Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε χθες η είδηση της παραίτησης του ανακριτή Μισέλ Κλεζ από την υπόθεση του Qatargate.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Le Soir o λόγος της παραίτησης είναι μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, την οποία αποκάλυψε ο συνήγορος του Μαρκ Ταραμπέλα Maxim Töller – επισης κατηγορούμενος για το σκάνδαλο διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος γιος του Κλέζ, Νίκολας κατέχει από το 2018 από κοινού με τον γιο της Μαρία Αρίνα, Ούγκο Λεμέρ– το όνομα της οποίας επίσης εμπλέκεται στο σκάνδαλο, χωρίς ωστόσο κατηγορητήριο – μια εταιρεία εμπορίας φαρμακευτικής κάνναβης.

Αυτές οι πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας από τον δικηγόρο του Ταραμπέλα και ανάγκασαν σε παραίτηση τον ανακρική Κλεζ από την εμβληματική υπόθεση διαφθοράς που ταλανίζει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Η ανακοίνωση της παραίτησης Κλεζ ήρθε με ένα δελτίο Τύπου από την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου το βράδυ της Δευτέρας.

«Στοιχεία τα οποία εμφανίστηκαν προσφάτως θα μπορούσαν να εγείρουν ερωτήματα ως προς την αντικειμενική λειτουργία της έρευνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Και συνεχίζει: «Ως προληπτικό μέτρο και για να επιτρέψει στη δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της με ηρεμία και να διατηρήσει τον απαραίτητο διαχωρισμό μεταξύ ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και επαγγελματικών ευθυνών, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ μας ενημέρωσε ότι αποφάσισε απόψε να αποσυρθεί από την υπόθεση».

Η εισαγγελία διευκρινίζει στο δελτίου Τύπου ότι ο ανακριτής προχώρησε σε αυτή την απόφαση «παρά την απουσία αποτελεσματικών στοιχείων που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία κάθε ομιλητή και το συνακόλουθο έργο που έχουν επιτύχει οι ανακριτές και ο ίδιος σε αυτήν την υπόθεση».

Σύμφωνα με τη Le Soir, η παραίτηση Κλεζ ήταν αναπόφευκτη καθώς ο συνήγορος του Μαρκ Ταραμπέλα έστειλε επιστολή απευθείας στον δικαστή ενημερώνοντάς τον για τα όσα είχε ανακαλύψει σχετικά με τον γιο του και ζητώντας την απομάκρυνσή του.

«Διαφορετικά, θα καταθέταμε δεύτερη προσφυγή την Τρίτη, εξηγεί στη Le Soir, ο Maxim Töller. «Είμαστε ανακουφισμένοι», είναι η πρώτη αντίδραση της πλευράς Ταραμπέλα. «Λυπούμαστε που ο ανακριτής δεν αποσύρθηκε άμεσα από την υπόθεση. Μπορούμε τώρα να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάθεσης του «μετανοημένου» Panzeri, με σεβασμό στον νόμο και τη δικαιοσύνη», τονισε.

Αναφορικά με την εταιρεία των Νικολάς Κλεζ και Ούγκο Λεμέρ εξακολουθούν να είναι είναι συνέταιροι στην BRC&Co η οποία ανθίζει.

Τον Ιανουάριο του 2022, σε έκτακτη συνέλευσή της η εταιρεία αποφάσισε αύξηση κεφαλαίου, την οποία δεν προσυπέγραψε ο πρώην διευθυντής της Ουγκο Λεμέρ, αλλά κάτοχος 5.000 μετοχών εκείνη την εποχή.

Οι Νικολάς Κλεζ και Ούγκο Λεμέρ αρνήθηκαν να σχολιάσουν στη Le Soir την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που οδήγησε στην παραίτηση του πατέρα του πρώτου από την έρευνα του Qatargate.

O ρόλος της Μαρία Αρίνα

O δικηγόρος του Μαρκ Ταραμπέλα επιμένει. Δεν μπορεί να υπάρχει επιχειρηματική σχέση, ακόμα και φιλική μεταξύ των παιδιών του ανακριτή και ενός υπόπτου και αυτό ήταν που δημιούργησε τις αμφιβολίες για την αμεροληψία του δικαστή.

Προς υπεράσπισή του, ο Μισέλ Κλεζ θα μπορούσε να υποστηρίξει πως δεν απέφυγε το «θέμα» της Μαρία Αρίνα. Καθώς όπως είπε, πέρασε από ακρόαση μαζί με τους υπόλοιπους υπόπτους του Qatargate, ιδιαίτερα εκείνων που συνελήφθησαν στις 9 Δεκεμβρίου.

Ο Antonio Panzeri, για παράδειγμα, ρωτήθηκε για τη Μαρία Αρίνα από την αστυνομία και μετά από τον ίδιο τον ανακριτή κατά τη στιγμή της απαγγελίας του κατηγορητηρίου, σύμφωνα με τα έγγραφα που είδε η Le Soir. Εκεί, όπως και στις ακροάσεις του με το καθεστώς του μετανοημένου, ο πρώην νούμερο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επιδιώξει να αθωώσει την κ. Αρένα. Ο Φραντζέσκο Τζιόρτζι, πρώην βοηθός του Πάντσερι και κατά τη δική του ομολογία «διαχειριστής των μετρητών» της εγκληματικής οργάνωσης, όταν ανακρίθηκε και από τον δικαστή για πιθανή διαφθορά του εκλεγμένου Βέλγου ρωτήθηκε και για τη Μαρία Αρίνα. Αυτό, ορκίζομαι ότι δεν το ήξερα…», απάντησε ο Τζιόρτζι στις αρχές Δεκεμβρίου κατά την ανάκρισή του.

Και να σημειωθεί και μια απλή ίσως σύμπτωση. Κατά τη διάρκεια της έρευνας έγινε επίσης έφοδος και στο γραφείο που είναι υπεύθυνο για τα λογιστικά της εταιρείας που συνίδρυσαν τα παιδιά της Αρίνα και του Κλεζ.

Σίγουρα πάντως η παραίτηση Κλεζ από την υπόθεση Qatargate δημιουργεί ερωτηματικά, καταλήγει το βελγικό μέσο.

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις