Δίνουν και παίρνουν οι λίστες με τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου του Ερντογάν.

Καθώς η συζήτηση για το ποιους Υπουργούς θα επιλέξει ο Ερντογάν για τη νέα Κυβέρνηση, είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν, ενώ οι λίστες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν υπουργοποιήσει το σύνολο των στελεχών του ΑΚΡ.

Όμως αυτός που αποφασίζει είναι ο Τούρκος Πρόεδρος και στο μυαλό του δεν είναι κανείς ώστε να ξέρει τι ακριβώς έχει σκοπό να πράξει.

Η τελετή ορκωμοσίας των βουλευτών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Ιουνίου. Η ορκωμοσία των αντιπροέδρων και των υπουργών και η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου.

Όπως έχει ειπωθεί από τον Εκπρόσωπο του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, το Υπουργικό Συμβούλιο θα ανακοινωθεί μετά την ορκωμοσία του Προέδρου Ερντογάν. Την Τρίτη ορίστηκε και η ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΡ. Έτσι ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης Αμπντουλάχ Γκιουλέρ έγινε ο νέος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος ΑΚΡ, ενώ ορίστηκαν και οι πέντε αντιπρόεδροι.

Στις συζητήσεις το όνομα του Μεχμέτ Σιμσέκ φιγουράρει πρώτο στη λίστα για τη θέση του Τσάρου της Οικονομίας, μετά και την συνάντηση που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών. Μια συνάντηση που δεν έβγαλε ειδήσεις, καθώς κανείς από τις δύο πλευρές δεν κοινοποίησε λεπτομέρειες για τη συνάντηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Σιμσέκ θα γίνει ένας από τους Αντιπροέδρους του Τούρκου Προέδρου, ενώ για την άλλη θέση του Αντιπροέδρου, οι πληροφορίες μιλάνε για τον Χακάν Φιντάν, τον Διοικητή του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ).

Όπως σημειώνουν πηγές κοντά στον Πρόεδρο, ο Φιντάν θα είναι Αντιπρόεδρος αλλά και Υπουργός Εσωτερικών, ενώ θα παραμείνει υπό την εποπτεία του και η ΜΙΤ, καθώς θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο κέντρο διοίκησης, όπου θα βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη το Υπουργείο Εσωτερικών, η Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής, η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας και ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (MİT).

Ο στόχος αυτής της αλλαγής ερμηνεύτηκε ως η εξάλειψη της αποσύνδεσης μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του MİT και η δημιουργία μιας ισχυρότερης δομής.

Σπύρος Σιδέρης

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις