Ακόμη δεν έχουν καταρτιστεί καν οι λίστες των μαρτύρων, με τις συνεδριάσεις να έχουν περιοριστεί μέχρι στιγμής στο ζήτημα της εξαίρεσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Σχεδόν ένα μήνα μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια της σύστασης της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη -η Βουλή άναψε το πράσινο φως στις 15 Νοεμβρίου- και οι εργασίες της επί της ουσίας δεν έχουν εκκινήσει, καθώς όλες οι συνεδριάσεις έχουν αναλωθεί σε διαδικαστικά θέματα.

Απίστευτο κι όμως αληθινό, αλλά ακόμη δεν έχουν καταρτιστεί καν οι λίστες των μαρτύρων, πολλώ δε μάλλον δεν έχει κληθεί κάποιος προς εξέταση.

Οι ρυθμοί είναι χελώνας, ενώ η συζήτηση επί των διαδικαστικών θα συνεχιστεί και την προσεχή εβδομάδα, κάτι που αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως ο σκοπός για τον οποίο συγκροτήθηκε αυτή η εξεταστική δεν είναι να πέσει άπλετο φως στις συνθήκες και στα αίτια αυτού του τραγικού δυστυχήματος, το οποίο κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, κυρίως νέους, αλλά να θαφτεί η υπόθεση και να ξεπλυθούν οι ευθύνες, κυβερνητικές και μη. Τι έχει συμβεί;

Μέχρι στιγμής οι συνεδριάσεις έχουν περιοριστεί σχεδόν αποκλειστικώς στο ζήτημα της εξαίρεσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τις συνεδριάσεις λόγω της ιδιότητάς της ως συνηγόρου οικογενειών θυμάτων. Μετά και τη σχετική εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, η συμπολίτευση είχε τα χέρια λυμένα προκειμένου να απομακρύνει με τις ψήφους και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας από την εξεταστική.

Πάντως, το σόου θα συνεχιστεί, καθώς στην ερχόμενη συνεδρίαση θα τεθεί ζήτημα εξαίρεσης του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ήταν υπουργός Υγείας όταν συνέβη το τραγικό δυστύχημα. Το θέμα έχει ήδη τεθεί από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή στηρίζεται στις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, επειδή «έχει περιβληθεί την ιδιότητα του μηνυόμενου σε ένα δικόγραφο», το οποίο παρέλαβαν τα μέλη της επιτροπής από τον σύλλογο των συγγενών των θυμάτων.

Ο Πλεύρης

Ο ίδιος, πάντως, ο Θάνος Πλεύρης το αρνείται, δηλώνοντας «δεν γνωρίζω να έχω μηνυθεί. Δεν το γνωρίζω καθόλου», όπως υποστήριξε, επιμένοντας πως η μοναδική του αρμοδιότητα τότε ως υπουργού Υγείας ήταν τα νοσοκομεία της πόλης. «Ολες οι αποφάσεις μου σχετίζονται μόνο -μόνο!- με τη λειτουργία των νοσοκομείων» επέμεινε, αναφέροντας πάντως πως εάν η εξεταστική έκρινε ότι πρέπει να κληθεί ως μάρτυρας, τότε θα αυτοεξαιρούνταν.

Πάντως, το θέμα της κλήσης των μαρτύρων ακόμη εκκρεμεί. Είναι σε κάθε περίπτωση ένα από τα επόμενα βήματα των προσεχών συνεδριάσεων προκειμένου η εξεταστική να μπει επιτέλους έστω και με μνημειώδη καθυστέρηση στην ουσία της τραγικής υπόθεσης. Οπως και να ‘χει, τα κόμματα έχουν αρχίσει ήδη να καταρτίζουν τις λίστες των μαρτύρων και αναμένεται να κληθούν πρώτα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, αλλά και ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

Κατά πληροφορίες, και η Νέα Δημοκρατία θα συναινέσει να προηγηθούν οι υπουργοί, καθώς αντιλαμβάνεται πως είναι παράλογο η έρευνα να μην εκκινήσει από το πρόσφατο παρελθόν κι όχι από το 1997, που έχει θέσει το ΚΚΕ στην πρότασή του. Σημειωτέον πως αναμένεται τις προσεχείς ημέρες η αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από κάποιον βουλευτή του κόμματός της, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζεται να αποσύρει έναν βουλευτή του, λόγω της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις