Σε νέα ήττα, διευρυμένη απομόνωση και έναρξη συζήτησης για ενδεχόμενο διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη οδήγησε η χθεσινή πρωτοβουλία του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει την απόφαση καθαίρεσης του από την Κεντρική Επιτροπή την περασμένη Κυριακή.

Μάλιστα, αυτές οι νέες αρνητικές εξελίξεις για τον πρώην επικεφαλής της Κουμουνδούρου, επισκίασαν την προαναγγελία της απόφασης του να διεκδικήσει ξανά την προεδρία του κόμματος, όπως εκφράστηκε καταρχάς με διαρροή ότι «η μάχη θα δοθεί εντός»και στη συνέχεια με ανάρτηση που κατέληγε στη φράση, «Είμαι εδώ».

Η αμφισβήτηση της καθαίρεσης

Όλα ξεκίνησαν με μια σειρά τηλεφωνημάτων του διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου, Μανώλη Καπνισάκη και του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη στη γραμματέα της ΚΕ, Ράνια Σβίγκου και τον διοικητικό διευθυντή της Κουμουνδούρου, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, κατά τα οποία διατυπώθηκαν ερωτήματα που έθεταν σε αμφισβήτηση τη νομική και την πολιτική ευστάθεια της καθαίρεσης του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιοποίησε πρώτο το «Dnews», ο πρώην επικεφαλής της Κουμουνδούρου ζήτησε, μάλιστα, να επιστρέψει στο γραφείο του προέδρου του κόμματος, κάτι που αρχικώς επιχειρήθηκε να διαψευστεί από συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη και τη Ράνια Σβίγκου. Όλα αυτά τα γεγονότα εκλήφθηκαν από τα μέλη της ΠΓ ως απόπειρας ανατροπής της απόφασης καθαίρεσης της ΚΕ, κάτι που δημιούργησε εξαιρετικά αρνητικό κλίμα έναντι του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, η οποία συγκλήθηκε εκτάκτως και αποκλειστικά για το εν λόγω ζήτημα.

Η συζήτηση για ενδεχόμενο διαγραφής

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Dnews», σε αυτό κλίμα έντονης δυσφορίας συζητήθηκε στη συνεδρίαση του οργάνου και μάλιστα όχι ακροθιγώς, το ενδεχόμενο διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη, χωρίς όμως να είναι σαφές αν η συγκεκριμένη πρόταση θα πλειοψηφούσε σε μια σχετική ψηφοφορία, καθώς ορισμένα μέλη δεν ήθελαν το ζήτημα να φτάσει στα άκρα. Καθώς φαίνεται και ενδεχομένως για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευρεία πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί στη βάση σύμπτωσης απόψεων πολλών πλευρών για όσο γίνεται ομαλότερες διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας, η πρόταση αποσύρθηκε, αλλά περιλήφθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξής διατυπώσεις στο κείμενο απόφασης της ΠΓ: ««H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου (…) Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών». Πάντως, από ορισμένα μέλη της ΠΓ, ιδίως από την πλευρά των 87, ξεκαθαρίζεται ότι, αν ο Στέφανος Κασσελάκης επιμείνει στην αμφισβήτηση των αποφάσεων, τότε θα επαναφέρουν το θέμα των διαδικασιών διαγραφής του.

Η νέα ευρεία ήττα στην ΠΓ

Η Όλγα Γεροβασίλη φέρεται, δε, να ζήτησε μια αναφορά στο κείμενο απόφασης της ΠΓ, η οποία να φωτογραφίζει ακόμη πιο καθαρά τον Στέφανο Κασσελάκη. Σε κάθε περίπτωση, η ΠΓ επιδείνωσε περαιτέρω την απομόνωση του Στέφανου Κασσελάκη στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επαναβεβαίωσε την απόφαση της ΚΕ και προχώρησε στις παραπάνω αυστηρές διατυπώσεις, με σκορ 17 υπέρ (της νέας απόφασης), 1 κατά (Θεοδώρα Τζακρη) και 1 «παρούσα» (Ολυμπία Τεληγιορίδου). Μεταξύ των επικρίσεων που ακούστηκαν εις βάρος του πρώην προέδρου ήταν το γεγονός ότι δεν είχε αντιδράσει στην απόφαση άμεσης καθαίρεσης του από την ΚΕ, αλλά ούτε και στην επιλογή να εκπροσωπήσει ο Νίκος Παππάς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, παρά μόνο με 5 μέρες καθυστέρηση.

Η συνέχιση αμφισβήτησης της καθαίρεσης και η απειλή δικαστικής προσφυγής

Η ένταση της σύγκρουσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η προοπτική συνέχισης της, αντικατοπτρίζεται επίσης στο γεγονός ότι η Θεοδώρα Τζάκρη, με δήλωση της μετά το τέλος της συνεδρίασης, αμφισβήτησε εκ νέου και ευθέως την απόφαση καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελάκη, αναφέροντας: «Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος. Εξάλλου, η βουλευτής Πέλλας, φέρεται να άφησε και υπόνοιες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι το συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να φτάσει στα δικαστήρια.

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις