Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ρουμανίας ενέκρινε τη Δευτέρα σχέδιο νόμου που επιτρέπει τη δωρεά ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, το οποίο πρέπει τώρα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας.

Η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, μοιράζεται σύνορα συνολικού μήκους 650 χλμ. με την Ουκρανία και επανειλημμένως έχει δει θραύσματα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών να πέφτουν στο έδαφός της στο πλαίσιο των ρωσικών επιθέσεων κατά ουκρανικών λιμανιών που βρίσκονται στη συνοριακή γραμμή του ποταμού Δούναβη.

Το Βουκουρέστι είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι πρόκειται να δωρίσει στην Ουκρανία ένα από τα δύο επιχειρησιακά συστήματα Patriot που διαθέτει υπό την προϋπόθεση ότι οι σύμμαχοί του θα το αντικαταστήσουν με ένα παρόμοιο σύστημα αεράμυνας.

Η δωρεά εντάσσεται στην πρωτοβουλία παράδοσης πέντε τέτοιων συστημάτων και άλλου στρατηγικής σημασίας εξοπλισμού αεράμυνας που έχουν υποσχεθεί τα κράτη του ΝΑΤΟ στο Κίεβο για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής, όπως αναφέρει το Reuters.

“Αφού εγκρίνει τον νόμο το κοινοβούλιο, η κυβέρνηση θα μπορέσει να εκδώσει την απόφαση που θα καταστήσει εφικτή τη δωρεά”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάι Κονσταντίν.

Το σχέδιο νόμου αναφέρει επίσης ότι η Ρουμανία θα στείλει στις ΗΠΑ επιστολές προσφοράς και αποδοχής για την αντικατάσταση της συστοιχίας, καθώς και ότι αναμένεται να πληρώσει περίπου 60 εκατ. δολάρια σε φόρους και τέλη.

Σημειώνεται ότι η Ρουμανία υπέγραψε το 2017 μια σημαντική συμφωνία ύψους 4 δισ. δολαρίων για την αγορά Patriots, κατασκευής της RTX Corp, που είναι η μεγαλύτερη που έχει συνάψει μέχρι σήμερα. Η πρώτη αποστολή πραγματοποιήθηκε το 2020 και μέχρι σήμερα η Ρουμανία έχει παραλάβει τέσσερα συστήματα, εκ των οποίων τα δύο είναι ήδη λειτουργικά.

capital.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις