Τις επόμενες ώρες αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και να τεθούν οι αιτίες της ήττας.

Κατήφεια, αμηχανία και ένα αίσθημα απόλυτου αιφνιδιασμού είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν από χθες το βράδυ στην Κουμουνδούρου. Η τεράστια ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό των στελεχών του κόμματος, όπως άλλωστε δεν την περίμεναν ούτε καν οι αντίπαλοί του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, οι στενοί συνεργάτες του και οι κορυφαίοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν χθες βράδυ την περίσκεψη και την περισυλλογή, επιλέγοντας να αφήσουν αυτές τις πρώτες ώρες να περάσουν χωρίς να θέσουν θέματα, είτε για τις αιτίες της ήττας, είτε για τα βήματα προς τις επόμενες εκλογές.

Κατά την πρώτη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άνοιξε τα χαρτιά του, επιβεβαιώνοντας τη δυσκολία που έχει η ηγεσία του κόμματος να προσδιορίσει τα επόμενα βήματα. Περιορίστηκε να σημειώσει ότι ο «εκλογικός κύκλος δεν έχει ακόμα τελειώσει δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου». Επισημαίνοντας ότι «πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται, ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη».

 

 

Ουδείς όμως, ήταν σε θέση να δώσει διευκρινίσεις για το τι είδους αλλαγές μπορεί να μιλάει ο κ. Τσίπρας κι αν εννοεί σε πολιτικές μόνο ή και σε πρόσωπα.

Πάντως παραδέχτηκε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για το ΣΥΡΙΖΑ» και ανακοίνωσε ότι «τα συλλογικά όργανα θα συγκληθούν άμεσα, ώστε να αποτιμήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα».

Πληροφορίες λένε ότι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι ποιο θα είναι το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές. Η πίεση από το ΠΑΣΟΚ, που στοχεύει ακόμα και στη δεύτερη θέση πλέον, αλλά και από τα αριστερά, όπου η Ζωή Κωνσταντοπούλου και το ΜΕΡΑ25 θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στη Βουλή, είναι μεγάλη και ο κίνδυνος περαιτέρω λεηλασίας του χώρου παραμένει υπαρκτός.

Η ανάδειξη μίας ισχυρής αντιπολίτευσης απέναντι σε μία πανίσχυρη κυβέρνηση, είναι ένα πρώτο διακύβευμα, αλλά στην πραγματικότητα οι περισσότεροι εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επιζητούν πολύ πιο δραστικές διορθωτικές κινήσεις στο δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες.

ieidiseis.gr

INTIME

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις