Δύσβατος θα είναι ο δρόμος προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου, ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Πολλά τα στοιχήματα, πολλά τα εμπόδια, πολλά τα ρίσκα. Αν κάτι μπορεί να θεωρείται βέβαιο, αυτό είναι ότι το κόμμα, ύστερα από το επερχόμενο συνέδριο, δεν θα μοιάζει σε πολλά με τον προηγούμενο εαυτό του.

Ήδη ο δρόμος που έχει διανύσει τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο, από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 μέχρι σήμερα, ήταν πολύ μακρύς, με πλήθος ανατροπές, εκπλήξεις και επεισόδια, τα οποία έχουν διαμορφώσει ένα εντελώς νέο εσωτερικό περιβάλλον.

Πρώτη φορά χωρίς Τσίπρα

Οι δύο εκλογές του 2023 και η κατακρήμνιση των ποσοστών του από το 31,5% στο 17,83% έφεραν την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, του ανθρώπου ο οποίος κατάφερε, μέσα στον ζόφο της χρεοκοπίας, να πείσει ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας – κυρίως απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι μόνο – να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητική λύση. Και μάλιστα δύο φορές – τη δεύτερη, μάλιστα, ύστερα από το… αξέχαστο πρώτο επτάμηνο διακυβέρνησης και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Πρόεδρος ένας… άγνωστος

Η αναπάντεχη υποψηφιότητα και η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ μια πρωτόγνωρη γι’ αυτόν συνθήκη. Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρός του δεν έχει καμιά απολύτως προηγούμενη πολιτική, ιδεολογική ή άλλη σύνδεση με το κόμμα ή με κάποια από τις τάσεις του. Η δε παρουσία του από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα και οι κατά καιρούς διακηρύξεις του καταδεικνύουν ότι τα σχέδιά του για το κόμμα επικεντρώνονται στην πλήρη αλλαγή της μέχρι τώρα οργανωτικής και πολιτικής φυσιογνωμίας του.

Αρνητική δημοσιότητα

Οι διαρκείς εσωτερικές συγκρούσεις, η αρνητική για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του καμπάνια πριν από τη διαδοχή Τσίπρα, αλλά και ύστερα απ’ αυτήν, με τη μόνιμη κατηγορία περί «υπονομευτών», η τάση του για ακύρωση κάθε αντίθετης άποψης, η διαρκής υπόδειξη για έξοδο σε κάθε διαφωνούντα με τις επιλογές του κρατούν στο ναδίρ τις σχέσεις του Κασσελάκη με τα περισσότερα από τα ιστορικά στελέχη.

Την ίδια ώρα πάντως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά πιέσεις για ευρύτερες ανακατατάξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, οι οποίες επίσης τον φέρνουν σε σύγκρουση με σειρά στελεχών, ιδίως αυτά που εξακολουθούν να πίνουν νερό στο όνομα του τέως προέδρου τους.

Πέραν όμως των πολιτικών προβλημάτων και σχέσεων, υπάρχει ένα ακόμη τεράστιο κεφάλαιο που τον αφορά και αποτελεί πηγή συνεχούς αρνητικής δημοσιότητας για τον ίδιο τον Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ: τα περιουσιακά του, το Πόθεν Έσχες του, το λαϊφστάιλ του, η διαρκής προβολή της προσωπικής του ζωής από τον ίδιο, η επίδειξη πλούτου και εσχάτως οι καταγγελίες για πολεοδομικές παραβάσεις αποτελούν ένα τεράστιο επικοινωνιακό και πολιτικό πρόβλημα. Σε έναν βαθμό το έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει ανεπίλυτο.

Διάσπαση και εμφύλιος

Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο Συνασπισμός και εν συνεχεία ο ΣΥΡΙΖΑ ζουν μια διάσπαση. Η ΔΗΜΑΡ, η Λαϊκή Ενότητα, το ΜέΡΑ25, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά είναι κόμματα που έχουν δημιουργηθεί από τα σπλάχνα του. Ωστόσο η επεισοδιακή αποχώρηση των στελεχών που δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά σηματοδότησε το διαζύγιο του κασσελακικού ΣΥΡΙΖΑ με τη Ριζοσπαστική Αριστερά.

Πάντως η διάσπαση δεν έφερε το τέλος της εσωτερικής αναταραχής, καθώς οι σχεδιασμοί του προέδρου του για τη μορφή και το μέλλον του κόμματος – οι οποίοι πρακτικά οδηγούν σε περιθωριοποίηση των παλαιότερων στελεχών και δημιουργία ενός προσωποκεντρικού οργανισμού – έχουν προκαλέσει νέο κύκλο εσωτερικών συγκρούσεων με τα στελέχη που εξακολουθούν να δηλώνουν πίστη στον Τσίπρα.

Διαρκής πτώση ποσοστών

Αυτή η σύγκρουση πιθανότατα θα είχε μετριαστεί εάν στις τελευταίες ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Κασσελάκη, είχε καταφέρει να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους και να δώσει την αίσθηση ότι μπορεί να ανακάμψει και να ξεκινήσει μια νέα πορεία προς την ανάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας ή, έστω, προς τη δημιουργία ενός αξιόμαχου πόλου αμφισβήτησης της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Αντιθέτως, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Παρά την απώλεια 1 εκατομμυρίου ψηφοφόρων από τη Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ανακάμψει, έχασε 340.000 ψήφους. Απώλεια που δεν δικαιολογείται από τη διάσπαση και την εκλογική κάθοδο της Νέας Αριστεράς, η οποία μετά βίας απέσπασε κάτι λιγότερο από 100.000 ψήφους. Οι υπόλοιποι απέδρασαν από την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ προς διάφορες κατευθύνσεις, μεταξύ των οποίων και η αποχή.

Οικονομικά προβλήματα

Η καθίζηση του εκλογικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές έφερε και τον περιορισμό των πόρων του από τον κρατικό κορβανά από τα 7 εκατ. ευρώ της περιόδου 2019-23 στα 4 εκατ. για την περίοδο 2023-27. Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε τις οικονομικές εκκρεμότητες που ισχυρίζεται ο πρόεδρός του ότι βρήκε από την προηγούμενη ηγεσία και το κόστος των κομματικών ΜΜΕ («Αυγή» και ρ/σ Στο Κόκκινο), το οποίο κινείται γύρω στα 3,5 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με την εκτίμηση του Κασσελάκη, φέτος επρόκειτο να ανέλθει στα 4,1 εκατ., το κόμμα βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν από το «κραχ».

Ενόψει του προφανούς αδιεξόδου, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αποφάσισε στις 16 Ιουλίου μια σειρά μέτρων, τα οποία είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν και άγνωστο εάν θα γίνει δυνατόν να εφαρμοστούν:

● Αύξηση της μηνιαίας υποχρεωτικής εισφοράς των βουλευτών και των ευρωβουλευτών.

● Οικονομική εξόρμηση μέσω κουπονιών και καμπάνια στήριξης των μέσων του ΣΥΡΙΖΑ.

● Η χρηματοδότηση των Μέσων σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που ισούται με το 45% της κρατικής τακτικής χρηματοδότησης. Το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί ανάλογα με το σχέδιο βιωσιμότητας.

● Μεγάλη οικονομική εξόρμηση Σεπτέμβριο και Οκτώβριο συνδυασμένη με έκδοση κάρτας μέλους.

● Επανεξέταση των εξόδων των Νομαρχιακών Επιτροπών σε συνεργασία μαζί τους.

● Συνολική επανεξέταση της ενοικίασης των γραφείων σε Αθήνα και περιφέρεια.

Ένα εντελώς νέο κόμμα

Ο Κασσελάκης έχει δείξει από πολύ νωρίς τις προθέσεις του για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ: θέλει πολύ περισσότερες αλλαγές στην οργάνωση, τη μορφή, τον πολιτικό προσανατολισμό, ακόμη και στο όνομα. Προς το παρόν έχει καταθέσει ένα πακέτο προτάσεων στην Κεντρική Επιτροπή της 6ης Ιουλίου:

Κατάργηση των υπαρχουσών Οργανώσεων Μελών και δημιουργία Δημοτικών Επιτροπών Μελών, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών και θα επιφορτιστούν με τη διαβούλευση Θέσεων και Προγράμματος, τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις προκριματικές εκλογές.

Κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών και αντικατάστασή τους με Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.

Κατάργηση της Κεντρικής Επιτροπής και αντικατάστασή της με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣΥΜ), το οποίο θα καταρτίζει και θα επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος, θα εκλέγει γραμματέα, συντονιστή Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή, το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών και τους συντονιστές και αναπληρωτές συντονιστές των τμημάτων.

Κατάργηση της Πολιτικής Γραμματείας και αντικατάστασή της με το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών.

Δημιουργία της Εθνικής Συνέλευσης Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε τρία χρόνια με συνέδρους το 10% των μελών του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.

Συζήτηση για νέο φορέα της Κεντροαριστεράς

Η προεδρική θητεία του Κασσελάκη συνέπεσε με το άνοιγμα μιας μεγάλης συζήτησης – εν πολλοίς άναρχης και χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο – για συνεργασία ή συνένωση της Κεντροαριστεράς / Αριστεράς ή κάποιων από τα κόμματα που τη συγκροτούν, για ίδρυση νέου φορέα κ.λπ.

Τα όσα θα συμβούν μέχρι το συνέδριο και στη διάρκειά του θα διαβαστούν και θα ερμηνευτούν σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο νέος αρχηγός – που θα εκλεγεί λογικά στις 13 Οκτωβρίου – θα δώσει ένα σήμα για τις προθέσεις του. Ο Κασσελάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος θα πρέπει να έχουν πρωτεύοντα ρόλο σε κάθε σενάριο συνεργασίας, για την οποία όμως κρίνει ότι θα πρέπει να αποφασίσει η βάση και όχι οι κομματικές κορυφές.

Πάντως ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και του ιδίου θα κριθούν από την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο κόμμα του και στο ΠΑΣΟΚ μετά τις κορυφαίου ενδιαφέροντος και σημασίας διεργασίες του Οκτωβρίου…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις