Επειδή η χώρα δεν διαθέτει ηγεσία με αντίληψη, όραμα και γνώσεις, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επιστημονικό και τεχνολογικό αμυντικό υπόβαθρο

Αν και όλοι γνωρίζουν ότι η χώρα που δεν κατασκευάζει τα όπλα της δεν μπορεί να επιβιώσει, οι Eλληνες πρόσφατα ανακάλυψαν ότι, πλην τηλεοπτικής επιστημονικής έρευνας κορονοϊού, κλιματικής αλλαγής και πράσινης ανάπτυξης, υπάρχoυν και η αμυντική επιστήμη και η τεχνολογία. Από όλους τους πολιτικούς, μόνο ο κ. Δένδιας αντιλήφθηκε ότι τα τελευταία 25 χρόνια η Τουρκία μεταπήδησε από τον αραμπά στη διαστημική εποχή, αναπτύσσοντας αμυντική και τεχνολογική υπόσταση. Στην Ελλάδα όμως η χρηματοδότηση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εξυπηρέτησε το «σουβλάκι» και το «φρεντοτσίνο», καθώς και τα «ψυχολογικά προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών». Από το 1981, έτος κατά το οποίο η Ελλάδα εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.), η χρηματοδότηση της ισχνής αμυντικής επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας μηδενίστηκε.

Η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτούσε μέχρι πρόσφατα αμυντικά ερευνητικά έργα, αφενός επειδή πλην Ελλάδας τα κράτη – μέλη χρηματοδοτούσαν την αμυντική τους προσπάθεια μέσω εθνικών προγραμμάτων και αφετέρου επειδή η Γερμανία δεν επιθυμούσε να υπάρξουν νέοι αμυντικοί βιομηχανικοί ανταγωνιστές εντός της Ε.Ε.

Αλκιβιάδης Κ. Κεφαλάς

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις