Νέο πακέτο μέτρων για την οπαδική βία φέρνει η κυβέρνηση προς έγκριση στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς.

 

Σε νέα «μπαλώματα» στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, προχωράει για μία ακόμη φορά το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο, παρά το έκρυθμο κλίμα των ημερών, με τον τραυματισμένο αστυνομικό να δίνει μάχη για τη ζωή του, τους άνδρες των ΜΑΤ να αντιστέκονται για πρώτη φορά στα χρονικά στις άνωθεν εντολές, αρνούμενοι να εισέλθουν στο εσωτερικό του γηπέδου του Παναθηναϊκού, την ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους ισχυρούς «παίκτες» των ΠΑΕ αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι δεν βάζει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, συνεχίζει ακάθεκτο την επικοινωνιακή διαχείριση της οπαδικής βίας, η οποία για πολλοστή φορά ήρθε με τρόπο οδυνηρό στο προσκήνιο.

«Δυστυχώς, ο Κ. Μητσοτάκης έχασε μία μεγάλη ευκαιρία να «σπάσει» πραγματικά αβγά και να επιδείξει ηγετική πυγμή σε ένα ζήτημα με έντονη κοινωνική αντανάκλαση», παραδέχεται στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, εξ αυτών, που πριν την απόφαση για αποκλεισμό των οπαδών από τα γήπεδα για δύο μήνες, είχαν εισηγηθεί να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να λάβει δραστικά μέτρα.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση προχωράει στην κατάργηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για τις στα γήπεδα – το οποίο ουδέποτε τα τελευταία πολλά χρόνια λειτούργησε, ούτως άλλως – και στην αντικατάστασή του με νόμο. Το επιβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης, ο οποίος ετοιμάζει το νέο πακέτο μέτρων που θα φέρει προς έγκριση στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, την ερχόμενη Τετάρτη.

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι με δεδομένο πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει στα πόδια της αθλητικής δικαιοσύνης, τα νέα μέτρα δεν θα αφορούν τη βαθμολογία των ομάδων, αλλά την αυστηροποίηση των ποινών που θα προβλέπονται για τους Συλλόγους, οι φίλαθλοι των οποίων προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, στο νέο πλαίσιο για τις κάμερες, θα περιγράφονται με λεπτομέρειες ο τρόπος λειτουργίας τους, τι θα καταγράφουν, ενώ θα υπάρχουν υψηλές προδιαγραφές ποιότητας του υλικού. Όπως διαρρέεται, θα προβλέπεται ο έλεγχος λειτουργίας των καμερών δύο ημέρες πριν από κάθε αγώνα, και αν διαπιστώνεται πρόβλημα, τότε ο αγώνας θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές θα διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία των κατόχων εισιτηρίων που θα γίνεται συνδυαστικά από τις ΠΑΕ και την αστυνομία.

«Υπήρχε κενό και στις κάμερες και η νομοθεσία που λένε ότι υπήρχε. Δεν υπήρχε. Η νομοθεσία για τις κάμερες καταργείται πλήρως δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Έρχεται ένα σύγχρονο πλαίσιο. Το κρίσιμο ζήτημα της ταυτοπροσωπίας, αναγνωρίζω στον κ. Κοντονή την καλή του πρόθεση. Θέσπισε την κάρτα του φιλάθλου δεν πέτυχε. Καταργείται όλη η νομοθεσία, ήταν ατελέσφορο. Δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ, θα δείτε την ταυτοπροσωπία στο νέο νομοσχέδιο. Θα ξέρουμε ποιοι μπαίνουν στα γήπεδα με όνομα και επίθετο», σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού.

Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, πάντως, επικρατεί έντονος προβληματισμός για την όλη διαχείριση από την κυβέρνηση. «Ήμασταν κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια. Δεν μπορούμε να το αγνοούμε και να κάνουμε σαν να αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το καλοκαίρι» λένε αρκετοί βουλευτές και εκτιμούν ότι αυτού του τύπου τα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν το κακό στη ρίζα του και αυτό είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθεί με δραματικό τρόπο στο μέλλον.

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις