Μπορεί η Ελλάδα να ψηφίζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, να έχει δώσει και να υπόσχεται την παράδοση επιπλέον οπλισμού στην Ουκρανία, αλλά εδώ και μήνες φαίνεται πως υπάρχουν σοβαρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στο Κίεβο. Αιτία, η «μαύρη λίστα» με τα ονόματα σημαντικών Ελλήνων εφοπλιστών που έχει βάλει η Ουκρανία (ορισμένοι εκ των οποίων είναι πολύ κοντά στην κυβέρνηση, επειδή μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο).

Στο θέμα εστιάζει την προσοχή της η εγκυρότατη διαδικτυακή, συνδρομητική έκδοση, Intelligence Online, η οποία τονίζει ότι «διπλωμάτες και στις δύο πλευρές (σ.σ. Ελλάδα και Ουκρανία) διασταυρώνουν τα ξίφη τους -διακριτικά- στον απόηχο της συνάντησης του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 21 Αυγούστου».

Ενδιαφέρον είναι ότι, εκτός από τις γνωστές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ζελένσκι μετά τη συνάντησή τους και τις λοιπές κυβερνητικές διαρροές, ουδέποτε το μέγαρο Μαξίμου ανέφερε τι και εάν διεμήφθη ανάμεσά στους δύο για το θέμα των εφοπλιστών, το οποίο, ως όλα δείχνουν, «καίει» την Αθήνα;

Να σημειωθεί πως τέσσερις ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες βρίσκονται εδώ και καιρό στη «μαύρη λίστα» της Υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς της Ουκρανίας, NACP.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών διεθνώς, η NACP τυπικώς είναι στα χέρια του Κιέβου. Στην πραγματικότητα ελέγχεται από τους Αμερικανούς. Για ευνόητους διεθνείς γεωπολιτικούς λόγους, αλλά και εξαιτίας της διαφθοράς εντός της Ουκρανίας.

Τη σοβαρή διελκυστίνδα μεταξύ Αθήνας και Κιέβου είχε αναδείξει ήδη από τις 27/05/2023 το ελληνικό site, militaire.gr. Αιτία τότε ήταν αφενός η τεταμένη συζήτηση στην ΕΕ, με διαφωνίες από αρκετές χώρες – μέλη της ΕΕ σε διάφορα ζητήματα, για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και σχετικού «γραμμιτζίδικου» δημοσιεύματος της αμερικανικής εφημερίδας, The Wall Street Journal (WSJ), στο οποίο, με τίτλο «It’s a bad boy», γινόταν αναφορά στους Γιώργο Οικονόμου, στις οικογένειες των Ανδρέα Μαρτίνου και τον αδελφό του («παραιτηθείς» από διοικητής Αγίου Όρους, όπως ευρέως ελέγχθη, λόγω Ρωσίας), καθώς και στον Γιώργο Προκοπίου (πήρε και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), για την κατάταξή τους στην ουκρανική «μαύρη λίστα».

Τώρα, με αφορμή τη συνεχιζόμενη διάσταση απόψεων, το Intelligence Online επανέρχεται και σημειώνει ότι «οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν να κάνουν με τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από τις ελληνικές εταιρείες, Delta Tankers, Dynacom Tankers Management, Minerva Marine, TMS Tankers και Thenamaris Ships Management, οι οποίες -προς μεγάλη απογοήτευση της Αθήνας- μπήκαν για άλλη μια φορά στη μαύρη λίστα της Ουκρανίας, και ειδικότερα της Υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς της, NACP». Πρόκειται για εταιρείες των εφοπλιστών, Δημήτρη Διαμαντίδη, των δύο της οικογένειας Μαρτίνων, τον  Προκοπίου, και τον Οικονόμου.

Αναφέρει ακόμα ότι «εντατικές διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος μεταξύ της ουκρανικής πλευράς, του Olexandr Novikov και της Agia Zagrebelska, διευθυντής και υποδιευθύντρια αντίστοιχα της NACP, και της ελληνικής, της Μελίνας Τραυλού, προέδρου της πανίσχυρης Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ιωάννη Βράιλα, μονίμου εκπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η αναφορά αυτή, βέβαια, εφόσον ισχύει, γεννά ερωτηματικά. Πως έχει δώσει εντολή από την Αθήνα στο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να διαπραγματεύεται με τους Ουκρανούς, μαζί με την πρόεδρο των Ελλήνων εφοπλιστών; Όπως φαίνεται από τη δημοσίευμα, οι «διαπραγματεύσεις» βρίσκονταν σε εξέλιξη ήδη πριν από τις διπλές ελληνικές εκλογές του 2023.

Επιπλέον, αναφέρει το Intelligence Online, «τον Ιούνιο, η NACP ανέφερε στον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, και στην διπλωματική σύμβουλό του, Olexandra Vassilenko, ότι οι πέντε (σ.σ. ελληνικές) εταιρείες θα βγουν από μαύρη λίστα του, εφόσον τεθεί σε ισχύ το 11ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, υπό τον όρο ότι οι εταιρείες θα καταδικάσουν δημόσια τη ρωσική εισβολή λίγο αργότερα».

Τότε, λοιπόν, φαίνεται ότι οι συνεννοήσεις είχαν αποτέλεσμα, και κατά το Intelligence Online, οι ελληνικές εταιρείες εξαιρέθηκαν από τη «μαύρη λίστα». Ωστόσο, «στις 21 Ιουλίου, το NACP έγραψε στον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών ότι οι εταιρείες είχαν μπει ξανά στη μαύρη λίστα γιατί δεν είχαν πάρει θέση ενάντια στη ρωσική εισβολή. Αυτή η τροπή των γεγονότων αναβίωσε αμέσως τις εντάσεις, σε σημείο που η NACP ανησυχεί ότι η Ελλάδα μπορεί να εμποδίσει πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως συνέβη τον Ιούνιο».

Έτσι, φαίνεται ότι συνεχίζονται οι «συνομιλίες», ενώ πιθανώς να έθεσε το θέμα στον Ζελένσκι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή τους.

«Βασιζόμενη στο ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες δεν θέλουν να δυσφημίζονται -γράφει το Intelligence Online- η NACP συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις απευθείας μαζί τους. Στο πλευρό της έχει Ουκρανούς ειδικούς στις δημόσιες σχέσεις, και πληροφορίες από ανοικτές πηγές για τις ελληνικές εταιρείες και τις διασυνδέσεις τους, όπως την ομάδα Don’t Fund Russian Army, και την PR Army, που διοχετεύουν τα μηνύματα που θέλει να στείλει η ουκρανική κυβέρνηση και στηρίζεται από εταιρείες συμβούλων».

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις