Πρωτοφανής κλιμάκωση της βίας στα σύνορα Λιβάνου – Ισράλ: Αεροσκάφη των IDF βομβαρδίζουν εκατοντάδες τοποθεσίες στο νότιο Λίβανο – Με πυράυλους βαθύτερα στο ισραηλινό έδαφος απαντά η Χεζμπολάχ

Οι IDF ανακοίνωσαν την Κυριακή ένα νέο κύμα επιθέσεων εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, εν μέσω αναφορών για περίπου 100 ρουκέτες που εκτόξευσε η ένοπλη οργάνωση σε περιοχές στο βόρειο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως η αεράμυνά του παραμένει σε υψηλό συναγερμό και προειδοποίησε πως τα πλήγματά του κατά της Χεζμπολάχ θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, o ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως χτύπησε 290 στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ενώ εξαπέλυσε επιθέσεις σε ακόμη 110 τοποθεσίες τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε πως εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της αεροπορικής βάσης Ραμάτ Νταβίν κοντά στη Χάιφα, ενώ «χτύπησε» και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας αμυντικής τεχνολογίας Rafael.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στην επίθεση με στόχο το Ραμάτ Νταβίντ, ενώ άλλοι τρεις σε επιθέσεις στο Κιριάτ Μπιαλίκ.

29272471_a82bb.jpg

Σημειώνεται πως νεότερος απολογισμός των θυμάτων του ισραηλινού αεροπορικού βομβαρδισμού που έγινε προχθές Παρασκευή και είχε στόχο ανώτερα στελέχη επίλεκτης μονάδας του λιβανικού κινήματος κάνει λόγο για 45 νεκρούς.

«Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 45», σημείωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου σε ανακοίνωσή του, ενώ προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 37 θανάτους. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο κτίριο που χτυπήθηκε «συνεχίζονται», για «τρίτη συναπτή ημέρα» και θα γίνουν εξετάσεις δειγμάτων DNA για να μπορέσει να εξακριβωθεί η ταυτότητα κάποιων από τα θύματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 

 

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση που θα φέρει ασφάλεια»

Η ειδική συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο προειδοποίησε σήμερα πως απειλείται «άμεση καταστροφή» στη Μέση Ανατολή, με φόντο την κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τη λιβανική Χεζμπολά, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση.

«Ενώ η περιφέρεια βρίσκεται στο χείλος άμεσης καταστροφής, δεν μπορούμε να το υπογραμμίσουμε αρκετά: ΔΕΝ υπάρχει στρατιωτική λύση που θα κάνει ασφαλέστερη οποιαδήποτε πλευρά», τόνισε η Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ.

 

 

Υπεθυνίζεται πως το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Σάββατο τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο Λίβανο να εγκαταλείψουν την χώρα.

«Λόγω της απρόβλεπτης φύσης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ και των πρόσφατων εκρήξεων σε ολόκληρο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού, η πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες να αναχωρήσουν από τον Λίβανο, ενώ οι εμπορικές επιλογές παραμένουν ακόμη διαθέσιμες»

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ακύρωσε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, καλώντας να «τερματιστούν οι φρικτές σφαγές» που διαπράττονται από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, The Times of Israel-dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις