Την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια άγρια επίθεση κατά των συνδικάτων, του συνδικαλιστικού κινήματος ευρύτερα και να απαξιώσει τον θεσμό της απεργίας, είχε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, την περασμένη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου (ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική απεργία κατά του νομοσχεδίου του, το οποίο, πλέον, με ψήφους της ΝΔ και των «Σπαρτιατών» αποτελεί νόμο του Κράτους). Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γεωργιάδης, επιχειρεί την ιδεολογική ισοπέδωση θεσμών που κανονικά πρέπει να υπερασπίζονται τον κόσμο της εργασίας. Όμως, στην προκειμένη, δικαιολογημένα βρήκε «πάτημα». Και το «πάτημα» αυτό το έδωσε, ενδεχομένως ακούσια, η ΓΣΕΕ.

Η ΓΣΕΕ δεν είχε κηρύξει Γενική Πανελλαδική Εικοσιτετράωρη Απεργία την Πέμπτη, την ώρα που μετείχαν στην κινητοποίηση πολλοί φορείς εκπροσώπησης εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, τον οποίο και αφορά το νομοσχέδιο (πλέον, ο νέος εργασιακός «νόμος Γεωργιάδη»). Έτσι, ο κ. Γεωργιάδης βρήκε ένα ισχυρό «πάτημα» για να χαρακτηρίσει αποτυχημένη την απεργία. Να επιτεθεί κατά των συνδικάτων και του συνδικαλισμού ως θεσμό, καθώς και να επιχειρηματολογήσει υπέρ των νέων αλλαγών που επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις εργασιακές σχέσεις, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν συμμετείχαν στην απεργία της Πέμπτης, επειδή τα νέα μέτρα είναι… θετικά.

Νομοσχέδιο Γεωργιάδη: 7 αλλαγές συνθλίβουν τα εργασιακά δικαιώματα

Γιατί δεν απήργησε η ΓΣΕΕ και σε τριτοβάθμιο επίπεδο συμμετείχε μόνο η ΑΔΕΔΥ, που αν μη τι άλλο, όντως καλύπτει τον Δημόσιο Τομέα (αλλά αποφάσισε να στηρίξει τους μισθωτούς, σε ένδειξη αλληλεγγύης, δεδομένου ότι δυσμενείς αλλαγές έχουν προωθηθεί, και αναμένονται κι άλλες, και στον δημόσιο τομέα, καθιερώνοντας καταρχάς την αρχή των «κολλητών» που έχουν τοποθετηθεί σχεδόν στο σύνολο των θέσεων ευθύνης του Δημοσίου); Η απάντηση δεν είναι γνωστή. Μπορεί να υπήρχαν σοβαροί λόγοι, όμως, δεν γνωστοποιήθηκε στους εργαζομένους για ποιο λόγο η ΓΣΕΕ δεν κάλυψε την τελευταία απεργία στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι, ο υπουργός Εργασίας, την ημέρα που είχαν κηρύξει απεργία ισχυρά Εργατικά Κέντρα καλύπτοντας τους μισθωτούς του Ιδιωτικού Τομέα και η ΑΔΕΔΥ, βρήκε «πάτημα» για να προχωρήσει σε μια νέα ιδεολογικού χαρακτήρα επίθεση κατά των θεσμών που, κανονικά, εκ του ρόλου τους, οφείλουν να προστατεύουν τους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους. Και είπε αρκετά «τσιτάτα», όπως και ο ίδιος συχνά αναφέρει, επιχειρώντας προφανώς να επιδείξει ότι η ιδεολογία και το σύστημα το οποίο πρεσβεύει αυτό το οποίο στα καφενεία χαρακτηρίζουν σαν «μητσοτακισμό», είναι η επικρατούσα.

Κάποια από τα «τσιτάτα» που είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, στη Βουλή, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου:


Για τον ρόλο των συνδικάτων και την απεργία

«Μια από τις οργανώσεις που σήμερα κήρυξε απεργία είναι η ΟΙΕΛΕ, η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία. Η ΟΙΕΛΕ είναι ο μόνος φορέας που έχει κάποιο ενδιαφέρον στο νομοσχέδιο, διότι η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, οι γιατροί του ΕΣΥ και λοιπά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το νομοσχέδιο. Ακούστε πόσοι απήργησαν. Σε 9.000 εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικά σχολεία στη χώρα, απήργησαν από 12 έως 30 το μέγιστο. Όταν ο συνδικαλισμός σε μία κοινωνία με καπιταλιστική οργάνωση όπως η δική μας, φτάνει σε τέτοιο βαθμό απαξίωσης και αδιαφορίας από τα μέλη της, αυτό αργά ή γρήγορα οδηγεί σε απορρύθμιση του συστήματος».
Για το ΠΑΣΟΚ

«Είναι δυνατόν να λέτε, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, ότι φέρνω ένα νομοσχέδιο που καταργεί το οκτάωρο και το πενθήμερο; Και ενώ καταργώ το οκτάωρο και το πενθήμερο, έξω να μην υπάρχει ένας εργαζόμενος να απεργεί;

Για την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ

«Σήμερα συζητάμε στην Ολομέλεια της Βουλής ένα νομοσχέδιο που αφορά το Υπουργείο Εργασίας. Μπορεί το Υπουργείο Εργασίας συνταγματικά να νομοθετήσει για τους δημοσίους υπαλλήλους; Όχι. Η δικαιοδοσία επί των δημοσίων υπαλλήλων είναι στον Υπουργό Εσωτερικών. Ποιο είναι το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους ιδιώτες εργαζομένους; Η ΓΣΕΕ. Απεργεί σήμερα η ΓΣΕΕ; Όχι.

Ποιος απεργεί; Η ΑΔΕΔΥ. Τι είναι η ΑΔΕΔΥ; Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων. Αφορά αυτό το νομοσχέδιο στην ΑΔΕΔΥ; Όχι. Γιατί απέργησε η ΑΔΕΔΥ σήμερα; Ουδείς γνωρίζει στην Ελλάδα».

Γιατί… είναι καλό το νομοσχέδιο – νόμος Γεωργιάδη, πλέον

«Επειδή καλές είναι οι θεωρίες αλλά υπάρχει και η πραγματική ζωή, δείξτε μου σήμερα ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα που δεν δούλεψε. Όλα δουλέψανε. Και για ποιο λόγο όλα δουλέψανε; Γιατί οι ίδιοι οι εργάτες δεν απήργησαν. Γιατί οι ίδιοι οι εργάτες δεν απήργησαν; Γιατί θέλουν το νομοσχέδιο. Γιατί θέλουν το νομοσχέδιο; Γιατί θα πληρώνονται καλύτερα. Γιατί αυτή η Κυβέρνηση είναι φιλεργατική; Γιατί όσο εσείς φωνάζετε και κάνετε απεργίες που δεν αφορούν κανέναν, εμείς αυξάνουμε τα εισοδήματα των εργατών και των εργαζομένων με το παρόν νομοσχέδιο».

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις