Μεγάλη είναι η λίστα των πολιτικών αντιπάλων του Πούτιν που εξαφανίστηκαν στα 25 χρόνια που κυβερνά τη Ρωσία.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι ο τελευταίος από τους αντιπάλους του Βλαντιμίρ Πούτιν που πέθανε κατά τη διάρκεια των σχεδόν 25 ετών που βρίσκεται ο Ρώσος ηγέτης στην εξουσία, καθώς στο παρελθόν έχει συγκρουστεί με αρκετά άτομα τα οποία αργότερα έχουν βρεθεί νεκροί.

Σχετικά με την υπόθεση του Ναβάλνι πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι δολοφονία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και της αντιπροέδρου, Καμάλα Χάρις, οι οποίοι κατηγόρησαν ευθέως το Κρεμλίνο για τον θάνατό του. Υπενθυμίζεται πως, ο Ναβάλνι ήταν φυλακισμένος από το 2021 και εξέτιε ποινή φυλάκισης 19 ετών, με πολλαπλές κατηγορίες για περιφρόνηση των αρχών, απάτη και κατηγορίες που σχετίζονται με εξτρεμισμό.

Όμως πολλοί εχθροί του Πούτιν έχουν στοχοποιηθεί με διάφορους τρόπους και αργότερα έχουν καταλήξει νεκροί, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι θάνατοί τους δεν επιλύονται και αναφέρονται ως ατυχήματα και αυτοκτονίες. Αυτό αφήνει ανοιχτά ερωτήματα αναφορικά με τις κινήσεις του Πούτιν.

Αλεξάντερ Λιτβινένκο

AP02051305995_312d1.jpg

Ορισμένα πρώην μέλη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών που αυτομόλησαν στα δυτικά έχουν γίνει στόχος δηλητηριάσεων από το 2000.

Οι σκοτεινές μέθοδοι του Πούτιν τράβηξαν τα βλέμματα για πρώτη φορά στην περίπτωση του Λιτβινένκο, ενός πρώην μέλους των υπηρεσιών ασφαλείας της FSB που είχε γίνει αντίπαλος του Πούτιν και πέθανε από δηλητηρίαση από Πολώνιο-210 στο Λονδίνο το 2006. Οι δολοφόνοι του, που είχαν σχέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών, κατηγορήθηκαν ότι δηλητηρίασαν το τσάι του με το ραδιενεργό στοιχείο.

Λίγο πριν από το θάνατό του, ο Λιτβινένκο είπε στους δημοσιογράφους ότι η FSB εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί εργαστήρια όπου πειραματίζονταν με δηλητήρια τα οποία χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή. Μετά από έρευνα που έγινε από την Μ. Βρετανία βγήκε στο συμπέρασμα ότι Ρώσοι πράκτορες είχαν σκοτώσει τον Λιτβινένκο, πιθανώς με την έγκριση του Πούτιν.

Γιεβγκένι Πριγκόζιν

Yevgeny_Prigozhin_681ad.jpg

Ο πρώην επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ είχε κακές σχέσεις με τον Πούτιν όταν έφτασε στη Μόσχα τον περασμένο Αύγουστο. Ήταν εκεί για συνομιλίες με τον Ρώση ηγέτη μετά από μια ματαιωμένη ανταρσία που είχε αποτέλεσμα οι μισθοφόροι του να καταλαμβάνουν την πόλη Ροστόφ και να βαδίσουν προς τη Μόσχα.

Φαινόταν να έχει έρθει σε εκεχειρία με το Κρεμλίνο, συμφωνώντας να εκκενώσει τα στρατεύματά του στη Λευκορωσία και να επικεντρωθεί στις δραστηριότητες εκτός Ουκρανίας. Όμως, μια έκρηξη στο επαγγελματικό του αεροσκάφος οδήγησε στην συντριβή του, σκοτώνοντας τον Πριγκόζιν και άλλους εννέα επιβαίνοντες.

Στη συνέχεια, ο Πούτιν εμφανίστηκε να επαινεί τον πολέμαρχο, λέγοντας: «Γνωρίζω τον Πριγκόζιν εδώ και πολύ καιρό, από τη δεκαετία του 1990. Έκανε κάποια σοβαρά λάθη στη ζωή, αλλά πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα για τον εαυτό του αλλά και για το μεγαλύτερο καλό». Αμέσως μετά, υπέγραψε ένα διάταγμα αναγκάζοντας τα στρατεύματα του Πριγκόζιν να ορκιστούν στην εθνική σημαία της Ρωσίας.

Μπόρις Νεμτσόφ

Boris_Nemtsov_32e97.jpg

Μία δολοφονία που είχε προκαλέσει παγκόσμιο σάλο ήταν ο πυροβολισμός του Μπόρις Νεμτσόφ το 2015, ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης που είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπό τον Μπόρις Γέλτσιν.

Ο Νεμτσόφ πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στην πλάτη από έναν άγνωστο δράστη μπροστά στο Κρεμλίνο. Πέντε άνδρες τσετσενικής καταγωγής συνελήφθησαν για την επίθεση, αλλά όσοι είναι κοντά στον Νεμτσόφ πίστευαν ότι το Κρεμλίνο συνδεόταν άμεσα με την πράξη αυτή.

Ερευνά από δημοσιογράφους του Insider, του BBC και της Bellingcat αποκάλυψε ότι ο Νεμτσόφ ακολουθούταν από πράκτορες της FSB για σχεδόν ένα χρόνο πριν δολοφονηθεί. Επίσης έδειξε ότι ορισμένοι από τους ίδιους πράκτορες συμμετείχαν στις δηλητηριάσεις άλλων επικριτών του Κρεμλίνου και πιο συγκεκριμένα του Ρώσου ηγέτη.

Άννα Πολιτκόφσκαγια

5765717_ffb6b.jpg

Η δημοσιογράφος, η οποία είχε επικρίνει τον Πούτιν και τον ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, πυροβολήθηκε στην πολυκατοικία της στη Μόσχα το 2006. Η ρεπόρτερ της «Novaya Gazeta» ήταν μία από τις πιο εξέχουσες δημοσιογράφους της Ρωσίας και η δολοφονία της συντάραξε την χώρα. Πέντε άτομα συνελήφθησαν, αλλά οι εισαγγελείς υποστήριξαν πως δεν είχαν βρει ποτέ ποιος είχε διατάξει την επίθεση.

Μπόρις Μπερεζόφσκι

AP111031011823_b76a0.jpg

Υπήρξαν επίσης αναφορές για εξέχοντα στελέχη της Ρωσίας που πέθαναν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων προφανών αυτοκτονιών.

Το 2013, ο Μπόρις Μπερεζόφσκι βρέθηκε κρεμασμένος στο μπάνιο του σπιτιού του στο Άσκοτ. Ήταν ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος έγινε ένθερμος επικριτής της κυβέρνησης του Πούτιν, ο οποίος αυτοεξορίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Πολλοί από τους συνεργάτες του Μπερεζόφσκι έχουν επίσης πεθάνει υπό μυστηριώδεις συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του Γεωργιανού ολιγάρχη, Badri Patarkatsishvili, και του ιδρυτή Yukos oil, Yuri Golubev, που βρέθηκαν νεκροί στο Λονδίνο.

ieidiseis.gr

AP Photo – EPA

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις