Τι και αν πέρσι οι εταιρείες προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τους εργαζομένους τους στη θέση τους, τώρα φαίνεται ότι έχουν το αντίθετο πρόβλημα. Ελάχιστοι εγκαταλείπουν τη δουλειά τους οικειοθελώς. Ως αποτέλεσμα το κόστος σε ορισμένες εταιρείες να είναι μεγάλο και να ξεπερνά τον ετήσιο προϋπολογισμό αναγκάζοντας εταιρείες ή να αναβάλλουν έργα ή να μειώσουν το προσωπικό τους. 

 

Άλλα αφεντικά ανησυχούν για το πώς θα κρατήσουν τους σταρ – υπαλλήλους τους δεσμευμένους, όταν υπάρχουν τόσο λίγες κενές θέσεις στο εσωτερικό, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη μετακίνηση των ανθρώπων σε νέους ρόλους.

 

Εταιρείες όπως η Bank of America και η φαρμακοβιομηχανία Ferring Pharmaceuticals δηλώνουν ότι φέτος είδαν λιγότερους υπαλλήλους να εγκαταλείπουν τις θέσεις εργασίας τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, λένε τα στελέχη, ο κύκλος εργασιών επιστρέφει σε προπανδημικά επίπεδα μετά από χρόνια αναταραχής στην αγορά εργασίας.

 

Ο Denis Machuel, διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας εταιρείας εύρεσης προσωπικού Adecco Group δήλωσε ότι «ο κόσμος αισθάνεται ότι ίσως είναι λίγο κρύο έξω με τα μακροοικονομικά να μην είναι τόσο καλά, έτσι είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στον τρέχοντα ρόλο τους».

 

Η μείωση των παραιτήσεων θα φαινόταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τα αφεντικά που παραπονιούνται ότι δεν έβρισκαν εργαζόμενους. Αλλά ορισμένα στελέχη λένε ότι αιφνιδιάστηκαν από την τόσο γρήγορη αλλαγή.

 

Οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν απότομα τον Οκτώβριο, με τους εργοδότες των ΗΠΑ να προσθέτουν τις μισές θέσεις εργασίας σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το αμερικάνικο Υπουργείο Εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9% από 3,8%, αλλά εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

 

Η Morgan Stanley είχε απολύσει τους τελευταίους μήνες εξαιτίας αυτού 80.000 άτομα. Και δεν είναι η μόνη. Και άλλες αμερικάνικες μεγάλες εταιρείες έχουν απολύσει ή αναμένεται να απολύσουν προσωπικό καθώς οι αποχωρήσεις βρίσκονται πολύ χαμηλά.

 

Το επίπεδο των παραιτήσεων σημείωσε ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς τα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid χαλάρωσαν και οι εργαζόμενοι αναζήτησαν καλύτερες αμοιβές ή συνθήκες εργασίας, οδηγώντας σε ένα φαινόμενο που έγινε ευρέως γνωστό ως η Μεγάλη Παραίτηση.

 

Σε έρευνες μεταξύ των εργαζομένων, πολλοί δείχνουν μια νέα δέσμευση προς τους σημερινούς εργοδότες τους. Φέτος, το 73% των εργαζομένων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στη δουλειά τους, από 61% πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε τον Οκτώβριο η Adecco.

 

Η μετακίνηση μεταξύ των εργαζομένων σε μια εταιρεία είναι υγιής και απαραίτητη, δήλωσε ο Purvi Tailor, αντιπρόεδρος ανθρώπινου δυναμικού στις ΗΠΑ της Ferring Pharmaceuticals. Η κινητικότητα δημιουργεί ευκαιρίες προαγωγής για τους εργαζόμενους με υψηλές επιδόσεις και επιτρέπει στους εργοδότες να φέρουν νέο προσωπικό με νέες προοπτικές ή απαιτούμενες δεξιότητες.

ethnos.gr

pixabay

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις