Σε συνέντευξή του σε αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί καμία παραχώρηση σε θέματα κυριαρχίας

Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, περί υποχωρήσεων απέναντι στην Τουρκία αλλά και εφ’ όλης της ύλης διάλογο, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι αυτό που η Ελλάδα δηλώνει είναι ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό, πως υπάρχει μία διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία σχετίζεται με την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, που θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να αποτελέσουν μέρος αυτού του διαλόγου θέματα που άπτονται της κυριαρχίας της, όπως τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Προφανώς, τα θέματα ελληνικής κυριαρχίας εμπίπτουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα και τη δικαιοδοσία της Ελλάδας» είπε ο υπουργός μιλώντας στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Al Ghad TV» με την ευκαιρία της επίσκεψής του εκεί την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση ποιοι είναι σήμερα οι όροι της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, υποστήριξε πως πρέπει να επικρατεί ηρεμία, ότι δεν είναι δυνατόν να υφίσταται κανενός είδους επιθετική ρητορική ή επιθετικές δραστηριότητες και πως οι «κόκκινες γραμμές» πρέπει να γίνουν σεβαστές. Επίσης, σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας έναντι της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η χώρα μας τάσσεται υπέρ της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη και τόνισε πως «πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν ορισμένα ακανθώδη ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Αναφέρθηκε, όμως, και στην Κύπρο, λέγοντας: «Οπως γνωρίζετε, υπάρχει ένα μείζον θέμα που αφορά την Κύπρο. Στην Κύπρο έλαβε χώρα μια ξένη εισβολή πριν από 50 χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας υφίστανται ακόμα. Εχουν εκδοθεί πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τα οποία όλοι πρέπει να συμμορφωθούν. Υποστηρίζουμε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως ισχύει σήμερα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως, ναι, τασσόμαστε υπέρ της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη αλλά πρέπει να δούμε ότι θα γίνουν απτά βήματα από την Τουρκία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, είπε πως «συμπορευόμαστε σε πολλά ζητήματα. Πιστεύω ότι το βασικό πεδίο της συνεργασίας μας σήμερα είναι κυρίως ο τομέας της ενέργειας, όπου έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες, ιδίως όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο. Αλλες συνεργασίες αφορούν στο εμπόριο και την οικονομία».

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις