Ισχνή η αναφορά του τουρκικού Τύπου στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αύριο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. Εκτιμάται ωστόσο ότι είναι από τις αξιοσημείωτες συναντήσεις που θα έχει ο Ερντογάν μετά τον Μπάιντεν.

 

24TV – Ρεπορτάζ – Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα φιλοξενήσει και σημαντικές διμερείς συναντήσεις. Οι συναντήσεις του προέδρου Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες. Ωστόσο, το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ κινητοποιήθηκε και πάλι εναντίον της Τουρκίας ενόψει των συναντήσεων.

 

Μουράτ Γετκίν για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Τουρκικός Τύπος
Τουρκικός Τύπος

 

«Αν και η διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε αναμένεται να συνεχιστεί, θα τεθούν επί τάπητος αμφιλεγόμενα ζητήματα, ιδίως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και η πώληση και ο εκσυγχρονισμός των πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία»

 Σοζτζού: «Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στη σκιά της ελληνικής κατοχής!»

Άρθρο στην εθνικιστική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Σοζτζού υποστηρίζει ότι «τα μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν σήμερα. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας επισκέφθηκε τα ‘Τούρκικα κατεχόμενα νησιά’, πριν από τη σύνοδο. Ο Umit Yal?m, πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΑΜ της Τουρκίας κάνει λόγο για σκανδαλώδη επίδειξη δύναμης που στέλνει μήνυμα.

Ο αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης ήρθε αρχικά στο Φαρμακονήσι “της περιφέρειας Αϊδινίου”, τo οποίo βρίσκεται “εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων 6 μιλίων”, και προκάλεσε την Τουρκία φωτογραφιζόμενος με τους ‘εισβολείς Έλληνες στρατιώτες’.

Στη συνέχεια ο Αντιστράτηγος Άγγελος επισκέφθηκε την Καλόλιμνο και επιθεώρησε τους Έλληνες εισβολείς στρατιώτες. Έκανε ομιλία στο νησί και φωτογραφήθηκε μαζί με τους Έλληνες εισβολείς στρατιώτες μπροστά από μια γιγάντια Ελληνική σημαία που έχουν ζωγραφίσει στον τοίχο του κτιρίου της βάσης τους, νεύοντας με τα χέρια προς την Τουρκία. Τέλος, ο Αντιστράτηγος Άγγελος ήρθε στο νησί της Ψέριμου και έκανε επίδειξη κυριαρχίας. Και τα δύο νησιά μας που βρίσκονται εντός των συνόρων μας στη Μούγλα βρίσκονται εντός των Τουρκικών χωρικών υδάτων 6 μιλίων».

«Χάνουμε»

Τουρκικός Τύπος
Τουρκικός Τύπος

 

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Τ/ΥΠΑΜ απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ εκτίμησε ότι: «Με τον Ερντογάν και το ΑΚΡ χάνουμε ένα προς ένα όσα κερδίσαμε στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ετζεβίτ».

Ο Ουμίτ Γιαλίμ απαρίθμησε επίσης 5 προϋποθέσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και εκκένωση ελληνικών ‘υπό κατοχή’ νησιών.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να εκκενώσει τα 20 τουρκικά νησιά και τις 2 τούρκικες βραχονησίδες που κατέλαβε στο Αιγαίο και να τα παραδώσει στην Τουρκία. Σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, μια ένοπλη επίθεση σε οποιοδήποτε από τα κράτη μέλη θεωρείται ως επίθεση σε όλα τα μέλη της συμμαχίας και επιτρέπει την άσκηση του δικαιώματος αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα, τα όπλα, τα οχήματα, και τα πυρομαχικά της από τα νησιά του Αιγαίου που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Σε αντίθεση με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη του Παρισιού του 1947, η Ελλάδα εξόπλισε 22 από τα 23 νησιά του Αιγαίου Πελάγους που βρίσκονταν σε Αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Έχοντας αναπτύξει 2 μηχανοκίνητες Μεραρχίες, 4 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες και 16 Τάγματα στα νησιά, η στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος έχει μέγεθος 2 Στρατιών. Η στρατιωτική της παρουσία στα νησιά του Αιγαίου αποτελεί πιθανή απειλή για την Τουρκία».

Χαμπέρ7: Δήλωση Μητσοτάκη για την Τουρκία και τη Σουηδία: Θερμό μήνυμα στον Ερντογάν

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι πολύ καλή είδηση ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στη Συμμαχία ως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε επίσης θερμό μήνυμα στον πρόεδρο Ερντογάν, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο.

Αύριο, μετά τη διπλή εκλογική μας νίκη, θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ προσωπικά με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Είμαι πεπεισμένος ότι με ισχυρή λαϊκή υποστήριξη μπορούμε και οι δύο να κάνουμε το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

ethnos.gr

AP IMAGES

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις