«Ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να αρνηθεί», λέει ειδικός για την εξαήμερη εργασία

235

«Δεν είναι υποχρέωση του εργοδότη να το γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο προγενέστερα»

Σε εφαρμογή τέθηκε από την 1η Ιουλίου η νέα ρύθμιση περί εξαήμερης εργασίας με προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40%. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά επιχειρήσεις που λειτουργούν επτά μέρες την εβδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο.

Ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων, Βασίλης Πρασσάς, μιλώντας στο Mega είπε ότι «ο τουρισμός και ο επισιτισμός καταρχήν εξαιρούνται, γιατί εκεί υπάρχει ειδική διάταξη στις συλλογικές συμβάσεις τους, που επιτρέπει σε περιόδους υψηλής έντασης και φόρτου εργασίας, να υπάρχει 6η μέρα απασχόλησης με μία λεπτομέρεια: ότι η 6η μέρα πληρώνεται επιπλέον και δεν έχει καμία προσαύξηση.

Η συγκεκριμένη διάταξη που έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων αφορά κυρίως βιομηχανίες που λειτουργούν συνεχόμενα ή 24/7, είτε 24 επί 5 και επιτρέπεται στον εργοδότη να ορίσει 6η μέρα εργασίας η οποία έχει δύο διαιρετότητες: η πρώτη είναι ότι είναι υποχρεωτική, με τον εργαζόμενο να μην μπορεί να αρνηθεί. Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η 6η μέρα είναι πρόσθετη εργασία, η οποία ορίζει επιπλέον αμοιβή 40%. Δεν είναι υποχρέωση του εργοδότη να το γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο προγενέστερα, έχει δικαίωμα να το ορίσει, εάν υπάρχει φόρτος εργασίας».

Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση που αρνηθεί ο εργαζόμενος;

Σύμφωνα με τον Β. Πρασσά, «κανείς δεν αγγίζει αυτή την “καυτή πατάτα”. Ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να αρνηθεί και το βάρος της αιτιολόγησης της άρνησης θα πέφτει στον εργαζόμενο».

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η αμοιβή για την 6η μέρα θα έχει προσαύξηση 40%, ενώ η εργασία δεν θα υπερβαίνει τις 8 ώρες και απαγορεύονται η υπερεργασία και οι υπερωρίες.

Σε περίπτωση που η 6η μέρα εργασίας συμπίπτει με ημέρα αργίας ή Κυριακή, ο εργαζόμενος θα λαμβάνει προσαύξηση 75% στο ωρομίσθιο συν το 40%.

Επίσης, θα δικαιούται ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like