Κανείς δεν είχε την απαίτηση από τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Γ. Σαρμά να σχηματίσει κυβέρνηση της προσωπικής επιλογής του.
Ολοι όμως είχαν την αξίωση από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, να επισημάνει στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό ότι δεν θα ορκίσει κυβέρνηση που θα σχηματισθεί κατά παραβίαση του Συντάγματος.
Στο έρθρο 37 παρ 3 ορίζεται ότι αν οι διερευνητικές εντολές και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον – εκ των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, που επιλέγει – «το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές». Πόσο πιο καθαρό μπορεί να είναι;
Ο, σεβαστός κατά τα λοιπά, Γ. Σαρμάς και η συνήθης ύποπτη Κατερίνα Σακελλαροπούλου έβαλαν την υπογραφή τους για μια κυβέρνηση η σύνθεση της οποίας μόνο «ευρύτερης αποδοχής» δεν είναι.
Μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι το υπηρεσιακό υπουργικό Συμβούλιο είναι «λίστα Μητσοτάκη».
Για τον πρώην Πρωθυπουργό δεν περιμέναμε σεβασμό στο Σύνταγμα.
Αλλά η Πρόεδρος, ως πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, ως πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όφειλαν να τηρήσουν και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος.
Είχαν μάλιστα πλήρη ευχέρεια να το κάνουν. Ο Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε αν ο Σαρμάς πρότεινε και η Σακελλαροπούλου όρκιζε, κυβερνητικό σχήμα για να διενεργήσει τις εκλογές, που τουλάχιστον θα τηρούσε τα προσχήματα.
Ότι δεν το έκαναν, ας ελπίσουμε ότι δεν είναι πρόκριμα αρνητικών εξελίξεων στην προεκλογική περίοδο.
Υπουργοί που δεν παίρνουν εντολές από τον Πρωθυπουργό, αλλά από ένα εκ των πολίτικων αρχηγών δεν είναι καλό σημάδι…Πόσο μάλλον αν το ίδιο ισχύει για την αρχηγό του κράτους…
Γ.Λ.
ieidiseis.gr
photo:kathimerini
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις