Στις 24 Νοεμβρίου θα στηθούν κάλπες για την εκλογή νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθώς υπερψηφίστηκε η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για το χρονοδιάγραμμα.

Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε η πλειοψηφία για Έκτακτο Συνέδριο στις 1 – 3 Νοεμβρίου, εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής στις 24 Νοεμβρίου με δεύτερο γύρο την 1η Δεκεμβρίου (για πρόεδρο) αν χρειαστεί έλαβε 112 ψήφους επί των παρόντων.

Η πρόταση Τζάκρη (και πλευράς Κασσελάκη) για Έκτακτο Συνέδριο 5 – 6 Οκτωβρίου και κάλπη στις 3 Νοεμβρίου (με δεύτερο γύρο αν χρειαστεί στις 9 Νοεμβρίου) έλαβε 62 ψήφους.

Η πρόταση του Παύλου Πολάκη για Διαρκές Συνέδριο (με τους συνέδρους του Φεβρουαρίου) στις 5 Οκτωβρίου και κάλπες στις 3 Νοεμβρίου (με δεύτερο γύρο στις 10 Οκτωβρίου) έλαβε 9 ψήφους.

Υπήρξαν και 2 λευκά. Σημειώνεται ότι υπήρχαν μέλη που αποχώρησαν από την αίθουσα πριν ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες για τις άλλες προτάσεις.

Επίσης, καταψηφίστηκε η πρόταση του Νίκου Παππά το συνέδριο να έχει χαρακτήρα και Καταστατικό.

Υπερψηφίσθηκε η πρόταση Θεοχαροπούλου για την καταδίκη προσβλητικών αναφορών, σύμφωνα με πηγές “με μεγάλη πλειοψηφία”: «Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά».

Πέρασε, τέλος, η πρόταση Σπίρτζη – με 87 υπέρ έναντι 84 για κατάθεση και δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες μέχρι την ανακήρυξη υποψηφιοτήτων.

Αντιπαράθεση για πόθεν έσχες και ταυτόχρονη εκλογή προέδρου και ΚΕ

Ανοιχτές φαίνεται να μένουν οι λεπτομέρειες για το πόθεν έσχες, αλλά και για το αν θα γίνει ταυτόχρονη εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Σε σχέση με το πόθεν έσχες το οποίο πρότεινε ο Χρήστος Σπίρτζης και υπερψηφίστηκε, φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κατάθεση του πόθεν έσχες από τους υποψηφίους, μαζί με τις 30 υπογραφές που απαιτούνται, είναι «δεσμευτική», όπερ σημαίνει ότι δεν είναι υποψήφιος όποιος δεν καταθέσει το πλήρες πακέτο των απαιτούμενων εγγράφων, η υποψηφιότητά του δεν φτάνει ως το συνέδριο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης σημείωσε: «δεν κόβεται κανείς, αλλά δεν θα είναι και κάτω από το τραπέζι όλα αυτά που ακούμε τόσο καιρό. Δεν φτάνει στο συνέδριο όποιος δεν έχει καταθέσει 30 υπογραφές και πόθεν έσχες».

Αντιθέτως, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, το συνέδριο θα κρίνει αν ένας φάκελος υποψηφίου χωρίς πόθεν έσχες απορρίπτεται αμελητί ή περνάει. Η εισήγηση της ΚΕ είναι ότι «τα έγγραφα που θα συνοδεύουν την υποψηφιότητα θα εγκριθούν από το συνέδριο» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Παυσανία Παπαγεωργίου.

Αντιπαράθεση υπήρξε για το ζήτημα της ταυτόχρονης εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προέβλεπε ταυτόχρονη εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής κατά τον πρώτο γύρο (24 Νοεμβρίου) όπως προβλέπει το καταστατικό. Ωστόσο ο Δημήτρης Χατζησωκράτης πρότεινε η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής να μην γίνει την ίδια μέρα της εκλογής προέδρου, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και αντιπαράθεση, με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη να δηλώνει ότι αποσύρει προς το παρόν την πρότασή του και αν την επαναφέρει θα συζητηθεί στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή.

Κασιμάτη: «Το συνέδριο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα»

Με αφορμή τα παραπάνω, για απόπειρα χειραγώγησης της εκλογής προέδρου αλλά και των νέων οργάνων έκανε λόγο η Νίνα Κασιμάτη, μετά το τέλος της συνεδρίασης. Σε αναλυτική δήλωσή της ανέφερε:

«Η απόπειρα να χειραγωγηθεί η εκλογή προέδρου, αλλά πια και των νέων οργάνων, συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ από ορισμένους. Το Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα και η ελληνική κοινωνία ήδη διαπιστώνει ενεή την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν σε ομηρία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά κόντρα στις βουλήσεις της γραφειοκρατίας».

Πολάκης: Μόνη προϋπόθεση οι 30 υπογραφές, όλα τ’ αλλα για να το παίζουν κάποιοι θύματα

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης ανέφερε:

«Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο μία πολύ επώδυνη διαδικασία της κεντρικής επιτροπής η οποία κατέληξε κατά πλειοψηφία σε κάποιες αποφάσεις.

Η Κεντρική Επιτροπή δεν δέχτηκε την πρόταση που έκανα για επίσπευση των διαδικασιών και του συνεδρίου ανακήρυξης υποψηφιοτήτων και των ημερομηνιών για τις εκλογές που συνεχίζω να θεωρώ ότι αυτό θα έδινε μια πιο άμεση λύση στην κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα.

Από κει και πέρα η πλειοψηφία αποφάσισε, εγώ προσωπικά θα οργανώσω και θα οργώσω όλη τη χώρα προκειμένου να φέρω το μήνυμα ενός προγραμματικού λόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πρέπει πραγματικά να τιμήσει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως η δύναμη η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει στην πτώση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη.

Είναι επώδυνο αυτό που έχουμε περάσει, καλώ όλες τις πλευρές να δείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, να οδηγηθούμε συντεταγμένες τις διαδικασίες αυτές και στην εκλογή του προέδρου και κατόπιν σε εκλογή και κεντρικής επιτροπής και καταστατικού συνεδρίου και προγραμματικής ανασυγκρότησης. Είναι δύσκολη διαδρομή αλλά θα την περπατήσουμε και θα βγούμε νικητές».

Ερωτηθείς για το ζήτημα του πόθεν έσχες είπε: «Στην πρόταση που έκανα είπα ότι η μόνη προϋπόθεση για να κατέβει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος είναι οι 30 υπογραφές από μέλη της κεντρικής επιτροπής και βουλευτές, ευρωβουλευτές. Όλα τα υπόλοιπα θεωρώ ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια κάποιων να το παίξουν θύματα και γι’ αυτό δεν το θέλω. Εμένα έτσι κι αλλιώς το πόθεν έσχες μου είναι γνωστό και στη δημοσιότητα εδώ και πολλά χρόνια».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις