Με καθυστέρηση 15 ετών δικαιώθηκε δικαστικά μια 32χρονη γυναίκα, η οποία υποβλήθηκε σε έκτρωση στο νοσοκομείο Καλύμνου κατά τη διάρκεια της οποίας ο γιατρός… ξέχασε να βγάλει το κεφάλι του εμβρύου!
Η γυναίκα είχε υποβληθεί σε έκτρωση στις 30 Ιουνίου 2009 λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε το έμβρυο που κυοφορούσε. Ομως κατά την καισαρική επέμβαση ο γυναικολόγος τεμάχισε το έμβρυο αλλά δεν αφαίρεσε το κεφάλι από την κοιλιά της.
Ο γιατρός υποστήριξε ότι είχε διαπιστώσει την τρώση της μήτρας, είχε προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες, ενώ ενημέρωσε προφορικά τον σύζυγο ότι είχε μείνει στο εσωτερικό το κεφάλι του εμβρύου. Αντίθετα, η 32χρονη, που εργαζόταν ως νοσηλεύτρια στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, κατέθεσε ότι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου συνάδελφός της είχε δείξει στον σύζυγό της ένα τενεκεδάκι στο οποίο υποτίθεται είχε βάλει το κεφάλι του εμβρύου. Ο γιατρός, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε στη νοσηλεύτρια ότι είχε αφαιρεθεί το κεφάλι. Μετά το πρώτο χειρουργείο η κατάσταση της υγείας της γυναίκας επιδεινώθηκε, όμως δεν έγινε αξονική τομογραφία, καθώς απουσίαζε με άδεια ο αρμόδιος γιατρός.
Ετσι, διενεργήθηκε μόνο υπερηχογράφημα που έδειξε ένα μόρφωμα. Ακολούθησε δεύτερο χειρουργείο από τον ίδιο γιατρό, παρουσία δεύτερου συναδέλφου του, για την αφαίρεση των υπολειμμάτων της άμβλωσης. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου χειρουργείου είχε βρεθεί μόνο ένα αιμάτωμα, ενώ δεν είχε εντοπιστεί το κεφάλι του εμβρύου που βρισκόταν σε σημείο όπου δεν φαινόταν. Μετά και τη δεύτερη εγχείρηση και αφού δεν είχε βελτιωθεί η υγεία της 32χρονης, αποφασίστηκε η διακομιδή της σε νοσοκομείο της Αττικής, όπου αφαιρέθηκαν το κεφάλι του εμβρύου και η μήτρα της γυναίκας, λόγω του κινδύνου ανεπανόρθωτων βλαβών από σηψαιμία.
Bαρύτατες ευθύνες
Από την έρευνα που διενεργήθηκε από επιθεωρητές των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας καταλογίστηκαν βαρύτατες πειθαρχικές ευθύνες στον γιατρό. Στο πόρισμα τονίζεται πως είναι «επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία» και οι ιατρικές του γνώσεις δεν είναι επαρκείς. Στο ποινικό δικαστήριο που ακολούθησε ο γυναικολόγος καταδικάστηκε πρωτόδικα κατά πλειοψηφία για έκθεση από την οποία προκλήθηκε βαριά βλάβη στην υγεία νοσηλευομένης και για παράβαση καθήκοντος σε κάθειρξη 6 ετών με αναστολή, διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και απομάκρυνση από την εργασία του για ένα έτος. Ομως έπειτα από τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο αποφάσισε να παυθεί η δίωξη σε βάρος του λόγω παραγραφής. Πάντως η γυναίκα δικαιώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς που απέρριψε έφεση του Νοσοκομείου Καλύμνου, διατάσσοντας να αποζημιώσει το θύμα με 150.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους από την άσκηση της αγωγής.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις