Οι δικαστικές εξελίξεις θα παίξουν ρόλο στην τελική απόφαση του Εκλογοδικείου για τους Σπαρτιάτες.

Το τράβηγμα της… «περικεφαλαίας» φέρνει εξελίξεις. Μαζί προκαλεί νέες συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό που βαδίζει προς τις κάλπες των ευρωεκλογών μετά την εισαγγελική παραγγελία για άσκηση ποινικών διώξεων για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων σε βάρος των 11 βουλευτών, νυν και πρώην, από την κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών, εκτός του επικεφαλής Βασίλη Στίγκα, καθώς και κατά του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη ως υποκρυπτόμενου επικεφαλής.

Το ερώτημα, πλέον, επικεντρώνεται στο τι θα γίνει με τις έδρες των Σπαρτιατών στο φόντο των δικαστικών εξελίξεων που «τρέχουν» από χθες το πρωί. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται πως νομικοί και κοινοβουλευτικοί κύκλοι εκφράζουν την άποψη πως οι δικαστικές εξελίξεις θα παίξουν ρόλο και στην τελική απόφαση του Εκλογοδικείου που εξετάζει ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για τους Σπαρτιάτες σχετικά με τον αν ήταν νόμιμη η συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές του 2023.

Τρία σενάρια

Αναπόφευκτα τα βλέμματα στρέφονται στο Εκλογοδικείο, το οποίο αναμένεται να λάβει την απόφαση του έως τον προσεχή Ιούνιο. Στην περίπτωση που η απόφαση του κηρύσσει έκπτωτους τους 11 βουλευτές, θα καταδείξει και τον τρόπο με τον οποίο θα πληρωθούν οι έδρες τους.

Τα σενάρια για την περίπτωση αυτή έχουν ως εξής: Επαναληπτικές εκλογές στις 11 περιφέρειες που είχαν λάβει έδρα. Γεγονός που σημαίνει κάλπες για τις Α΄Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας με την διαδικασία να είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Το δεύτερο σενάριο «γράφει» αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Το τρίτο σενάριο αναφέρει να καταλήξουν οι έδρες στους πρώτους σε σταυρούς υποψηφίους των κομμάτων με το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στην εκλογική περιφέρεια όπου είχε εκλεγεί ο έκπτωτος βουλευτής των Σπαρτιατών.

Ντόμινο εξελίξεων

Οι διώξεις για την εξαπάτηση εκλογέων ήδη, πάντως, προκάλεσαν ντόμινο εξελίξεων εντός των Σπαρτιατών. Δυο βουλευτές, Γιώργος Μανούσος και Γιάννης Δημητροκάλλης, ανεξαρτητοποιήθηκαν, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στον Βασίλη Στίγκα κατηγορώντας τον επικεφαλής των Σπαρτιατών πως εξαιτίας των δηλώσεών του περί Greek mafia και Δον Κορλεόνε έφερε «κατηγορούμενη σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα του».

Σε αυτό το πλαίσιο έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών.

Σημειώνεται πως οι Σπαρτιάτες μετρούν πλέον 8 βουλευτές μαζί με τον Βασίλη Στίγκα, ωστόσο, αν συνεχιστούν οι αποχωρήσεις από την ΚΟ του κόμματος και πέσουν κάτω από τους πέντε τότε διαλύεται η ΚΟ και χάνει όλα τα κοινοβουλευτικά προνόμια που διαθέτει.

ieidiseis.gr

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις