Θέση κατά των αρχών του Κοσόβου πήρε και ο Εμανουέλ Μακρόν
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανή η αποστολή επιπλέον 700μελούς στρατιωτικού σώματος στο Κόσοβο, ενώ έχει θέσει σε επίπεδο υψηλού συναγερμού ακόμη ένα τάγμα. Περί τους 4.000 νατοϊκοί στρατιώτες σταθμεύουν ήδη στο Κόσοβο.
Ο πρόεδρος της Σερβίας έχει θέσει τον σερβικό στρατό σε κατάσταση συναγερμού και έχει διατάξει στρατιωτικές μονάδες να προωθηθούν προς το σύνορα.
Η Ρωσία, η οποία διατηρεί στενούς πολιτισμικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Σερβία, κατηγόρησε το Κόσοβο και τις δυτικές χώρες για την κλιμάκωση της έντασης.
Και ο Μακρόν καταγγέλλει «την ευθύνη των κοσοβαρικών αρχών»
Οι αρχές του Κοσόβου φέρουν ευθύνη για την αναταραχή που έχει ξεσπάσει αφότου δήμαρχοι αλβανικής εθνότητας ανέλαβαν καθήκοντα στο βόρειο Κόσοβο, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μακρόν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας πως ελπίζει να συναντηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τους ηγέτες του Κοσόβου και της Σερβίας.
«Είναι πολύ σαφές ότι υπάρχει ευθύνη των κοσοβαρικών αρχών για τη σημερινή κατάσταση και μη σεβασμός μιας συμφωνίας που ήταν ωστόσο σημαντική και είχε επισφραγιστεί πριν από μόλις μερικές εβδομάδες», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη.
Εδώ και μερικές ημέρες, η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη στην περιοχή. Πολυάριθμα μέλη της σερβικής κοινότητας, που έχει την πλειοψηφία σε τέσσερις πόλεις του βόρειου Κοσόβου, δεν αναγνωρίζουν την εξουσία της Πρίστινας και είναι πιστοί στο Βελιγράδι.
Οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις δημοτικές εκλογές του Απριλίου στις πόλεις αυτές, πράγμα που οδήγησε στην εκλογή αλβανών δημάρχων με συμμετοχή μικρότερη του 3,5%. Η εγκατάσταση των δημάρχων αυτών την περασμένη εβδομάδα από την κοσοβάρικη κυβέρνηση έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη.
«Έχουμε επισημάνει με μεγάλη σαφήνεια στις κοσοβάρικες αρχές πως ήταν λάθος να προχωρήσουν σ’ αυτές τις εκλογές», υπογράμμισε ο Μακρόν.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κατηγόρησε τους κοσοβάρους αξιωματούχους ότι δεν σεβάσθηκαν τη συμφωνία, που είχε αποτελέσει το επιστέγασμα μιας διαδικασίας η οποία είχε αρχίσει με ευρωπαϊκή μεσολάβηση, με συμμετοχή ιδιαίτερα τσέχων διαπραγματευτών, του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, του ύπατου εκπροσώπου της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και του ίδιου του Μακρόν.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις