Υπέρ της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – Ποια θα είναι η εμπλοκή της Ελλάδας – Δήλωσε «περήφανος» για την οικονομική εικόνα της χώρας μας

 

Σύμφωνα με το Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «σκληρές αλήθειες» για την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί εδώ και έναν μήνα στο Ισραήλ, αλλά και για την «οικονομική επιστροφή» της Ελλάδας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός φιλοξενήθηκε στη στήλη podcast Power Play της ιστοσελίδας από την παρουσιάστρια Anne McElvoy, η οποία ρώτησε τον κ.Μητσοτάκη για τις «ανησυχίες» του για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, την εγγύτητα της Ελλάδας στην περιοχή και την προοπτική αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσιου διαδρόμου.

Συζητήθηκαν επίσης, η οικονομική πορεία της Ελλάδας, οι σχέσεις με την Τουρκία, οι προκλήσεις της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και η κλιματική αλλαγή.

Τι είπε όμως (μεταξύ άλλων) ο Έλληνας Πρωθυπουργός;

  • Για την κατάσταση στο Ισραήλ και τη στάση της ΕΕ:

«Αν και αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το πώς το κάνει αυτό είναι πραγματικά σημαντικό και έχει μεγάλη σημασία … Στην ΕΕ υπάρχει μια αυξημένη ανησυχία για τα δεινά των αθώων πολιτών και για τις φρικιαστικές σκηνές στη Γάζα. Η Ελλάδα αναγνωρίζει την ανάγκη για μια ανθρωπιστική παύση ώστε να φτάσει βοήθεια στη Γάζα, να γίνει διαπραγμάτευση για τους ομήρους και να δοθεί η δυνατότητα σε όσους θέλουν να φύγουν από τη Γάζα να το κάνουν, μιλάω στους αλλοδαπούς. Για παράδειγμα υπάρχουν ακόμα κάποιοι Έλληνες εκεί και για να φύγουν πρέπει αυτό να γίνει με καθεστώς ασφάλειας. Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει με αυτή την πολύ, πολύ επιθετική στρατιωτική εκστρατεία, ναι, θα υπάρχει αυξημένη ανησυχία για την αναλογικότητα της ισραηλινής απάντησης. Μιλάω ως φίλος του Ισραήλ. Και νομίζω ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να πουν σκληρές αλήθειες σε φίλους … Χωρίς να υπονομεύουμε τον στρατηγικό στόχο να νικήσουμε τη Χαμάς, είναι σημαντικό να σκεφτούμε την επόμενη μέρα και πώς θα βρούμε μια πολιτική λύση στη σύγκρουση. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να νικήσει τη Χαμάς. Είναι μια πολύ λεπτή ισορροπία … Αν λόγω της γεωγραφίας μας μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια αυτή θα φτάσει σε όσους τη χρειάζονται πραγματικά, θα το κάνουμε. Αν μπορέσουμε να δούμε την πιθανότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου, με την προστασία όλων των εμπλεκόμενων μερών που θα διασφαλίσει τα πλοία θα προσεγγίσουν με ασφάλεια τη Γάζα, θα ενδιαφερόμασταν να συμμετέχουμε σε μια τέτοια πρωτοβουλία».

  • Για τα ελληνοτουρκικά:

«Προσβλέπω στη βελτίωση της σχέσης μας με την Τουρκία. Έχει ήδη υπάρξει μια αλλαγή ύφους τους τελευταίους μήνες. Ελπίζει ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να συνεργαστούν. Ήμουν πάντα ανοιχτός υποστηρικτής του ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Υπάρχουν win-win τομείς που μπορούμε να δουλέψουμε μαζί».

  • Για το μεταναστευτικό:

«Η Ελλάδα εφαρμόζει μια σκληρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, η οποία συνέβαλε στη μείωση των παράνομων διελεύσεων από τις τουρκικές ακτές. Έχουμε το δικαίωμα να προστατεύσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας. Λαμβάνουμε πολλή ευρωπαϊκή βοήθεια, αλλά είναι σημαντικό αυτή η ευρωπαϊκή βοήθεια να μην στερέψει τα επόμενα χρόνια».

  • Για την οικονομική εικόνα της Ελλάδας:

«Μετά από αρκετές διεθνείς επιθέσεις κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η Ελλάδα τελικά δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρώπης. Πολλοί χειροκρότησαν την πρόοδο που έχουμε κάνει. Καταφέραμε να μειώσουμε το χρέος μας με πολύ γρήγορο ρυθμό, θα έχουμε πλεόνασμα, την ίδια στιγμή καταφέραμε να ρίξουμε την ανεργία και να φέρουμε την επενδυτική βαθμίδα. Νιώθω αρκετά περήφανος που εκπροσωπώ τους Έλληνες γιατί αυτή ήταν μια συλλογική προσπάθεια … Η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη οικονομική μεταπολεμική (Β’ ΠΠ) ιστορία και καταφέραμε να επιβιώσουμε. Αποδείξαμε ότι είμαστε ανθεκτικοί και νομίζω ότι είμαστε στο κατώφλι μιας εκπληκτικής επιστροφής. Αλλά φυσικά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει και γι’ αυτό έχω δεσμευτεί, στις μεταρρυθμίσεις, στην επανεκλογή μου. Ο ελληνικός λαός μας αντάμειψε επανεκλέγοντάς μας με υψηλότερο ποσοστό».

  • Για την κλιματική αλλαγή:

«Η Μεσόγειος επηρεάζεται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, είναι hotspot … Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα όσον αφορά την προσαρμογή …  Πρέπει να διεκδικήσουμε και να έχουμε περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Κομισιόν ζητά 2,5 δισεκατομμύρια, είναι ένα σχετικά μικρό ποσό σε σχέση με το τι διακυβεύεται. Συμβολικά είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι δύσκολο για μένα να πείσω τους πολίτες ότι πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές, βραχυπρόθεσμα δύσκολες επιλογές, μερικές φορές οικονομικά επίπονες και να βλέπουν ότι η Ευρώπη δεν στέκεται στο πλευρό τους όταν η περιουσία τους καταστρέφεται από τις πλημμύρες».

 

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις