Τελικά δεν υπάρχει καλύτερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: ακόμη και με την πυρκαγιά στο φόντο, δεν βρίσκει ότι συμβαίνει κάτι που τον αφορά.

Αυτό δεν το ζήσαμε. Ήταν μια δυστοπική στιγμή πολιτικού συστήματος: η φωτιά στον Έβρο καίει για δυο εβδομάδες -και θα συνεχίσει αν δεν βρέξει – και ο υπεύθυνος Πρωθυπουργός υποσχόταν στο Κοινοβούλιο, ότι θα στείλει… τουρίστες στα καμένα – όπως έκανε και στην …Εύβοια!.

Έφτασε μάλιστα στην ανατριχιαστική αναφορά ότι η Δαδιά είχε καεί και στη δεκαετία του 1950 και μέσα σε τριάντα χρόνια έγινε μια χαρά δάσος ξανά. Άρα προς τι η ανησυχία;

Αντί να απολογηθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία για την απανθράκωση περισσότερων δασών από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη, μιλούσε με… ικανοποίηση για όσα έχει κάνει η κυβέρνησή του αυτό το καλοκαίρι και όσα θα κάνει για στο μέλλον.

Το μόνο που δεν τον απασχόλησε ήταν η ευθύνη του «επιτελικού κράτος», που δήθεν ήταν πανέτοιμο, μέχρι την ώρα που φάνηκαν οι πρώτες φλόγες.

Απέναντι τον συγκροτημένο Σωκράτη Φάμελλο, που τον πυροβολούσε με επιχειρήματα, αντί απαντήσεων στα ερωτήματα, παρουσίαζε ως τις εκκενώσεις περιοχών και νοσοκομείων, που χρειάσθηκαν λόγω της κυβερνητικής αποτυχίας στη πρόληψη και την έγκαιρη καταστολή.

Ο Πρωθυπουργός θυμήθηκε τις πυρκαγιές του 2007 και του 2018, αλλά ξέχασε το 2021 και πρόβαλε σαν κατόρθωμα το 2023- γιατί δεν υπήρξαν νεκροί- που υπήρξαν.

Με τον κυνισμό της λογική του, δεν υπολογίζονται ως απώλειες, οι 20 μετανάστες που κάηκαν στη Δαδιά, επειδή … δεν είχαν λόγο να βρίσκονται εκεί-συντασσόμενος με όσους τους κατατάσσουν στους εμπρηστές.

Ο Πρωθυπουργός μιλούσε για την καταστροφή στην Πάρνηθα, τον Έβρο και τη Ρόδο, παραβιάζοντας όχι μόνο την αλήθεια αλλά και την…ιστορία. Κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έκανε προσλήψεις πυροσβεστών την εποχή που ήταν απαγορευμένες από το Μνημόνιο- το οποίο υπήρξε έργο και του δικού του κόμματος.

Με τους ακατανόητους συλλογισμούς του παρουσίασε με …στόμφο ότι …δασοκάλυψη αυξάνεται, επειδή εγκαταλείπονται τα χωράφια και τα χωριά.

Από τη μια αμφισβητούσε τα ευρωπαϊκά στοιχεία που τον βγάζουν πρωταθλητή στα καμένα και από την άλλη έλεγε ότι είπε στη πρόεδρο της Κομισιόν «όποιος κάηκε περισσότερο, δικαιούται και περισσότερες ενισχύσεις».

Ζητούσε να «αφήσουμε τη σκοτεινιά» και την «κομματική μικροψυχία», ο άρχων της μικροψυχίας μετά το Μάτι. Τώρα «οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα».

Ένα από τα επιχειρήματα της αποφυγής να αναλάβει την ευθύνη του είναι ότι κάηκαν δάση και στη Χαβάη, την Τενερίφη και τον Καναδά. Μόνο που δεν είναι ο ίδιος υπόλογος απέναντι στους κατοίκους τους.

Διαβάζοντας συρραφή κειμένων από εμφανώς διαφορετικούς συγγραφείς, αναλώθηκε σε «θεωρητικές» αναλύσεις και δικαιολογίες του τύπου: «φταίνε οι συνδυασμοί του ζεστού, του ξηρού, μαζί με ανέμους, που αποκαλείται στη διεθνή βιβλιογραφία «Hot-Dry-Windy».
Έτσι μετά τον Ξέρξη οπ μαστίγωνε τη θάλασσα και τον ίδιο τον Μητσοτάκη που μαστίγωνε το χιόνι στην Αττική οδό γιατί έπεφτε τη νύχτα και ότι τη μέρα, μάθαμε και «το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας».

Το μόνο που δεν μάθαμε από το στόμα του ήταν ποιος φταίει για την ελλιπή πρόληψη, την κακή προετοιμασία και την καθυστερημένη παρέμβαση. Ούτε πώς γίνεται να έχουμε «περισσότερα μέσα και καλύτερη οργάνωση», αλλά να καίγονται περισσότερα δάση.

Κατά τη συλλογιστική Μητσοτάκη στη Βουλή, η ευθύνη για τις πυρκαγιές βαρύνει τελικά τις … ίδιες, που δεν εννοούσαν να σβήσουν. «Σήμερα το κράτος είναι παρόν, αμέσως και παντού, αλλά η φωτιά επιμένει».

Ποτέ κάνοντας διάλεξη για την κλιματικά αλλαγή και πότε αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού των καμένων, κατάληξε ότι όλα έγιναν όπως πρέπει αλλά η καταστροφή επήλθε- γιατί ήταν … επίμονη. Η εγχείρηση πέτυχε, άρα δεν φταίει ο γιατρός επειδή ο ασθενής πέθανε.

Αραδιάζοντάς ασύνδετα στοιχεία, για τα εναέρια μέσα, τους πυροσβέστες, τα οχήματα, τους εθελοντές και τα κονδύλια, προσπαθούσε να περιγράψει ως φυσιολογική κατάσταση καταστροφής.

Οι δυο ομιλίες του ήταν Μνημεία υπολογισμών στον αέρα και σοφιστείες, σε υψηλούς τόνους για να επιβληθεί από καθέδρας ακόμη και με δηλώσεις που προκαλούσαν μειδιάματα όπως «δεν το έχω κάνει ποτέ να ξεχωρίσω αιρετούς της Αυτοδιοίκησης με βάση τα παραταξιακά χρώματα».

Δεν παρέλειψε βέβαια τους … χορηγούς που θα σώσουν τα δάση, δια της εκμετάλλευσής τους. Παραβλέποντας τι θα γίνει με όσα … δεν θα έχουν χορηγούς.

Κατά τα λοιπά, μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι τα επόμενα χρόνια: θα νοικιάσει 100 drones που «θα μπορούν να παρακολουθούν ευαίσθητα σημεία».

Ενώ μιλούσε στη Βουλή, σαν να περιέγραφε κάτι άσχετο με τη χώρα και τους ανθρώπους που έχουν πληγεί, η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να κατακαίει το δάσος. Τελικά δεν υπάρχει καλύτερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: ακόμη και με την πυρκαγιά στο φόντο, δεν βρίσκει ότι συμβαίνει κάτι που τον αφορά.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις