Ερευνες για ανακάλυψη – εξόρυξη ενεργειακών πόρων στη ζώνη του ψευδεπίγραφου τουρκολιβυκού μνημονίου, και στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, τουτέστιν μεταξύ Κύπρου, Κρήτης, Καστελόριζου, είναι στις προτεραιότητες της Αγκυρας, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της γείτονος. Στα πυρηνικά σχέδια της Αγκυρας είναι επίσης ένας ακόμα σταθμός στην Ανατολική Θράκη.

Υπό το πρίσμα του νέου ελληνοτουρκικού επεισοδίου μεταξύ Κάσου – Καρπάθου, παρά την πολυδιαφημιζόμενη προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϋρακτάρ (Alparslan Bayraktar), σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό, A Haber, του εκδοτικού ομίλου της μεγάλης φιλοκυβερνητικής εφημερίδας,Sabah.

Κινητικότητα στο … Λιβυκό

Ο ίδιος θεωρεί ότι για τα τουρκικά ενεργειακά – γεωπολιτικά σχέδια, η Λιβύη είναι «μια από τις πιο σημαντικές χώρες, λόγω των πολύ σημαντικών κοιτασμάτων της. Ενδιαφερόμαστε για πετρέλαιο και φυσικό αέριο τόσο σε υπεράκτιες όσο και σε χερσαίες περιοχές της Λιβύης. Υπάρχουν πεδία, για τα οποία είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο που να μπορώ να πω ότι έχουμε υπογράψει συμφωνία. Ομως θα μπορούσαν να υπάρξουν εξελίξεις σε αυτούς τους τομείς».

Ως γνωστόν, στο τέλος του 2019, με το ψευδεπίγραφο μνημόνιο της δήθεν οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και της τότε «κυβέρνησης» της Τρίπολης, στη Λιβύη, επιχειρείται αυθαίρετα η δημιουργία μιας ζώνης τουρκικών διεκδικήσεων – συμφερόντων πέραν πάσης γεωγραφικής λογικής, που παραβιάζει ανοικτά ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Στη συνέχεια, η Αγκυρα με την Τρίπολη βρίσκεται σε συνεχείς συνεννοήσεις για έρευνες εντός αυτής της ζώνης από τουρκικές εταιρείες. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει ενεργό στρατιωτική, πολιτική και οικονομική παρουσία στη Δυτική Λιβύη, την οποία ελέγχει η «κυβέρνηση» της Τρίπολης. Την Ανατολική Λιβύη, με προπύργιο τη Βεγγάζη, ελέγχει ο «στρατάρχης», Χάφταρ. Τώρα, κατά τα λεγόμενα του Α. Μπαϋρακτάρ, επιχειρείται να υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια.

Εσχάτως, στην Τουρκία βρέθηκε ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Λιβύης, Μπελγκεσέμ Χάφταρ (Belgesem Haftar), ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Ο τελευταίος ήταν εκείνος που, ως πρώην επικεφαλής της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, ΜΙΤ, προτού γίνει υπουργός Εξωτερικών, είχε επιφορτιστεί με όλες τις διεργασίες, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, των «λιβυκών υποθέσεων».

Αναφερόμενος στις τουρκολιβυκές συζητήσεις για τα ενεργειακά σχέδια στη Μεσόγειο, ο Λίβυος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Χ. Φιντάν «είναι πολύ καλός γνώστης του θέματος», ότι η «οπτική του έχει μεγάλο βάθος», και ότι «τα βήματα που γίνονται, θα ικανοποιήσουν και τις δύο χώρες».

Προτεραιότητες της Αγκυρας

Οπως ανέφερε στη συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, «αυτή τη στιγμή προέχει να βγει το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας το συντομότερο δυνατό. Και το προσεχές διάστημα, στη Μεσόγειο, θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό νέων περιοχών για έρευνες, και στη συνέχεια θα τις ξεκινήσουμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι γι’ αυτό το λόγο «φτάνει στην Τουρκία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το νέο μας πλοίο -ή πλωτή πλατφόρμα- ούτως ώστε να υλοποιηθούν τα σχέδια εξόρυξης στο πεδίο φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

Σε ερώτηση εάν και το Αιγαίο αποτελεί αντίστοιχη προτεραιότητα όπως η Μεσόγειος, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως «η προοπτική της Μεσογείου φαίνεται να είναι υψηλότερη. Αυτή τη στιγμή, οι προτεραιότητες κατά σειρά είναι Μαύρη Θάλασσα, και Μεσόγειος».

Οσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή το «τρίγωνο» Κύπρου – Κρήτης – Καστελόριζου, όπου επανειλημμένως, επί σειρά ετών η Τουρκία δείχνει εντονότατο ενδιαφέρον, κάνοντας μάλιστα απειλητική επίδειξη του πολεμικού στόλου της δίπλα σε ερευνητικά σκάφη, ο ίδιος ανέφερε πως «η ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου) έχει παραχωρήσει στην Τουρκία και στα «Τουρκικά Πετρέλαια» άδειες για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές. Κάναμε 9 γεωτρήσεις σε αυτές τις τοποθεσίες. Κάναμε γεωτρήσεις και νοτίως της Κύπρου. Εχουμε την πεποίθηση ότι μπορεί οπωσδήποτε να υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μια τόσο μεγάλη περιοχή, αλλά αυτό είναι θέμα προτεραιοτήτων».

Πυρηνικά στη Θράκη

Εξαιρετικά σημαντικές -που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα- είναι οι αναφορές του στα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας. Οσον αφορά τα πυρηνικάεργοστάσια που επιθυμεί ή σχεδιάζει να κατασκευάσει η γείτων, ο Α. Μπαϋρακτάρ ανέφερε πως, εκτός των άλλων, «σκεφτόμαστε για ένα ακόμη εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας στη Θράκη».

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η Σινώπη είναι μια από τις τοποθεσίες που έχουμε προσδιορίσει. Αυτή προστίθεται στο «Ακουγιού», στη Μερσίνα. Σκεφτόμαστε για ένα ακόμα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας στη Θράκη.

»Σχετικά με αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μας με διάφορες χώρες και εταιρείες. Φυσικά, μια από αυτές είναι η Rosatom και η Ρωσία που ενδιαφέρεται πολύ, λόγω της εμπειρίας και του έργου που κάνει στο «Ακουγιού». Εκεί έχουν μια σοβαρή ομάδα που δουλεύει. Σίγουρα θα θελήσουν να την αξιοποιήσουν και σε ένα άλλο έργο στην Τουρκία. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις μαζί τους.

»Αλλά και η Νότια Κορέα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στην Αστανά (Καζακστάν), ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ. Και αυτοί (σ.σ. Κινέζοι) ενδιαφέρονται. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις