Έξι παιδιά και δύο ενήλικες παγιδεύτηκαν το πρωί της Τρίτης στην καμπίνα του τελεφερίκ στο βορειοδυτικό Πακιστάν – Μετά από 12 ώρες άρχισαν να απομακρύνονται
Τα έξι παιδιά και δύο ενήλικες παγιδεύτηκαν το πρωί στην καμπίνα του τελεφερίκ, σε ύψος περίπου 350 μέτρων όταν έσπασε ένα από τα δύο καλώδια που το κρατούσαν.
Το πρώτο παιδί κατάφερε να απομακρυνθεί από την καμπίνα με τη βοήθεια ελικοπτέρου 12 ώρες μετά τον εγκλωβισμό τους, την ώρα που ο ήλιος έδυε. Στη συνέχεια το ελικόπτερο αναγκάστηκε λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών και επειδή έπεφτε η νύχτα να επιστρέψει στη βάση του.
Μέλη των πακιστανικών ειδικών δυνάμεων χρησιμοποίησαν στη συνέχεια το καλώδιο από το οποίο κρεμόταν η καμπίνα ως εναέρια τροχαλία για να σώσουν τους υπόλοιπους εγκλωβισμένους.
«Έπειτα από τις άοκνες προσπάθειες ιδιαίτερα ικανών πιλότων και μελών των ειδικών δυνάμεων ένα από τα παιδιά διασώθηκε αλλά η επιχείρηση αναγκάστηκε να διακοπεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», ανέφερε ο πακιστανικός στρατός σε ανακοίνωσή του.
«Επιπλέον προσπάθειες καταβάλλονται από τα μέλη των ειδικών δυνάμεων και μιας ομάδας που ειδικεύεται στη χρήση εναέριας τροχαλίας (zip line) η οποία μετέβη στο σημείο με στρατιωτικό ελικόπτερο», πρόσθεσε ο στρατός.
«Νόμιζα ότι είχε έρθει το τέλος μου», δήλωσε ο Αταουλάχ Σαχ, ένα από τα αγόρια που διασώθηκαν. «Ο Θεός μού πρόσφερε μια δεύτερη ζωή», πρόσθεσε ο 15χρονος.
Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ανουάαρ ουλ Χακ Κάκαρ χαρακτήρισε τους διασώστες «ήρωες του έθνους». «Εξαιρετική δουλειά της ομάδας του στρατού, των σωστικών συνεργείων, των τοπικών αρχών και των πολιτών», έγραψε στο Twitter).
Μεγάφωνα από το τζαμί
Οι δύο ενήλικες ήταν οι τελευταίοι που διασώθηκαν, επεσήμανε ο Μπιλάλ Φαΐζι αξιωματούχος των υπηρεσιών διάσωσης.
«Μόλις σώθηκαν όλοι, οι οικογένειες άρχισαν να κλαίνε από χαρά και να αγκαλιάζονται», δήλωσε ο Ουάκαρ Άχμαντ μέλος των υπηρεσιών διάσωσης.
«Οι άνθρωποι δεν σταμάτησαν να προσεύχονται, φοβόντουσαν ότι θα σπάσει το καλώδιο. Οι άνθρωποι προσεύχονταν μέχρι που διασώθηκε και ο τελευταίος», πρόσθεσε.
Τα έξι παιδιά χρησιμοποιούσαν το τελεφερίκ αυτό για να πάνε στο σχολείο τους, συνοδευόμενα από τους δύο ενήλικες, όταν έσπασε το ένα καλώδιο που κρατούσε την καμπίνα περίπου στις 07:00 το πρωί χθες (τοπική ώρα, 05:00 ώρα Ελλάδας), στη μέση της διαδρομής πάνω από την κοιλάδα Αλάι.
Οι κάτοικοι, που διαχειρίζονται μόνοι τους το τελεφερίκ, χρησιμοποίησαν τα μεγάφωνα των τζαμιών για να ενημερώσουν τις αρχές στην άλλη άκρη της κοιλάδας σε αυτή την περιοχή του Πακιστάν όπου δεν υπάρχουν δρόμοι ή γέφυρες.
Ελικόπτερα του στρατού διεξήγαγαν επιχειρήσεις αναγνώρισης κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν το τελεφερίκ και ένας στρατιώτης κατέβηκε με σκοινί για να δώσει στους εγκλωβισμένους τρόφιμα, νερό και φάρμακα, δήλωσε ο Τανβρίρ Ουρ Ράχμαν τοπικός αξιωματούχος.
Ο Αλί Άσγαρ Χαν, διευθυντής ενός δημόσιους σχολείου στη Μπαταγκράμ, εξήγησε ότι τα παιδιά φοιτούν εκεί. «Το σχολείο βρίσκεται σε ορεινή περιοχή και δεν υπάρχουν ασφαλείς δρόμοι που να οδηγούν σε αυτό, οπότε είναι συνηθισμένο (οι μαθητές) να χρησιμοποιούν το τελεφερίκ», σημείωσε.
Στο Πακιστάν είναι συνηθισμένα αυτού του είδους τα αυτοσχέδια τελεφερίκ που λειτουργούν με καλώδια ή πολλές φορές με απλά σκοινιά για να ενώνουν τα απομονωμένα χωριά σε ορεινές περιοχές.
Το 2017, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αντίστοιχο δυστύχημα κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις