Η νέα πρωτοβουλία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να συστήσει ίδρυμα για την οικονομική ενίσχυσή του και την εκπαίδευση του προσωπικού του προκάλεσε πολλά σκωπτικά σχόλια αλλά και ανησυχίες
Η νέα πρωτοβουλία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να συστήσει ίδρυμα για την οικονομική ενίσχυσή του και την εκπαίδευση του προσωπικού του προκάλεσε πολλά σκωπτικά σχόλια αλλά και ανησυχίες ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας μετατρέπεται σε επιχείρηση και ότι ακόμα και η διπλωματία θα είναι θέμα καλού… deal.
Το ίδρυμα θα συσταθεί με αρχικό κεφάλαιο 10 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (300.000€) από τον προϋπολογισμό του υπουργείου και θα μπορεί να αγοράζει, να πωλεί, να μισθώνει, να κατασκευάζει και να διαθέτει κινητή και ακίνητη περιουσία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Θα είναι σε θέση να αγοράζει και να πωλεί μετοχές, να ιδρύει και να λειτουργεί εταιρείες, καθώς και πανεπιστήμια. Το Ίδρυμα θα διοικείται από 10μελές διοικητικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών.
Ο Τούρκος πρέσβης ε.τ. Ναμίκ Ταν εξέφρασε την έκπληξή του για την κίνηση, τονίζοντας ότι κανένα άλλο κράτος δεν έχει σκεφτεί να ιδρύσει ένα τέτοιο ίδρυμα για να υποστηρίζει και να χρηματοδοτεί ένα υπουργείο. «Επειδή το κράτος δεν είναι εμπορική επιχείρηση», σχολίασε, προσθέτοντας ότι το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η μετατροπή του πιο κρίσιμου υπουργείου μιας χώρας σε ένα κομματικό γραφείο εξυπηρετήσεων.
Ο ακαδημαϊκός Μπασκίν Οράν τονίζει ότι ήδη από το 2011 ο πρόεδρος Ερντογάν απαξιώνει σταδιακά την «τουρκική εξωτερική πολιτική», συνδέοντας όλες τις αποφάσεις με την εγχώρια πολιτική ατζέντα με μόνο στόχο την παραμονή του στην εξουσία.
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία
ethnos.gr
AP
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις