Ετοιμάζουν κατάργηση δικαστικών μονάδων – Καταγγέλλονται αντιθεσμικές συναντήσεις
Ενόψει της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η ανησυχία των Δικαστών και η δυσαρέσκειά τους απέναντι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης γιγαντώνεται. Δεν είναι μόνο οι Ποινικοί Κώδικες που τους αλλάζουν για άλλη μία φορά, που ανησυχεί τους Δικαστές , πολύ περισσότερο τους απασχολεί η τύχη των Δικαστηρίων της χώρας.
Ένα πόρισμα ανυπόγραφο που γνωστοποιήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και προτείνει την κατάργηση πέντε Εφετείων, Πρωτοδικείων και την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής Δικαιοσύνης είναι αφορμή για σύγκληση ολομελειών σ όλα τα Δικαστήρια της χώρας για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επίσημα δεν έχει καταλήξει τι προτίθεται να πράξει αλλά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ανακοίνωσή της, μιλάει για αντιθεσμικές συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Υπουργείο .
Προφανώς, αναμένει τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, που θα είναι η μαζικότερη όλων των εποχών. Η διαίρεση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας μεταξύ Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων ανάγεται στην ίδρυση του ελληνικού κράτους και δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα. Στην Γερμανία, την Αγγλία, ακόμη και τη Μάλτα λειτουργούν Ειρηνοδικεία. Όπως όλοι οι θεσμοί, έτσι και τα Ειρηνοδικεία, προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε εποχής. Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, λοιπόν, τα Ειρηνοδικεία κλήθηκαν να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο των αιτήσεων υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη, που αφορούσε στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ωστόσο, τα Ειρηνοδικεία δεν περιορίστηκαν απλώς στην εκδίκαση των ανωτέρω αιτήσεων, καθώς, ήταν πάντοτε, συνεπώς, και την περίοδο της οικονομικής κρίσης, λόγω των χαμηλών γραμματίων, τα πιο προσιτά Δικαστήρια για τον πολίτη.
Σήμερα, μετά την λήξη ισχύος του Νόμου Κατσέλη, ζήτημα ανακύπτει για τον ρόλο που εφεξής καλούνται να παίξουν τα Ειρηνοδικεία και για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις αναφορικά με το αντικείμενό τους. Η λελογισμένη αύξηση της καθ’ ύλην αρμοδιότητας που προτείνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι σύμφωνη με τις πληθωριστικές τάσεις, η δε καθ’ ύλην αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων ανέκαθεν προσαρμοζόταν στις ανάγκες της κάθε εποχής. Επιπλέον, η εκδίκαση υποθέσεων της εκούσιας δικαιοδοσίας που αφορούν στην διόρθωση των αρχικών (πρώτων) εγγραφών του Κτηματολογίου είναι σύμφυτη με τον θεσμικό ρόλο των Ειρηνοδικείων και αναμένεται να βοηθήσει τον πολίτη να καταχωρήσει στον νέο αυτόν μηχανισμό περιουσιακά του στοιχεία, για την απόκτηση των οποίων κόπιασε και ταλαιπωρείται, λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας της Δημόσιας Διοίκησης, που δυστυχώς ακόμη και σήμερα προτάσσει την τυπικότητα έναντι της ουσίας.
Η αμεσότητα που χαρακτηρίζει τα Ειρηνοδικεία στην εκδίκαση των υποθέσεων και στην έκδοση των αποφάσεων επιβάλλει τη διατήρησή τους, ισχυρίζονται οι Ειρηνοδίκες. Μία, ωστόσο, είναι η βεβαιότητα. Έναν τέτοιον θεσμό, που από συστάσεως ελληνικού κράτους λειτουργεί επιτυχώς, δεν τον καταργείς μέσα σε μία νύχτα ούτε τον ακυρώνεις. Τον προσαρμόζεις απλώς στις απαιτήσεις του σήμερα. Ο διχασμός που προκαλεί το Υπουργείο ανάμεσα στους Πρωτοδίκες και τους Ειρηνοδίκες μόνο καλό δεν μπορεί να κάνει στη Δικαιοσύνη, που πρέπει να απονέμεται από νηφάλιους και ασφαλείς ως προς την υπηρεσιακή τους κατάσταση Δικαστές . Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις της καθώς ήδη έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα Δικαστήρια όλης της χώρας .
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις