Διχάζει τη ΝΔ το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, εν μέσω της επίθεσης Σαμαρά στον Π. Μαρινάκη.

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια συνεχίζει να διχάζει τη Νέα Δημοκρατία ενώ στους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης έχουν ξεκινήσει φροντιστήρια από τον Α. Σκέρτσο. Τα φροντιστήρια ξεκίνησαν στη σκιά της ανοικτής κόντρας μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Η Δεξιά πτέρυγα της ΝΔ επιμένει να δηλώνει αντίθετη. Με μια σκληρή δήλωση, μέσω στενών συνεργατών του, ο Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη και τις αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό. «Δεν αντιλαμβανόμαστε το «μάθημα» που θέλησε να δώσει ο κ.Παύλος Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Πόλεμος» Σαμαρά – Μητσοτάκη: Ας είναι πιο προσεκτικός ο Π. Μαρινάκης

Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, μέσω στενών συνεργατών του, έχει ως εξής:

«Σήμερα, ημέρα έναρξης των υποχρεωτικών «φροντιστηρίων» του κ.Σκέρτσου στους βουλευτές της ΝΔ για τον γάμο ομοφυλοφίλων και την τεκνοθεσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να «επιτεθεί» στον κ. Αντώνη Σαμαρά, επειδή απουσίαζε στην ψηφοφορία τον …Δεκέμβριο του 2015, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ κι επί μεταβατικής προεδρίας της ΝΔ, για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων!!

Δεν αντιλαμβανόμαστε το «μάθημα» που θέλησε να δώσει σήμερα ο κ.Παύλος Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ.

Επί της ουσίας: πιστεύει η κυβέρνηση ότι το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος είναι το ίδιο πράγμα; Δεν γνωρίζει ότι το σύμφωνο συμβίωσης αφορά σε νομικά ζητήματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ ο γάμος αφορά στην τεκνοθεσία, δηλαδή στα παιδιά, στη μητέρα και στον πατέρα; Επί της διαδικασίας: ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός ουδέποτε προέτρεψε, ούτε υπέδειξε στους βουλευτές του την «αποχή».

Κι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σεβάστηκε απολύτως το «ζήτημα συνείδησης» που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Γι αυτό, ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς!».

Μαρινάκης για Σαμαρά: Είχε επιλέξει την αποχή για το σύμφωνο συμβίωσης το 2015

μαρινακησ σαμαρασ

Στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία είχε αναφερθεί νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του υπ. Επικρατείας Μάκη Βορίδη και την αποχή για τους διαφωνούντες κυβερνητικούς βουλευτές, στην οποία είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Διατύπωσε απόψεις που έχει ξαναδιατυπώσει. Είναι ξεκάθαρο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ως προς την αποχή. Είναι αυτός που εισηγείται και ζητάει από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν. Η αποχή είναι μια στάση. Ο κ. Σαμαράς ως έμπειρος κοινοβουλευτικός το γνωρίζει. Το είχε κάνει στο σύμφωνο συμβίωσης το 2015, είχε επιλέξει την αποχή».

«Ζητάμε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά από την καταψήφιση καλύτερη η αποχή», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαμαράς σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αφήσει αιχμές κατά του πρωθυπουργού για την «προτροπή» του σε αποχή, διερωτώμενος: «Λέμε στον ελληνικό λαό να μην απέχει, αλλά σε βουλευτές και υπουργούς να απέχουν;».

Απαντώντας σχετικά με δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2015, ο οποίος αναφορικά με την ψήφιση για το σύμφωνο συμβίωσης είχε πει ότι «το ψήφισα και σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις, δεν πρέπει κανείς να κρύβεται, ο κάθε ένας πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του», ο Παύλος Μαρινάκης είπε για τον πρωθυπουργό ότι είναι «συνεπής σε αυτό που είχε εφαρμόσει και το 2015 ως μειοψηφία τότε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Εξελέγη πρόεδρος και ως πρωθυπουργός εφάρμοσε μια σειρά από παρεμβάσεις για τη ΛΟΑΤΚΙ. Προφανώς, το επαναλαμβάνω, ο πρωθυπουργός ζητάει την υπερψήφιση. Αλλά προφανώς δεν τον είχαν ρωτήσει για αυτούς που καταψήφισαν. Από την καταψήφιση είναι προτιμότερη η αποχή. Και το 2015 και τώρα τηρείται μια παράδοση στον χώρο της Ν.Δ. μη επιβολής κομματικής πειθαρχίας».

Σε σχέση με τις ενστάσεις του Μάκη Βορίδη, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι «ο υπουργός Επικρατείας έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή κάποιες απόψεις με τα επιχειρήματα που εκείνος θεωρεί σωστά. Αυτό δεν αποτελεί κάποια είδηση. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε, απάντησε ως προς τις συλλογικές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Επίκειται μια σειρά από συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Δεν έχω κάτι περισσότερο να σας πω».

Κοπάνα Βορίδη από το «φροντιστήριο»

Μάλιστα, ο υπουργός επικρατείας Μάκης Βορίδης έλαμψε διά της απουσίας του από το «φροντιστήριο» της Πειραιώς τη Δευτέρα (15/1). Άλλωστε ο ίδιος δεν διαφωνεί μόνο πολιτικά με το νομοσχέδιο για το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, αλλά τεκμηριώνει και νομικά γιατί κατά την άποψή του δεν στέκουν τα επιχειρήματα που προβάλλουν το μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός.

Η Άννα Καραμανλή επανέλαβε εισερχόμενη στην Πειραιώς την πλήρη διαφωνία της με την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Δεν προσχωρεί στην κυβερνητική γραμμή για αποχή και δηλώνει αποφασισμένος να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου.

«Θα καταψηφίσω το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια», δήλωσε ο κ. Καράογλου (Βεργίνα tv) σημειώνοντας πως οι αρχές, οι αξίες, τα ιδανικά και η ιδεολογία του δεν «του επιτρέπουν» να το κάνει. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια παραδοσιακή οικογένεια όπου είχα πατέρα και μητέρα, για λίγα χρόνια γιατί δεν τη χάρηκα γιατί έφυγε νωρίς, την αδελφή μου, παππού και γιαγιά».

Το «μασάζ» στους βουλευτές της ΝΔ

Όπως μετέδωσε το iEidiseis, οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ έδειξαν να κρατούν στάση αναμονής. Άλλοι γιατί φέρονται …ανοικτοί να πειστούν για την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου και άλλοι διότι Θέλουν να δείξουν καλή διάθεση, αν και προτίθενται να απέχουν από την ψηφοφορία.

Τη συζήτηση άνοιξε ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιαδης, ο οποίος για ευνόητους λόγους έχει επιφορτιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου να πείσει τους κατοικούντες στη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ., λέγοντας: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το ψηφίσουμε». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί αυτοί που απείχαν τότε ή καταψήφισαν το 2015, να λένε σήμερα ότι τους καλύπτει το Σύμφωνο Συμβίωσης».

γεωργιαδησ ομοφυλα ζευγαρια

Μετά το πέρας του «φροντιστηρίου«, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για φανταστική πρωτοβουλία κατά την οποία πήραν το λόγο και όσοι είχαν διαφωνία. «Απαντήσαμε σε όλες τις απορίες. Οι οποίες διαφωνίες πήραν απάντηση. Το κλίμα πολύ καλό και 100% η Νέα Δημοκρατία βγαίνει πιο ενωμένη» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις ενστάσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη έκανε λόγο για ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για ζήτημα που διαπερνά οριζόντια την κοινωνία και όλα τα κόμματα. «Δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό θέμα. Αλίμονο αν αυτό ήταν το πρόβλημα για τη ΝΔ» είπε και ερωτηθείσα για τον Α. Σαμαρά ανέφερε ότι έχουμε εξασφαλίσει στη ΝΔ να λέει ο καθένας τη γνώμη του.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιαννης αποχώρησε χωρίς να κάνει δήλωση ενώ ο Σταύρος Καλαφάτης μίλησε για πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί.

Οι βουλευτές Μαρία Κεφάλα και Αναστάσιος Δημοσχάκης ανέφεραν ότι έγινε μια χρήσιμη κουβέντα και ότι οι βουλευτές είναι πλέον πιο ενημερωμένοι.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικράτειας και βασικός εισηγητής, Α. Σκέρτσος, σημείωσε στην εισήγησή του ότι «ο Καραμανλής είπε ότι ανήκουμε στη Δύση οικονομικά, πολιτικά πολιτιστικά». «Εγώ έχω προσέλθει με χαρά στην ευρύχωρη Ν.Δ. που είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας και καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ δύσκολο», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος. Τοποθέτηση που πολλοί εξέλαβαν ως απάντηση στον Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα προσέλθει στην ενημέρωση γιατί το θεωρεί προσβλητικό αυτός που είναι στην παράταξη από το 1964 να ενημερώνεται από τον υπουργό, Α. Σκέρτσο, που ήρθε πρόσφατα.

σκερτσοσ ομοφυλα ζευγαρια νδ

Σε δηλώσεις του ο Άκης Σκέρτσος, αμέσως μετά τη λήξη του «φροντιστηρίου», που διήρκησε 2,5 ώρες, ανέφερε ότι τέθηκαν ερωτήσεις, δόθηκαν διευκρινίσεις και τόνισε: «Όλοι γίναμε σοφότεροι από αυτή τη συζήτηση».

Ανδρουλάκης για ομόφυλα ζευγάρια: Επί της αρχής είμαστε θετικοί

Αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη άφησε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με αφορμή την στάση του στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

«Δεν είμαστε à la carte δικαιωματιστές. Είμαστε υπέρ της νομοθέτησης του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Είναι καταγεγραμμένη θέση εδώ και πολλά χρόνια στο πρόγραμμά μας. Ήμασταν αυτοί, οι οποίοι φέραμε μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο στην Ελλάδα. Έχουμε στηρίξει τις ανεξάρτητες αρχές και όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα καθολικά έχοντας ψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στη θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Για εμάς προτεραιότητα είναι τα δικαιώματα και το συμφέρον του παιδιού» επισήμανε ως προς τη διάσταση της τεκνοθεσίας και πρόσθεσε: «Εμείς διαφωνούμε με την αντίληψη που λέει ότι μπορούμε να κάνουμε παραγγελία ένα παιδί με όνομα και φύλο. Θα έρθει το νομοσχέδιο και θα τοποθετηθούμε».

Σχολιάζοντας την προτροπή του Πρωθυπουργού προς διαφωνούντες Υπουργούς και Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να προτιμήσουν την αποχή, ο κ. Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε: «έχει υπάρξει ξανά Πρωθυπουργός, που εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής, να προτρέπει βουλευτές, ακόμη και υπουργούς του, να φύγουν από τη Βουλή; Έχει ξανασυμβεί; Θυμάστε τι έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στους βουλευτές του Ποταμιού, -που σημειωτέον σήμερα κάποιοι είναι και στο κόμμα του- όταν ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών; «Θα κάνετε τα ρεπό του Καμμένου;» Τότε ήταν τα ρεπό του Καμμένου, σήμερα τι είναι;»
Μάλιστα θύμισε ότι το σύμφωνο συμβίωσης ψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αλλά μόλις από 19 επί συνόλου 75 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Ραγκούσης: Θα ήταν πολιτική αυτοκτονία να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο

«Θα ήταν στα όρια της πολιτικής αυτοκτονίας και απόλυτη έκθεση απέναντι στον ελληνικό λαό να μην ψηφίζαμε το νομοσχέδιο», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια.

«Ένας από τους λόγος που υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να δίνει μάχη για τα δικαιώματα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ το στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημείωσε, επίσης, ότι η ρύθμιση «έχει να κάνει με το τέλος των διακρίσεων».

Σε ερώτηση γιατί μίλησε ο Στεφανος Κασσελάκης για θέμα κομματικής πειθαρχίας απάντησε: «Κάτι ήξερε ο πρόεδρος για να μιλήσει για πειθαρχία. Δεν σχολιάζω τι είπε η κ. Αυγέρη, με ενδιαφέρει τι λέει ο πρόεδρος του κόμματος και τι είπε στη διήμερη συνεδρίασης της ΚΟ. Είπε ότι το θέμα είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν μπορεί να συνοδευτεί από τη δυνατότητα βουλευτή να διαφοροποιηθεί. Θα είναι στο τέλος της ημέρας περισσότερο συντηρητικός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα φοβάται το πολιτικό κόστος περισσότερο από τον αρχηγό της ΝΔ που ηγείται ενός κόμματος δεξιού που έχει στενές σχέσεις με την Εκκλησία».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να «κλέψει» την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Θα είχε καταφέρει να μας κλέψει την ατζέντα αν καθυστερούσαμε να πούμε το «ναι». Θα δούμε το νομοσχέδιο γιατί μέχρι τώρα μιλάμε με βάση έχει πει ο κ. Μητσοτάκης και θα αποφασίσουμε την τελική μας στάση. Γιατί άλλο η πολιτική διακήρυξη και άλλο τι θα λέει το νομοσχέδιο».

ieidiseis.gr
EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις