Συνεχίζει να «λιώνει παπούτσια» ο Στέφανος Κασσελάκης με περιοδείες ανά τη χώρα καθώς στόχος είναι να βρεθεί παντού και να μιλήσει με όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες ώστε να τον «γνωρίσουν καλύτερα» όπως δηλώνει στη συνεντεύξεις του.

Στην Κουμουνδούρου άλλωστε θεωρούν «ατού» τη μεγάλη άνεση και αμεσότητα που επιδεικνύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην επαφή του με τους πολίτες και κατ’ επέκταση ότι τον βοηθά να σπάσει στερεότυπα και να άρει επιφυλάξεις.

Αισιοδοξία αντλούν τόσο από τις περιοδείες όσο και από τις δημοσκοπήσεις καθώς θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος και μπορεί να παλέψει με αξιώσεις για το 20% και άνω, που είναι πλέον ουσιαστικά ο πήχης, παρόλο που συνεχίζονται και οι αναφορές Κασσελάκη για ανατροπή συσχετισμών και πρωτιά.

Μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο FM 100 της Θεσσαλονίκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στις περιοδείες του ο κόσμος αφενός εκφράζει οργή και θυμό για την ασκούμενη πολιτική αφετέρου αναζητεί «φρέσκο αέρα» στην πολιτική για να την ξαναεμπιστευτεί.

«Ικανοποιημένος με πάνω από 20% και διαφορά 10 μονάδων από τη ΝΔ»

Στο ερώτημα με ποιο ποσοστό θα είναι ικανοποιημένος στις ευρωεκλογές, είπε «εάν μπορούσαμε να περάσουμε το 20%» σε συνδυασμό και με μείωση των ποσοστών της ΝΔ, σημειώνοντας ιδανικά μια διαφορά 10 μονάδων με τον ΣΥΡΙΖΑ (ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 20% και η ΝΔ στο 29 – 30%). Ένα αποτέλεσμα σαν κι αυτό, σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσελάκη, θα αναδείξει  «μία τελείως διαφορετική πολιτική πραγματικότητα από την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών» καθώς θα σημάνει «ανατροπή των συσχετισμών» και αν υπάρξει αυτή η ανατροπή «τα πάντα αλλάζουν από την επόμενη μέρα», εννοώντας σε επίπεδο πολιτικού σκηνικού και κοινωνίας.

Για τις αλλαγές στο κόμμα με ορίζοντα το φθινόπωρο, στο καταστατικό Συνέδριο του κόμματος ήδη έχει μιλήσει από το Σαββατοκύριακο. Επανέλαβε και χθες ότι μετά τις ευρωεκλογές θα ανοίξουν διάπλατα οι δομές του κόμματος, για να προσέλθει προοδευτικός κόσμος  για «να συμμετάσχει ισότιμα και να χτίσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη». Καιρός είπε είναι «αυτή η προοδευτική πλειοψηφία να μπορεί να εκφραστεί με έναν τρόπο αξιόπιστο από μια παράταξη» βάζοντας πάγο εκ νέου στις συνεργασίες με κεντρικούς πολιτικούς παίκτες από το ΠΑΣΟΚ.

«Όχι» από Ζαχαριάδη σε συνεργασία με Πλεύση και ΜέΡΑ25

Πάντως με την αναφορά του για την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25 που έδειξε να αφήνει ανοιχτή την προσέγγιση και τη δυνατότητα συνεργασίας, αντίδραση ήρθε χθες από τον Κώστα Ζαχαριάδη.

Σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά ερωτηθείς για συνεργασίας με Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάνη Βαρουφάκη την απέρριψε κατηγορηματικά επιμένοντας στο μοντέλο συνεργασίας για τον Δήμο της Αθήνας. «Οι λόγοι για τους οποίους χωρίσαμε δεν έχουνε ξεπεραστεί ή μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν. Είναι στρατηγικού χαρακτήρα οι διαφορές που έχουμε με αυτά τα κόμματα. Δεν βλέπω κανένα περιθώριο ευρύτερης σύμπλευσης και συμπόρευσης. Η ευρύτερη ανασύνθεση πρέπει να γίνει με τον χώρο τον δικό μας και της κεντροαριστεράς, του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το έχει κάνει η ‘Ανοιχτή Πόλη’, με την παράταξη του Χάρη Δούκα στον δήμο της Αθήνας και το κάναμε και στο επίπεδο της βάσης και στο επίπεδο της κορυφής», είπε χαρακτηριστικά.

Διεργασίες στη σκιά των ευρωεκλογών

Στο εσωτερικό  μερίδα στελεχών του παλιού ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει σε αυτό το σενάριο καθώς θεωρεί ότι αν το κόμμα στις ευρωεκλογές δεν καταγράψει ένα ποσοστό που να δείχνει κυβερνητική προοπτική τότε είναι μοιραία η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς προκειμένου να απειληθεί σοβαρά η κυριαρχία Μητσοτάκη και ο χώρος να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση. Οι διεργασίες είναι σε εξέλιξη και πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν το βράδυ της 9ης Ιουνίου για να δουν πώς θα κινηθούν. Όλο και περισσότεροι βάζουν στον Κασσελάκη τον πήχη στο 20% και άνω, διαμηνύοντάς του ότι δεν είναι τόσο απλό το να μείνει αλώβητος αν περάσει κάτω από τον πήχη, ώστε να μετρηθεί στη συνέχεια στις εθνικές εκλογές, όπως επιθυμεί και διακηρύσσει.

Καρτερός: Όποιος θέλει να βάλει στοπ στη μετάλλαξη δεν εγκαταλείπει την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, με άρθρο του στην Κυριακάτικη Αυγή ο Θανάσης Καρτερός, ο οποίος ουσιαστικά «εγγράφεται» στο «στρατόπεδο» Τσίπρα.

Συστήνει στους «προτεστάντες» συριζαίους, να μην σκεφτούν να εγκαταλείψουν την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ για άλλες κάλπες. Αναφέρεται σε αυτούς που «υποψιάζονται πως το κόμμα που στήριξαν στα δίσεκτα χρόνια οδεύει όχι στην ευκταία μετεξέλιξη αλλά στην απευκταία μετάλλαξη». Αυτοί, υπογραμμίζει, «δεν είναι αμελητέο πλήθος» αλλά «καταγράφονται ως αποχή, ως αναποφάσιστοι, ως αιτία της μικρής σχετικά συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ως μετακίνηση σε άλλα κόμματα. Με αποτέλεσμα να βλέπουν το φως της δημοσιότητας ευρήματα και διαπιστώσεις ότι αλλάζει η εκλογική και κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ(…)».

Όποιος από αυτούς τους προτεστάντες, διαμηνύει, «αυτές τις στιγμές εγκαταλείπει την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ συμπράττει ακούσια με όσα δεν συμφωνεί» και «απεμπολεί την ιδιοκτησία του κόμματος», καθώς και  «το δικαίωμά του να συμμετάσχει στη μετεξέλιξή του και να αποσοβήσει, διεκδικώντας την πλειοψηφία, ό,τι θεωρεί μετάλλαξη». Ξορκίζοντας την «πολυδιάσπαση» της Αριστερά καταλήγει, πως «μόνο ένας ζωντανός, πολύχρωμος και κυρίως εκλογικά ισχυρός και όχι μονοδιάστατος και καχεκτικός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει υπόσταση στην προοπτική της αλλαγής».

Εν ολίγοις, δίνει ένα σήμα αναμονής υπό το μήνυμα ότι το παιχνίδι του ποιος θα επικρατήσει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτό. Επίσης, εκ πρώτης όψεως, στέλνει στην ηγεσία το μήνυμα ότι πρέπει να ενεργοποιήσει στο πλευρό της τα έμπειρα στελέχη προκειμένου να συγκρατούν εκείνους που ο ίδιος «απωθεί» με το λόγο του, απευθυνόμενος σε νέα κοινά. Σε μια δεύτερη ανάγνωση δείχνει να απευθύνεται και στα στελέχη αυτά καλώντας τα να ενεργοποιηθούν περισσότερο ώστε να μην αφήνουν όλο τον χώρο στον «μονοδιάστατο ΣΥΡΙΖΑ» του Κασσελάκη.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις