Τι θα προβλέπει η νέα ρύθμιση δανείων και ο νέος πτωχευτικός κώδικας
Σημαντική κρατική επιδότηση των μηνιαίων δόσεων για «κόκκινους» αλλά και συνεπείς δανειολήπτες που υφίστανται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας προβλέπει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς και αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η περίμετρος του νέου πλαισίου θα δημιουργεί δίχτυ ασφάλειας για πολλαπλάσιους δανειολήπτες ενώ επισήμανε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης σε ρύθμιση θα είναι αρκετά πιο ευνοϊκά απο τα αντίστοιχα της υφιστάμενης ρύθμισης.
Πέραν αυτού ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στον νέο πτωχευτικό κώδικα που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν και οι συσσωρευμένες δικαστικές υποθέσεις. Ο υπουργός εξήγησε ότι ο υφιστάμενος πτωχευτικός κώδικας δεν προστατεύει μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και οι νέες ρυθμίσεις θα στοχεύουν «στην δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης οφειλών ωστε ο δανειολήπτης να διασώζει την περιουσία του. Σε δεύτερη ευκαιρία νομικών προσώπων. Στην δυνατότητα πτώχευσης και 2ης ευκαιρίας και σε φυσικά πρόσωπα. Σε πρόσθετες πρόνοιες για ευάλωτες ομάδες αλλά και προβλέψεις για τον αποκλεισμό στρατηγικών κακοπληρωτών».
Πιο αναλυτικά για το νέο πλαίσιο αντιμετώπισης κόκκινων δανείων είπε απαντώντας σε ερώτηση του κ. Μιχάλη Κατρίνη (ΚΙΝΑΛ): «η κυβέρνηση θα νομοθετήσει συγκεκριμένες προβλέψεις για όσους πλήττονται απο την πανδημία Θα επιδοτήσουμε σημαντικό κομμάτι των μηνιαίων δόσεων. Θα δείτε πολύ σημαντικά ποσοστά επιδότησης για πράσινους δανειολήπτες αρκεί όμως να εχουν υποθήκη πρώτη κατοικία και να πλήττονται απο τον κορονοϊό. Θα καλυφθούν όλα τα κόκκινα δάνεια και όλα τα πράσινα δάνεια που δημιουργήθηκαν μεσα στην υγειονομική κρίση αρκεί να υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια που θα είναι ίδια ή καλύτερα – ιδίως για τους “πράσινους” – με τα υφιστάμενα. Θα υπάρξουν και δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην επωφεληθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το κράτος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αναλαμβάνει μεγάλο μέρος υποχρεώσεων δανειοληπτών που έχουν πληγεί απο την πανδημία. Επιπροσθέτως της παράτασης υφιστάμενου πλαισίου πετυχαίνουμε:
- για πρώτη φορά ενισχύονται συνεπείς δανειολήπτες μπου έχουν όμως πληγεί απο την πανδημία
- εξασφαλίζονται οι “κόκκινοι” που έχουν πληγεί απο την κρίση
- Καλλιεργείται κουλτούρα πληρωμών
- αποτρέπεται η εκμετάλλευση του πλαισίου απο κακοπληρωτές
- περιορίζεται ο κίνδυνος νέας γενιάς κόκκινων δανείων
- ενισχύεται η κοινωνική συνοχή
- καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες”.
Νωρίτερα ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση που υπέβαλλε ο κ. Κώστας Μάρκου (ΣΥΡΙΖΑ) υπενθύμισε την δήλωση του κ. Ε. Τσακαλώτου το 2017 όταν είχε πει ότι “οι πλειστηριασμοί είναι καλοί για αναπτυξιακούς λόγους».
Επίσης, σημείωσε ότι η δικαστική προστασία της α κατοικίας καταργήθηκε επι προηγούμενης κυβέρνησης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε νόμο για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων τον Απρίλιο του 2018 και εμείς τότε τον στηρίξαμε. Εκείνος ο νόμος προστάτευε όσους είχαν κοκκινίσει εως τέλος του 2018. Εκείνος ο νόμος έληξε 31.12.2019. Η σημερινή κυβέρνηση τον επέκτεινε για άλλους 4 +3 μήνες” πρόσθεσε όμως ότι παρά τις βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο η ανταπόκριση των δανειοληπτών είναι μικρή. Εως τον Μάρτιο 2020 έκαναν αίτηση 3.198 πολίτες απο δυνητικά 90 χιλ δικαιούχους.
Απο αυτές μόλις 830 έχουν γίνει δεκτές. Η μέση αξία κύριας κατοικίας που προστατεύεται είναι στις 80 χιλ. ευρώ. Το μέσο ποσοστό κρατικής επιδότησης είναι στο 37% της δόσης και η διαγραφή στο 21%. Την ίδια περίοδο ρυθμίστηκαν διμερώς δάνεια 11 δις ευρώ. Τα 70 χιλ δάνεια είναι στεγαστικά και τα 45 χιλ έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία ενώ 8 στα 10 δάνεια έχουν διαγραφή οφειλών».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις