Το αμίλητο νερό κατάπιε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οποίος απέφυγε να εκστομίσει την παραμικρή λέξη για το «αναγκαστικό κατοχικό δάνειο» που πήραν οι ναζί από την Ελλάδα, και τις πολεμικές γερμανικές αποζημιώσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Ολαφ Σόλτς (Olaf Scholz), στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό να τα βρει με τον Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η Γερμανία παίζει ρόλο στον ελληνο-τουρκικό «διάλογο» και την εξεύρεση «λύσεων». Σημείο, στο οποίο πλειοδότησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, λέγοντας πως ακόμα και σε αυτή τη συγκυρία της έκρηξης του Μεσανατολικού, Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να τα βρουν.

Επιπλέον, ο Ο. Σόλτς ζήτησε «λύσεις» από τον Κ. Μητσοτάκη για το Μεταναστευτικό. Δηλαδή, να συγκρατεί τους μετανάστες και πρόσφυγες που μπαίνουν στην Ελλάδα, για να μην μετακινούνται προς τη Γερμανία. Κοντολογίς, να τους «κρατάμε» στην Ελλάδα.

Ακόμα, παρά τα μεγάλα προβλήματα δημοκρατίας, διαφθοράς και οικονομίας που αντιμετωπίζει η Αλβανία, καθώς και τις τριβές στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις (π.χ. υπόθεση Μπελέρη), ο Ο. Σόλτς είπε στον Κ. Μητσοτάκη ότι τώρα είναι η ώρα για τη διεύρυνση της ΕΕ, μεταξύ άλλων και της Αλβανίας. Ως γνωστόν, εκτός των άλλων, ευρωπαϊκοί κύκλοι επιδιώκουν και το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Ο Ερντογάν στην Αθήνα

Οι επισημάνσεις Σόλτς έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία έχει ανοίξει ο ελληνο-τουρκικός «διάλογος». Εσχάτως, άνοιξαν και οι συζητήσεις μεταξύ υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Ελλάδα – Τουρκία: Ο περίεργος «διάλογος» για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Τώρα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «το πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, κατόπιν συνεννόησης των δύο μερών».

Ο Κ. Μητσοτάκης από το Βερολίνο ανακοίνωσε επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου.
Από τη μεριά του, ο ελληνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι, μετά την επανεκκίνηση των συζητήσεων, τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, στην Άγκυρα, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ΜΟΕ», καθώς και ότι «η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί από την ελληνική πλευρά».

Ελληνο-τουρκικά

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων Μητσοτάκη – Σόλτς, ο Γερμανός καγκελάριος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ίδιος διαμεσολαβητικό ρόλο, ο κ. Σολτς δήλωσε: «Χαιρόμαστε για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Πρόκειται για δύο μέλη του ΝΑΤΟ -και η Ελλάδα μέλος και της ΕΕ- και τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε».

Είπε ότι «στο τέλος είναι οι δύο χώρες που πρέπει να το πετύχουν», σημείωσε ότι παρακολουθεί «με μεγάλο ενδιαφέρον τη βελτίωση των σχέσεων μετά από τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης» και κατέληξε: «Προσβλέπω με αισιοδοξία στις συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί το προσεχές διάστημα μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης. Πρόκειται για κάτι για το οποίο εργαζόμαστε όλοι».

Ερωτηθείς ο Κ. Μητσοτάκης εάν μπορεί να τα βρει η Ελλάδα με την Τουρκία, ειδικά μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία που η Άγκυρα έχει εντελώς διαφορετικές θέσεις για τη Χαμάς απ’ ότι η Ελλάδα, αφού επανέλαβε ότι «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση», σημείωσε ότι «από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον πρόεδρο, Ερντογάν, στον ρόλο της Χαμάς δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχτούμε στην Αθήνα, για να επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει ξεκινήσει ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες και η οποία έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια σημαντικά θετικά αποτελέσματα».

Μεταναστευτικό

Ως όλα δείχνουν, πάντως, ο Όλαφ Σολτς επέμεινε στο Μεταναστευτικό, και ζήτησε γρήγορες λύσεις για τον περιορισμό της δευτερογενούς μετανάστευσης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι μεταξύ των δύο έγινε πολύ εντατική συζήτηση «για όλες τις πτυχές της δευτερογενούς μετανάστευσης» προς τη Γερμανία. «Πρόκειται πολλές φορές για πολύ πρακτικά ζητήματα, τα οποία είναι κάθε φορά πολύ διαφορετικά, εάν λάβουμε υπόψη τις διάφορες χώρες προέλευσης. Σταθερή μας πρόθεση είναι να μην συζητήσουμε πλέον για πολύ, αλλά να βρούμε γρήγορα πρακτικές λύσεις, οι οποίες θα αλλάξουν τα δεδομένα τής δευτερογενούς μετανάστευσης, θα την περιορίσουν και θα λύσουν τα προβλήματα του παρελθόντος», δήλωσε.

Κοντολογίς, απαίτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να κρατάει η Ελλάδα τους μετανάστες – πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα μας, προκειμένου να μην φτάνουν στη Γερμανία.

Από τη μεριά του, ο Κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε να πει ότι «θα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε μαζί με τον καγκελάριο για να δούμε ζητήματα δευτερογενών ροών, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι όντως δημιουργούν ένα πρόβλημα στη Γερμανία, τα οποία όμως, πιστεύω ότι σε κλίμα συνεργασίας μπορούν να λυθούν» (!).

Για μια ακόμη φορά, δηλαδή, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως «δεδομένος» έναντι της Γερμανίας.
Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε ότι οι συνεννοήσεις Ελλάδας – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό βαίνουν καλώς. «Τους τελευταίους μήνες -είπε- έχουμε κάνει και βήματα σε διμερές επίπεδο ώστε να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας με τις τουρκικές αρχές για να περιορίσουμε -στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- τις βάρκες οι οποίες φεύγουν από τα τουρκικά παράλια».

Βέβαια, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, όπως αποκάλυψε το antitheto.gr σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του από την επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, στην Τουρκία, τον Οκτώβριο.

Τούρκος υπουργός Εσωτερικών σε Καιρίδη: Δεν παίρνουμε πίσω ούτε έναν μετανάστη 

Διεύρυνση της ΕΕ

Τέλος, ο Ο. Σόλτς, αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας – ΕΕ, δήλωσε πεπεισμένος ότι «20 χρόνια από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, τώρα πρέπει και να κάνουμε (σ.σ. τη διεύρυνση)».

Ο ίδιος τόνισε ότι «σε αυτό συμφωνούμε». Αραγε, συμφώνησε σε αυτό ο Κ. Μητσοτάκης; Και πρόσθεσε ο Ο. Σόλτς: «Στο παρελθόν σε διάφορες από αυτές τις χώρες προσπάθησα ώστε να μην υπάρξει διμεροποίηση η οποία θα συνέβαλε στο να μην επιτευχθεί ο στόχος και εργαζόμαστε προκειμένου αυτό να είναι στο μέλλον εφικτό».

Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης δεν τοποθετήθηκε επί τούτου; Βασική αρχή για την είσοδο μιας χώρας στην ΕΕ είναι να έχει λύσει τις διαφορές της με τους γείτονές της, ειδικά όταν πρόκειται για κράτη – μέλη της ΕΕ. Στην προκειμένη η Αλβανία να μην έχει «εκκρεμότητες» με την Ελλάδα. Όπως π.χ. οι θαλάσσιες ζώνες ή παραβιάσεις μειονοτικών δικαιωμάτων.

«Η Αλβανία -πρόσθεσε ο Ο.Σόλτς- είναι ένα θέμα. Υπάρχει και το θέμα των σχέσεων της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία, όπου ελπίζουμε ότι καταφέραμε πρόοδο. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά ώστε να λύσουμε την πραγματικά δύσκολη κατάσταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου και ασχολούμαστε με κάθε ένα θέμα από την πλευρά τής διαδικασίας ένταξης, διότι θέλουμε αυτές οι χώρες να τα καταφέρουν», κατέληξε.

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις