Το Δημόσιο πληρώνει αδρά ιδιωτικές δικηγορικές εταιρίες, για να αποφύγει τις αποζημιώσεις στους εγκαυματίες και τους συγγενείς των νεκρών
Μια άγνωστη πτυχή της τραγωδίας με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αποκαλύπτουμε σήμερα, που καταδεικνύει το μέγεθος της κρατικής αναλγησίας απέναντι στους 104 νεκρούς και τους συγγενείς τους.
Το Ελληνικό Δημόσιο, που ουσιαστικά κατηγορείται για την τραγωδία στο Μάτι, καθώς φορείς και εκπρόσωποί του -όπως οι αξιωματικοί και τότε επικεφαλής της Πυροσβεστικής και πολλοί άλλοι- δικάζονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για τους θανάτους και τους τραυματισμούς δεκάδων κατοίκων, αντιδικεί με τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι, εκτός από την ποινική τιμωρία των υπευθύνων, διεκδικούν και αποζημιώσεις για τις ζωές που χάθηκαν.
Το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο αντιδικεί, αφού είναι εναγόμενο, αλλά έχει επιλέξει να εκπροσωπείται στις δίκες, που διεξάγονται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, όχι από τους δικηγόρους της νομικής υπηρεσίας του κράτους, οι οποίοι είναι έμμισθοι δικηγόροι, που αμείβονται από το Δημόσιο για να το εκπροσωπούν, αλλά από δικηγορικές εταιρίες ιδιωτών, οι οποίες αμείβονται εξτρά!
Βεβαίως, η πρακτική που εφαρμόζει το Δημόσιο δεν είναι παράνομη, καθώς σχετικός νόμος προβλέπει ότι σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να εκπροσωπηθεί νομικά από ιδιώτες. Ομως σε περιπτώσεις όπως αυτή στο Μάτι, όπου χάθηκαν στην πύρινη λαίλαπα 104 ψυχές, δεν μπορεί να έχει εφαρμογή η γνωστή ρήση πως «ό,τι είναι νόμιμο είναι ηθικό»!
Αλλά να ήταν μόνο αυτό… Oπως αναφέρεται σε μία από τις αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου, που δικαιώνει εν μέρει τα θύματα, το Δημόσιο επικαλείται «συντρέχον πταίσμα κατά 95%» για τον θάνατο ενός εκ των κατοίκων στη φονική πυρκαγιά! Ευτυχώς, η ένσταση του Ελληνικού Δημοσίου περί… συνυπαιτιότητας του θύματος απορρίφθηκε.
Αναφέρεται επί λέξει: «Επί της ενστάσεως του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου περί συνυπαιτιότητας σε ποσοστό 95% του αποβιώσαντος στην πρόκληση του θανάτου του, προβάλλοντας ειδικότερα ότι, εάν ο αποβιώσας είχε ακολουθήσει τις σχετικές οδηγίες της ΓΓΠΠ, να παραμείνει εντός της οικίας του, η οποία άλλωστε αποδεδειγμένα υπέστη μερικές υλικές ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο της και δεν εξερχόταν της οικίας του, αναζητώντας τρόπους διαφυγής διά του οχήματός του, δεν θα επερχόταν ο θάνατός του»!
Παρεμπιπτόντως, στην υπόθεση αυτή το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε στους παθόντες συγγενείς, οκτώ ενάγοντες συνολικά, ποσά 140.000 ευρώ, 120.000 ευρώ, 120.000 ευρώ, 100.000 ευρώ, 70.000 ευρώ, 70.000 ευρώ, 20.000 ευρώ και 20.000 ευρώ, αντίστοιχα, στον καθένα.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις