To μέλος της ακροδεξιάς κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό Μελόνι, έκανε την Πέμπτη ανάρτηση που, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, αποδεικνύει ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Η ιταλική μη κυβερνητική οργάνωση Mediterranea ζήτησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να αρχίσει να διενεργεί έρευνα σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, του Ματέο Πιαντεντόσι, για φερόμενες παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης για τους πρόσφυγες, την επαναπροώθηση μεταναστών στη Λιβύη, ενημέρωσε η ίδια το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Παρασκευή.

Ο κ. Πιαντεντόσι, μέλος της ακροδεξιάς κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι, έκανε προχθές Πέμπτη στο X ανάρτηση που, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, αποδεικνύει ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«16.220 μετανάστες που κατευθύνονταν στις ευρωπαϊκές ακτές αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα και επαναπροωθήθηκαν σώοι στη Λιβύη από τον Ιανουάριο», έγραψε ο κ. Πιαντεντόσι.

Ο αριθμός αυτός «αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας της Ιταλίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης μεταναστών για την καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων και των θανάτων στη θάλασσα», πρόσθεσε.

Η Λιβύη δεν είναι ασφαλής χώρα, γεγονός που «έχουν επαληθεύσει οι πιο σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί και τα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε η Mediterranea σε ανακοίνωσή της, κρίνοντας πως η επαναπροώθηση ανθρώπων εκεί παρά τη θέλησή τους είναι, κατά συνέπεια, «πολύ σοβαρό έγκλημα».

Η συνεργασία «στις δραστηριότητες απέλασης προσφύγων και εκτοπισμένων προς τη χώρα αυτή αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και της Σύμβασης του Αμβούργου για τη διάσωση στη θάλασσα», επέμεινε η οργάνωση, καλώντας να διενεργηθεί «ανεξάρτητη έρευνα» από το ΔΠΔ.

Βυθισμένη στο χάος και στους διχασμούς μετά την ανατροπή και τον θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει μετατραπεί σε βασικό κόμβο διέλευσης μεταναστών που φεύγουν για να σωθούν από τους πολέμους και την αστάθεια σε άλλα κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Από το 2017, η Ιταλία και η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη συνεργάζονται στο πλαίσιο αμφιλεγόμενης διμερούς συμφωνίας για τους μετανάστες, που έλαβε πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία αυτή επιτρέπει τη βίαιη επαναπροώθηση χιλιάδων μεταναστών στη Λιβύη, όπου, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλοί από αυτούς υφίστανται βασανιστήρια και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κέντρα κράτησης.

Στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας, η Ιταλία παρέχει εκπαίδευση και χρηματοδότηση στη λιβυκή ακτοφυλακή, ώστε να εμποδίζονται οι αναχωρήσεις μεταναστών και να επαναπροωθούνται στη Λιβύη όσοι βρίσκονται ήδη στη θάλασσα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις