Οι γαλάζιοι βουλευτές δέχονται μεγάλη πίεση από τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών.

Να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί επιχειρεί η κυβέρνηση, η οποία από τη μία πλευρά θέλει να αμβλύνει τις έντονες αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών για τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου και από την άλλη να μην δείξει ότι υποχωρεί μπροστά στο γενικότερο αίτημα για φορολογική ισονομία.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη δημοσιοποίηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου από τον ΥΠΟΚ Κ. Χατζηδάκη, ο ένας μετά τον άλλον οι επαγγελματικοί κλάδοι των ελεύθερων επαγγελματιών προανήγγειλαν δυναμικές κινητοποιήσεις. Το ζήτημα δεν είναι απλό για την κυβέρνηση, αν σκεφτεί κανείς από τους συνολικά 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 450.000 ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, συμμετέχοντας κατά το 1/5 στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι γαλάζιοι βουλευτές, ιδιαίτερα οι προερχόμενοι από το Λεκανοπέδιο Αττικής, δέχονται και με τη σειρά τους μεταφέρουν προς το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς μεγάλη πίεση από τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών. «Μπορεί να μην υπάρχει άμεσος φόβος για ένα νέο «κίνημα της γραβάτας», όπως εκείνο επί εποχής Κατρούγκαλου, αλλά δεν παύει να είναι δυνάμει σημαντικό πρόβλημα» λένε αρκετοί βουλευτές.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση ετοιμάζει «άμυνα» σε δύο επίπεδα : Σε διορθωτικές κινήσεις αλλά και ένα επικοινωνιακό μπαράζ για τα θετικά του νομοσχεδίου για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ως προς το δεύτερο, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα ότι πρόκειται για ένα δίκαιο νομοσχέδιο για το σύνολο της κοινωνίας και ότι είναι φιλικό για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς τους απαλλάσσει από το τεκμήριο.

Ταυτοχρόνως, εν όψει της ανάρτησης του νέου νομοσχεδίου για δημόσια διαβούλευση, το οικονομικό επιτελείο δηλώνει ανοιχτό για περαιτέρω διορθώσεις σε επιμέρους ζητήματα, οι οποίες όμως, όπως σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν αρμόδια στελέχη, δεν θα ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του ελάχιστου εισοδήματος των 10.920 ευρώ και του ελάχιστου φόρου.

Οι αλλαγές που έχουν αποφασιστεί είναι η διεύρυνση των κατηγοριών που θα μπορούν να αποδείξουν ότι είναι κάτω από το τεκμήριο, εάν, π.χ., δηλώνουν εισοδήματα από άλλες πηγές (όπως τα ενοίκια), η σταδιακή επιτάχυνση της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος, η διαφορετική αντιμετώπιση περιπτώσεων επαγγελματιών άνω των 65 ετών ή επαγγελματιών που βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις