Τεράστια η αιματοχυσία στις ΗΠΑ σε μόλις 6 μήνες, αλλά το «λόμπι των όπλων» μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις.

Δραματική αύξηση σημείωσε ο αριθμός των μαζικών δολοφονιών στις ΗΠΑ μέσα σε έξι μήνες, με τα περιστατικά να βρίσκονται στο υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2006.

Μόνο από την αρχή του τρέχοντος έτους έως τις 30 Ιουνίου, σημειώθηκαν στην Αμερική 28 μαζικές δολοφονίες, ενώ όλες εκτός από μία αφορούσαν σε όπλα. Μέσα σε 181 ημέρες, η χώρα μέτρησε 140 θύματα.

Σημειώνεται, ότι ως μαζική δολοφονία ορίζεται το περιστατικό όταν τέσσερα ή περισσότερα άτομα σκοτώνονται, μη συμπεριλαμβανομένου του δράστη, εντός 24 ωρών, σημειώνει ο Guardian.

Μια βάση δεδομένων που τηρείται από το Associated Press και το USA Today σε συνεργασία με το Northeastern University παρακολουθεί αυτή τη μεγάλης κλίμακας βία που χρονολογείται από το 2006.

«Τι φρικτό ορόσημο», είπε ο Brent Leatherwood, του οποίου τα τρία παιδιά πήγαιναν στο ιδιωτικό χριστιανικό σχολείο του Nashville στις 27 Μαρτίου, όπου ένας πρώην μαθητής σκότωσε τρία παιδιά και τρεις ενήλικες. «Ποτέ δεν πιστεύεις ότι η οικογένειά σου θα ήταν μέρος μιας τέτοιας στατιστικής».

Ο Leatherwood, Ρεπουμπλικανός σε μια πολιτεία που δεν έχει ενισχύσει τους νόμους περί όπλων, πιστεύει ότι κάτι πρέπει να γίνει για να φύγουν τα όπλα από τα χέρια των ανθρώπων που μπορεί να γίνουν βίαιοι. Το σοκ που ένιωσε όταν είδε την αιματοχυσία να χτυπά τόσο κοντά στο σπίτι, τον ώθησε να μιλήσει.

Τα δεδομένα για το 2023 ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ των 27 μαζικών δολοφονιών, το οποίο σημειώθηκε μόλις το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ο Τζέιμς Άλαν Φοξ, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Northeastern, δεν φανταζόταν ποτέ τέτοια αρχεία όταν άρχισε να επιβλέπει τη βάση δεδομένων πριν από περίπου πέντε χρόνια.

«Λέγαμε ότι υπήρχαν δύο έως τρεις δωδεκάδες το χρόνο», είπε ο Fox. «Το γεγονός ότι υπάρχουν 28 σε μισό χρόνο, αποτελεί συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο».

ΗΠΑ, μαζικες δολοφονιες, οπλα, οπλοκατοχη ΗΠΑ, οπλοκατοχη στις ΗΠΑ, οπλα ΗΠΑ, νεκροι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την 4η Ιουλίου προχώρησε σε μια δήλωση από τον Λευκό Οίκο, στην οποία θρηνούσε για το «κύμα τραγικών και παράλογων πυροβολισμών σε κοινότητες σε όλη την Αμερική». Ο Μπάιντεν είπε ότι ο ίδιος και η πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, «πενθούν για όσους έχασαν τη ζωή τους και, καθώς το έθνος μας γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, προσευχόμαστε για την ημέρα που οι κοινότητές μας θα απαλλαγούν από τη βία με όπλα».

Ο Μπάιντεν επανέλαβε την έκκλησή του για μεταρρυθμίσεις στον έλεγχο των όπλων, «ουσιαστικές, κοινής λογικής», συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης της απαγόρευσης των επιθετικών όπλων και των γεμιστών μεγάλης χωρητικότητας, καθώς και του τερματισμού της ασυλίας των κατασκευαστών όπλων έναντι της ευθύνης.

«Ας ελπίσουμε ότι ήταν απλώς ένα χτύπημα», είπε η Amy Barnhorst, ψυχίατρος, αναπληρώτρια διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος πρόληψης της βίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis. «Είναι πιθανό να υπάρξουν λιγότερες δολοφονίες αργότερα το 2023, ή αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος μιας τάσης», πρόσθεσε.

Καμία αλλαγή στη νομοθεσία – Μπλόκο από το «λόμπι των όπλων»

Οι ειδικοί αποδίδουν την έξαρση του κύματος βίας σε έναν αυξανόμενο πληθυσμό που κατέχει έναν τεράστιο αριθμό όπλων στις ΗΠΑ.

Η μαζική βία, τις περισσότερες φορές υποκινεί τις προσπάθειες μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για τα όπλα, ακόμα κι αν αυτές δεν είναι πάντα επιτυχείς.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τενεσί, Μπιλ Λι, είχε προτρέψει τη γενική συνέλευση της πολιτείας μετά τον πυροβολισμό στο σχολείο του Νάσβιλ να εγκρίνει νομοθεσία που θα κρατά τα πυροβόλα όπλα μακριά από άτομα που θα μπορούσαν να βλάψουν τον εαυτό τους ή άλλους, τους λεγόμενους «νόμους της κόκκινης σημαίας».

Ο Λέδεργουντ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τενεσί και τώρα επικεφαλής του τμήματος δημόσιας πολιτικής της επιδραστικής Συνέλευσης των Νότιων Βαπτιστών, έγραψε μια επιστολή στους νομοθέτες ζητώντας τους να περάσουν την πρόταση του κυβερνήτη.

Όπως τόνισε, ένα από τα παιδιά του, που ετοιμαζόταν για μια πρόσφατη κατασκήνωση, τον ρώτησε αν θα ήταν ασφαλές εκεί και αν θα μπορούσε να έρθει κάποιος ένοπλος.

Σχεδόν όλες οι μαζικές δολοφονίες το πρώτο εξάμηνο του 2023, για την ακρίβεια οι 27 από τις 28, αφορούσαν σε όπλα. Μόνη εξαίρεση ήταν μια πυρκαγιά που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους σε ένα σπίτι στο Monroe της Λουιζιάνα.

Παρόλα αυτά, παρά την άνευ προηγουμένου σφαγή, η Εθνική Ένωση Τυφεκίων – National Rifle Association (NRA) διατηρεί σφοδρή αντίθεση στη ρύθμιση των πυροβόλων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των όπλων εφόδου τύπου AR-15 και παρόμοιων όπλων.

ieidiseis.gr

Matt Marton/AP

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις