Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία της 16ης Φεβρουαρίου 2024 μπλοκάροντας την ευρωπαϊκή συμφωνία η οποία θα παραχωρούσε δικαιώματα σε εκατομμύρια εργαζομένους σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Η κυβέρνηση, μπορεί να εμφανίζεται με… φιλεργατικό προσωπείο εσωτερικά, με συνεχείς αναφορές στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, ωστόσο όταν βγαίνει από τα σύνορα λαμβάνει τις πιο αντιδραστικές θέσεις.

Όχι ότι περιποιεί τιμή για τη χώρα ο βασικός μισθός να είναι από τους χαμηλότερους (780 € μεικτά και με «παγωμένες» τις 3ετίες) στην Ευρώπη (και στην αγοραστική δύναμη να είμαστε χαμηλότερα ακόμη και από η Ρουμανία…), αλλά εκεί που σπάει κάθε κοντέρ είναι όταν πρόκειται να υιοθετηθεί κάποια οδηγία μιας κάποιας-σχετικής εργασιακής προστασίας στις Βρυξέλλες…

Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία της 16ης Φεβρουαρίου 2024 μπλοκάροντας την ευρωπαϊκή συμφωνία η οποία θα παραχωρούσε δικαιώματα σε εκατομμύρια εργαζομένους σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Έτσι, και εάν δεν αλλάξει στάση στην επόμενη ψηφοφορία μεθαύριο 6 Μαρτίου, ένας αλγόριθμος, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) θα μπορεί να ακόμη και να απολύει τους εργαζόμενους…

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Μουλκιώτη, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, «η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί εδώ και καιρό να ρυθμίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στη λεγόμενη gig οικονομία. Μετά πολλών βασάνων, τώρα, η βελγική Προεδρία επανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την τελική μορφή της οδηγίας.Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα κατέληγαν σε μια συμφωνία η οποία θα παραχωρούσε δικαιώματα σε εκατομμύρια εργαζομένους μέσω ψηφιακών πλατφορμών, όμως η Ελλάδα –που συντάχθηκε με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Εσθονία- κατάφερε να μπλοκάρει τη σχετική νομοθεσία στις 16 Φεβρουαρίου 2024, καθώς δήλωσε αποχή στην ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να μη συγκεντρώνεται η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία…»

Δείτε όμως τι μπλόκαρε η Ελλάδα (που αν υπερψήφιζε θα συγκεντρωνόταν το αναγκαίο «55% των κρατών μελών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ» και οδηγία θα είχε υιοθετηθεί):

α) την καθιέρωση ενός (μαχητού) νομικού τεκμηρίου υπέρ της ύπαρξης σχέσης μισθωτής εργασίας μεταξύ των εταιρειών και των εργαζομένων, εφόσον υπήρχαν δεδομένα που υποδείκνυαν ότι η εταιρία ασκεί έλεγχο επί αυτών και η Ελλάδα θα υποχρεωνόταν να αλλάξει το τωρινό καθεστώς κατά το οποίο καθιερώνει τεκμήριο, υπέρ του αντιθέτου – δηλαδή ότι ο εργαζόμενος σε πλατφόρμα πρέπει να θεωρείται κατά βάση αυτοαπασχολούμενος (άρθρο 69 του ν. 4808/2021),

β) μεγαλύτερη διαφάνεια αναφορικά με τους αλγορίθμους των επιχειρήσεων, ενώ οι εταιρείες θα υποχρεούνταν να διαβιβάζουν σχετικές πληροφορίες και στις αρμόδιες εθνικές αρχές και

γ) οι εταιρείες δεν θα μπορούσαν να επεξεργάζονται πλέον κάποια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ενώ όριο θα είχε τεθεί και στις αποφάσεις που μπορεί να παρθούν από έναν αλγόριθμο (π.χ. απόλυση εργαζομένου).

Εμείς το ΠΑΣΟΚ λέει ο κ.Μουλκιώτης, είμαστε υπέρ της εξαρτημένης σχέσης εργασίας όσων εργάζονται ψηφιακά, με όλα τα δικαιώματα που αυτό συνεπάγεται.

Κρίσιμη ψηφοφορία

Στο θέμα παρενέβη η ΓΣΕΕ εν όψει της δεύτερης ψηφοφορίας στις 6 Μαρτίου και με επιστολή της στον πρωθυπουργό σημειώνει ότι «είναι πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος μια «ολοκληρωμένη διαδικασία για τα άτομα που εκτελούν εργασία σε πλατφόρμες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο κατάλληλο καθεστώς απασχόλησης».

Η εργατική πλευρά επιμένει στη δυνατότητα ένας ψηφιακά εργαζόμενος όχι να χαρακτηριστεί υποχρεωτικά μισθωτός, αλλά να έχει το δικαίωμα να το διεκδικήσει δικαστικά. Ενώ σήμερα το τεκμήριο είναι υπέρ του ελεύθερου επαγγελματία που παρέχει υπηρεσίες σε ως ανεξάρτητος παραγωγός…

«Αυτό το ορόσημο θα βάλει τέλος στην εσφαλμένη ταξινόμηση εκατομμυρίων εργαζομένων, θα οδηγήσει σε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και σε αυξημένο ενδιαφέρον των εργαζομένων για την οικονομία πλατφόρμας, θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στον εθνικό προϋπολογισμό λόγω των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων σήμερα» τονίζει στην επιστολή της η ΓΣΣΕ και επισημαίνει ιδιαίτερα «το υψηλό κόστος σε περίπτωση έλλειψης κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων».

Ευρωεκλογές

Εν όψει ευρωεκλογών η ΓΣΣΕ θέτει και την πολιτική διάσταση σημειώνοντας ότι «η μη έγκριση της οδηγίας στο πλαίσιο αυτής της εντολής και ο κίνδυνος να παραμείνει στο νομοθετικό κενό θα αυξήσει τη δυσπιστία των πολιτών προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και θα τους οδηγήσει να ψηφίσουν πολιτικά κόμματα που έχουν ως στόχο την υπονόμευση της Ε.Ε».

«…Η αποδοχή της συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας της πλατφόρμας εργασίας στην Ευρώπη» καταλήγει η επιτολή της ΓΣΣΕ στον κ.Μητσοτάκη.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις