Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση νομιμοποιεί την παρανομία και την ακραία ευελιξία στην αγορά εργασίας προχώρησε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε σειρά συνεντεύξεων επιμένει να υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 8 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει μόνο θετικές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους, όπως οι συμβάσεις μηδενικών ωρών και οι συμβάσεις κατά παραγγελία.
Οπως είπε, «δεν έχουμε εφεύρει κάτι νέο. Απλώς έχουμε χαρτογραφήσει τι γίνεται στα αλήθεια στον κόσμο που ζούμε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε εργαζομένους και εργοδότες με έναν οργανωμένο τρόπο. Ετσι και με τις συμβάσεις κατά παραγγελία. Με το νέο σύστημα ο εργαζόμενος που θα τον πάρει μία εταιρία catering θα έχει υπογράψει σύμβαση μηδενικής απασχόλησης με την εταιρία, θα έχουν συμφωνήσει σε ελάχιστες ώρες τον μήνα που θα απασχολούνται, άρα δεν θα έχουν αγωνία αν θα τους πάρει ή όχι. Δεν θα μπορεί η εταιρία να πάρει άσχετους. Θα πρέπει να πάρει από αυτούς που έχει δηλώσει στη σύμβαση στην “Εργάνη”. Και επειδή έχεις σύμβαση, έχεις και όλα τα δικαιώματα του εργαζομένου. Θα πρέπει να σε έχει ειδοποιήσει υποχρεωτικά 24 ώρες πριν με ένα sms ή με ένα e-mail, γραπτά δηλαδή. Εάν για κάποιο λόγο ακυρωθεί η εργασία και σου πει τελικά μην έρθεις, εσύ θα πληρωθείς κανονικά το μεροκάματό σου. Μέχρι σήμερα αυτός που έχει οκτάωρο δεν μπορεί να κάνει σύμβαση κατά παραγγελία. Ολα θα μπουν σιγά σιγά σε μία τάξη και όσο προχωράει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας τόσο αυτό θα γίνεται και ακόμα καλύτερο».
Φόβοι μαζικών απολύσεων
Βεβαίως, αυτό που δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο είναι μία δικλίδα ασφαλείας ώστε τέτοιας φύσεως επιχειρήσεις να μην απολύσουν σχεδόν το σύνολο του προσωπικού τους και το αντικαταστήσουν με συμβάσεις μηδενικών ωρών. Σε ό,τι αφορά τη δοκιμαστική περίοδο των εργαζομένων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν θα μειωθεί από 12 σε 6 μήνες το χρονικό διάστημα έπειτα από το οποίο δικαιούται κάποιος αποζημίωση απόλυσης αλλά «θα είναι πιο σίγουρη η δουλειά σου από εδώ και μπρος».
Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε επίσης ότι προσανατολίζεται σε μία εφαρμογή a la carte της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αναλόγως των αναγκών κάθε κλάδου. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν είναι όλοι οι κλάδοι το ίδιο. Παραδείγματος χάριν, αλλιώς γίνεται η προσέλευση των εργαζομένων σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, αλλιώς σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης. Αρα, για να φτιάξουμε σωστά την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας έχω δεσμευτεί ότι θα εκδώσω διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις ανά κλάδο ώστε να μην υπάρχει παρεξήγηση πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτή η κάρτα και πώς θα τη χτυπάει ο εργαζόμενος και θα την τηρεί η επιχείρηση. Αυτά όμως είναι τεχνικά ζητήματα, θα τα βρούμε και θα γίνουν σωστά. Στο παρόν νομοσχέδιο έχουμε συμπεριλάβει ότι η επιχείρηση που θα χρησιμοποιεί την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα έχει κάποια ωφελήματα. Για παράδειγμα, δεν θα χρειάζεται να κάνει προαναγγελίες υπερωριών ή ωραρίου, δηλαδή θα μειωθεί πολύ το γραφειοκρατικό βάρος μιας επιχείρησης γιατί μέσα από την “Εργάνη” και την κάρτα θα μπορούμε να παρακολουθούμε αυτόματα πώς δουλεύει κάθε εργαζόμενος».
Ορισμένη αντίδραση από τα συνδικάτα για τις αντεργατικές ρυθμίσεις
Η δημοσιοποίηση του νέου νομοσχεδίου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή προκαλεί την οργή των συνδικάτων που σημειώνουν ότι μικρή σχέση έχει με την Κοινοτική Οδηγία 2019/1152 και προωθεί αντεργατικές ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τη Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, «καταστρατηγείται με έμμεσο τρόπο το 8ωρο και τινάζονται στον αέρα τα χρονικά όρια εργασίας, μέσω της εισαγωγής της δυνατότητας παράλληλης απασχόλησης σε έτερο εργοδότη, που μπορεί να οδηγήσει σε 13ωρη εργασία μέσα στο 24ωρο, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία σε μια χώρα όπου οι ελεγκτικοί θεσμοί βρίσκονται σκόπιμα σε “αδρανή” λειτουργία τα τελευταία πέντε χρόνια». Επιπλέον, για την ΟΙΥΕ προωθούνται, τυποποιούνται και θεσμοποιούνται νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης «που προσαρμόζουν πλήρως τον εργαζόμενο στις ανάγκες της επιχείρησης. Ευελιξία για τις επιχειρήσεις, ομηρία και ανασφάλεια για τους εργαζομένους με αμοιβές ψίχουλα που θα πρέπει να παραμένουν σε διαρκή ετοιμότητα, όποτε τους χρειαστεί ο εργοδότης, χωρίς να πληρώνονται για υπερωρίες, νυχτερινά, Κυριακές».
«Mια τρύπα στο νερό»
Επιπλέον, η ομοσπονδία καταγγέλλει ότι ακυρώνεται στην πράξη για μεγάλες επιχειρήσεις η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών (κατάθεση εγγράφου Ε8) και οι τροποποιήσεις ωραρίων, στην περίπτωση που έχουν εφαρμόσει την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία χωρίς ελέγχους γίνεται διακοσμητική, και οριοθετείται δήθεν η δοκιμαστική περίοδος -δόκιμος εργαζόμενος- σε 6 μήνες σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, χωρίς όμως να αλλάζει την ελάχιστη υποχρέωση των 12 μηνών προϋπηρεσίας ως προϋπόθεση για θεμελίωση δικαιώματος σε αποζημίωση απόλυσης.
«Οποιος απολύεται πριν τους 12 μήνες (όπως και σήμερα) δεν έχει δικαίωμα σε αποζημίωση απόλυσης. Δηλαδή μια τρύπα στο νερό» σημειώνει χαρακτηριστικά και καταλήγει πως η διευθέτηση του ωραρίου που καθιερώθηκε πλήρως με τον νόμο Χατζηδάκη (4808/21) θα γίνεται πλέον με ατομική σύμβαση εργαζόμενου – εργοδότη, χωρίς να απαιτείται προηγούμενο «αίτημα» του εργαζομένου. «Τα απλήρωτα “10ωρα Μητσοτάκη” θα συμφωνούνται, λέει, μεταξύ των μερών, σαν αυτά να είναι ισότιμα! Λες και έχει ο εργαζόμενος την ίδια διαπραγματευτική δύναμη με τον εργοδότη του».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις