Η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών που έχει συγκλονίσει την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα και έντονο προβληματισμό. Το σκάνδαλο αφορά τη χρήση του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης Predator και τη φερόμενη εμπλοκή της ΕΥΠ και άλλων κρατικών υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση της Εισαγγελέως περιγράφει την εκτενή έρευνα που διενεργήθηκε, περιλαμβάνοντας καταθέσεις από περίπου 40 μάρτυρες. Το κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας, όπως παρουσιάζεται στην ανακοίνωση, είναι ότι δεν υπήρξε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων μεταξύ της ΕΥΠ και άλλων κρατικών αρχών με τη χρήση του λογισμικού Predator.
Αυτό το συμπέρασμα έρχεται σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα του Documentoκαι άλλων μέσων ενημέρωσης, τα οποία υποστηρίζουν ότι υπήρχε συνεργασία μεταξύ της ΕΥΠ και του Predator για την παρακολούθηση σημαντικών προσώπων.

Σημεία Αμφισβήτησης

Κοινό Κέντρο Παρακολουθήσεων: Το Documento έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι υπήρχε κοινό κέντρο υποκλοπών με δύο βραχίονες, την ΕΥΠ και το Predator, παραθέτοντας αποδείξεις για την παρακολούθηση σημαντικών προσώπων. Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας, ωστόσο, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της ΕΥΠ ή άλλων κρατικών υπηρεσιών με το λογισμικό Predator.

Νομιμότητα Παρακολουθήσεων: Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ έγιναν σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο. Η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, απαλλάχθηκε από οποιαδήποτε κατηγορία μετά από προκαταρκτική εξέταση. Ωστόσο, η έλλειψη ειδικής αιτιολογίας στις αποφάσεις παρακολούθησης εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία της δικαστικής διαδικασίας.

Διώξεις Εταιρειών: Η ανακοίνωση αναφέρει ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την κίνηση ποινικής δίωξης κατά ορισμένων εκπροσώπων και ιδιοκτητών εταιρειών για παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Ωστόσο, οι πράξεις αυτές τιμωρούνται ως πλημμελήματα λόγω τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα το 2019, παρόλο που υπό το παλαιό καθεστώς θα θεωρούνταν κακουργήματα.

Αμφιβολίες για τη Δικαιοσύνη

Ο εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης, έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αποκάλυψη της έκτασης του σκανδάλου. Σε ανάρτησή του, τόνισε ότι το Documento επιβεβαιώνεται σε όλα, επισημαίνοντας ότι η Δικαιοσύνη δεν βρήκε καμία σχέση πολιτικών με το σκάνδαλο, όπως συνέβη και στις υποθέσεις Novartis και Siemens.

Ο Κ. Βαξεβάνης ανέφερε ότι οι δημοσιογράφοι που υποστήριζαν την ύπαρξη συνωμοσίας υποκλοπών κατάφεραν να δημιουργήσουν κλίμα ευθύνης σε ιδιώτες, και η Δικαιοσύνη επιβεβαίωσε αυτό το κλίμα. Τόνισε επίσης ότι η ιστορία διαφθοράς επαναλαμβάνεται, με την κοινωνία να αντιμετωπίζει και πάλι κοροϊδία.

Ο Ρόλος του Χρήστου Μπαρδάκη

Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας δεν απαντά στο ερώτημα αν θα ελεγχθούν οι αποφάσεις του πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, Χρήστου Μπαρδάκη, ο οποίος παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Ο κ. Μπαρδάκης ήταν υπό παρακολούθηση για δύο χρόνια, και κατά τη διάρκεια αυτή αρχειοθετήθηκαν σημαντικές υποθέσεις, όπως το σκάνδαλο Novartis.
Ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης ανέφερε ότι πρέπει να ελεγχθούν όλες οι δικογραφίες που αρχειοθέτησε ο Μπαρδάκης, καθώς η περίοδος παρακολούθησής του συμπίπτει με τη χρονική στιγμή που αρχειοθετήθηκαν υποθέσεις για το σκάνδαλο Novartis και δύο πολιτικά πρόσωπα.

Από Σεπτέμβριο τα σπουδαία…

Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Η αντιμετώπιση της υπόθεσης των υποκλοπών θυμίζει προηγούμενες υποθέσεις διαφθοράς, όπου κατηγορήθηκαν τρίτοι και όχι οι άμεσα εμπλεκόμενοι πολιτικοί. Η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται με ενδιαφέρον από την κοινή γνώμη, καθώς συνεχίζει να αποτελεί σημείο έντονου πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Πέφτει και ο Αύγουστος βλέπετε.
Ο Σεπτέμβριος όμως όπως φαίνεται θα ξεκινήσει με “πολιτικό καύσωνα”, με ότι αυτό συνεπάγεται.

neostrategy.gr

Charlesdeluvio-/Unsplash

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις