Μώλωπες και σπασμένα πλευρά – Οι ανεξήγητοι θάνατοι στις φυλακές του Ισραήλ

247

Λίγες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ξέσπασε στη Γάζα, η Γιουμ Μοχάμεντ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον γιο της που βρισκόταν σε ισραηλινή φυλακή.

«Προσευχήσου για μένα μαμά», είπε ο Αμπντουλραχμάν Μάρι. «Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα εδώ. Μπορεί να μην με αφήσουν να σου ξαναμιλήσω». Ήταν η τελευταία φορά που άκουσε τη φωνή του, όπως αναφέρει το «BBC».

Οι συνθήκες επιδεινώθηκαν για τους παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε τη φονική της επίθεση σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) που εδρεύει στη Δυτική Όχθη.

Δεκατρείς παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν πεθάνει έκτοτε στις ισραηλινές φυλακές, «οι περισσότεροι από αυτούς ως αποτέλεσμα ξυλοδαρμού ή άρνησης χορήγησης φαρμάκων», δήλωσε στο BBC η επικεφαλής της Επιτροπής, Καντούρα Φάρες.

Ο Αμπντουλραχμάν ήταν από τους πρώτους που πέθαναν. Ξυλουργός στο χωριό Qarawat Bani Hassan επέστρεφε στο σπίτι από τη δουλειά του στη Ραμάλα τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν συνελήφθη σε ένα κινητό σημείο ελέγχου. Τέθηκε υπό διοικητική κράτηση -βάσει της οποίας το Ισραήλ μπορεί να κρατάει ανθρώπους επ’ αόριστον χωρίς να του απαγγέλλονται κατηγορίες- στη φυλακή Megiddo, σημειώνει το BBC.

Ο αδελφός του Αμπντουλραχμάν Μάρι, Ιμπραήμ, δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον του ήταν ήσσονος σημασίας, όπως η συμμετοχή σε διαδηλώσεις και η κατοχή πυροβόλου όπλου, αλλά είπε ότι κατηγορήθηκε επίσης ότι ανήκε στη Χαμάς, αν και δεν υπήρχαν συγκεκριμένες κατηγορίες για οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός της ομάδας.

Ο Ιμπραήμ προσπαθεί ακόμη να βρει πώς ακριβώς πέθανε ο αδελφός του. Πρέπει να βασιστεί σε μαρτυρίες πρώην συγκρατούμενων του Αμπντουλραχμάν, καθώς και σε αναφορές από δικαστικές ακροάσεις.

Ένας πρώην συγκρατούμενος, ο οποίος μίλησε στο BBC υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε: «Μετά τις 7 Οκτωβρίου, ήταν το απόλυτο βασανιστήριο. Μας χτυπούσαν χωρίς λόγο, μας έψαχναν χωρίς λόγο. Ακόμα και αν κοιτούσες κάποιον με λάθος τρόπο».

Περιέγραψε ότι είδε τον Αμπντουλραχμάν να χτυπιέται άγρια μπροστά του και μπροστά σε άλλους.

«Στις 9 το πρωί, μπήκαν στο κελί μας και άρχισαν να μας χτυπούν. Ένας από τους φρουρούς άρχισε να προσβάλλει τους γονείς του Αμπντουλραχμάν, κάτι που δεν ανεχόταν και άρχισε να αντιστέκεται. Τον χτύπησαν άσχημα και τον πήγαν σε ένα άλλο κελί στον επάνω όροφο για μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τον ακούγαμε να κλαίει από τον πόνο».

Ο ίδιος δήλωσε ότι έμαθε για το θάνατο του Αμπντουλραχμάν μόνο αφού έφυγε από τη φυλακή μια εβδομάδα αργότερα.

Η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών δεν απάντησε άμεσα στις ερωτήσεις του BBC σχετικά με τον θάνατο του Αμπντουλραχμάν ή των άλλων 12 ονομαστικών Παλαιστινίων που σύμφωνα με την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων έχουν πεθάνει, δηλώνοντας μόνο: «Δεν έχουμε γνώση των ισχυρισμών που περιγράφονται και απ’ όσο γνωρίζουμε δεν είναι αληθινοί».

Ο καθηγητής Ντάνι Ρόσιν, γιατρός της ομάδας «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», παρακολούθησε την εξέταση της σορού του Αμπντουλραχμάν. Οι παρατηρήσεις του επιβεβαιώνουν τα όσα δήλωσε στο BBC ο συγκρατούμενος και ο αδελφός του Αμπντουλραχμάν.

Η έκθεση του καθηγητή ανέφερε ότι είχαν παρατηρηθεί μώλωπες στο αριστερό στήθος του και ότι είχε αρκετά σπασμένα πλευρά. Εξωτερικοί μώλωπες παρατηρήθηκαν επίσης στην πλάτη, τους γλουτούς, το αριστερό χέρι και τον μηρό, καθώς και στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού και του λαιμού χωρίς να υπάρχουν κατάγματα από κάτω.

Παραθέτει επίσης μια πρόσθετη έκθεση της αστυνομίας, η οποία ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκε «βίαιος περιορισμός» έξι ημέρες πριν από τον θάνατό του.

Ο καθηγητής ανέφερε στην έκθεση ότι ενώ δεν είχε βρεθεί συγκεκριμένη αιτία θανάτου, «μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η βία που υπέστη και εκδηλώθηκε με τους πολλαπλούς μώλωπες και τα πολλαπλά σοβαρά κατάγματα στα πλευρά συνέβαλε στο θάνατό του», σημειώνει το BBC.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο «ακανόνιστος σφυγμός» ή «καρδιακή προσβολή» θα μπορούσε να προκύψει από αυτούς τους τραυματισμούς, χωρίς να αφήσει κανένα φυσικό αποδεικτικό στοιχείο.

Το Ισραήλ κρατά επί του παρόντος περισσότερους από 9.300 κρατούμενους ασφαλείας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι Παλαιστίνιοι σύμφωνα με την ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων HaMoked, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 3.600 ατόμων σε διοικητική κράτηση.

Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται οι κρατούμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας που κρατούνται σε ξεχωριστές εγκαταστάσεις από τον ισραηλινό στρατό.

 

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like