Κατατέθηκε ερώτηση στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 95-17/07/2023 σχετικά με το θέμα «Χρήση UGV στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις»

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 15/07/2023

Του:  Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου του Κόμματος, Βουλευτή Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣΤον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ:  «Χρήση UGV στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις»

 

Κύριε Υπουργέ,

Οι χερσαίες επιχειρήσεις συν τω χρόνω τείνουν να αποκτούν μια πολυπλοκότητα μέσω της χρήσης οπλικών μέσων υψηλής τεχνολογίας, πόσω μάλλον όταν και η τεχνητή νοημοσύνη ενταχθεί στο πλαίσιο αυτών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αδήριτα πια, όταν κάποιος αντικειμενικός ερευνητής – ειδικός παρακολουθεί και μελετά επιστάμενα και διεξοδικά τα πεδία των μαχών στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο μιας νέας μορφής πολεμικής οπτικής, διαφαίνεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις αρκετών χωρών προσανατολίζονται στη χρήση UGV (μη επανδρωμένο όχημα εδάφους), λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα μηνύματα, τα οποία προέρχονται από τις μάχες στην Ουκρανία. Η χρήση του εν λόγω πολεμικού μέσου θα αποτελούσε και για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σημαντικότατο πολλαπλασιαστή ισχύος στη μάχη, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις απαιτήσεις προσωπικού για μεταφορά πυρομαχικών και διακομιδές τραυματιών αλλά και τις απώλειες αυτών. Τα συστήματα των UGV, ως επί τω πλείστον, βασίζονται σε προηγμένους αισθητήρες και συστήματα ελέγχου πυρός για υποστήριξη αποστολών πεζικού σε διάφορες καιρικές συνθήκες. Οχήματα επίσης αυτής της κατηγορίας εκτελούν επιπλέον πολλαπλούς ρόλους (μεταφορά προμηθειών και εξοπλισμού, καθώς και φορτίου πυρομαχικών σε μαχόμενες μονάδες, απομάκρυνση τραυματιών από τη μάχη στα μετόπισθεν κλπ.), με συνέπεια τη μείωση και του αριθμού των στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης. Τέλος, στον Έβρο η χρήση αυτών θα ελαχιστοποιούσε την καταπόνηση στρατιωτικού προσωπικού σε καθήκοντα φύλαξης της μεθορίου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως προβείτε στη άμεση χρήση των UGV (εγχωρίων και μη) στις Ένοπλες μας Δυνάμεις, επαυξάνοντας τη μαχητική αξία τους στην ειρήνη, καθώς και στον πόλεμο, κατά τον οποίο θα ελαχιστοποιούνταν οι απώλειες αυτών;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις