Το πρόγραμμα των επαφών του Ελληνα πρωθυπουργού -και πολύ περισσότερο του υπουργού Εξωτερικών- στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι φτωχό. Η προσοχή εστιάζεται στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η οποία σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου, όπου στόχος της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι να μείνει ανοικτός ο δρόμος για «να τα βρούμε» με την Τουρκία. Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός πάει στη Νέα Υόρκη για να βραβευθεί από τον Μπουρλά της Pfizer και των εμβολίων, για τα οποία έχει καταγγελθεί η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν (!)

Βομβαρδισμός διαρροών συνοδεύει την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, στην 79η Σύνοδο Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και κυρίως την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Το αφήγημα που διοχετεύουν το μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι, αφού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται εδώ και πολλούς μήνες σε … «ήρεμα νερά», έχει έρθει η ώρα να ανοίξει ο δρόμος για να επιλυθούν οι «διαφορές» ανάμεσα στις δύο χώρες. Βέβαια, η επιθετική πρακτική της Τουρκίας στην περίπτωση της Κάσου και τη διασύνδεση ηλεκτρικού Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ δείχνει αντίθετα ότι η Αγκυρα είναι ανυποχώρητη στις «απαιτήσεις» της.

«Επίλυση» τώρα;

Κατά την εφημερίδα, «Βήμα της Κυριακής», μάλιστα, η επίλυση των ελληνοτουρκικών μπορεί να γίνει στην διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας Μητσοτάκη. Αυτό, παίρνοντας ως δεδομένο ότι ο ίδιος δεν θα καταρρεύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρ’ ότι φέρεται να αμφισβητείται και στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά θα βγάλει την τριετία.

Υψηλότατη διπλωματική πηγή, γράφει η εφημερίδα με υπότιτλο «Ορίζοντας τριετίας για τις θαλάσσιες ζώνες – Πώς προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει κάτι αξιοσημείωτο: «Υπάρχει μια συναντίληψη στην Αθήνα και στην Αγκυρα ότι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών θα μπορούσε να έχει λυθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν».

Επίσης, κατά την εφημερίδα, «Real», πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι η πρόθεση της Αθήνας, εφόσον προχωρήσει ο διάλογος Αθήνας – Αγκυρας, είναι να συζητήσει «το μόνο θέμα που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ». Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», βολιδοσκοπήσεις και διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει ανάμεσα στα επιτελεία των ηγετών αλλά και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Οι διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει και η συγκυρία θεωρείται θετική, αφού επί του πεδίου επικρατεί ηρεμία τους τελευταίους 18 μήνες.

Πανομοιότυπα είναι τα δημοσιεύματα σε σειρά εφημερίδων. Κάτι που ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι στις προθέσεις, τουλάχιστον της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι να προχωρήσει σε κάποιου είδους «ντηλ» με την Αγκυρα. Εξάλλου, είναι εμφανής η τακτική της κυβέρνησης να υποβαθμίζει τις χοντροκομμένες προβοκατόρικές ενέργειες της Τουρκίας, όπως την πρόσφατη στην Κάσο, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «χειρότερη περίπτωση και από τα Ιμια», προκειμένου να πείσει την κοινή γνώμη ότι «μπορούμε να τα βρούμε» με την Αγκυρα.

Τίποτα χωρίς την «άδεια» της Τουρκίας

Να σημειωθεί ότι, ακόμα και ο Χρήστος Ροζάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών του Κώστα Σημίτη, πρώην μέλος του επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, παρ’ ότι εμφανίζεται σαφώς υπέρ της -πάση θυσία- ελληνοτουρκικής προσέγγισης, και ουδόλως μπορεί να χαρακτηριστεί αντιπολιτευόμενος, αδειάζει μεγαλοπρεπώς την κυβέρνηση, η οποία ισχυρίζεται ότι στην περίπτωση της Κάσου η Ελλάδα δεν ζήτησε την άδεια της Τουρκίας για να κάνει έρευνες ιταλικό σκάφος, στο πλαίσιο του σχεδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Ως γνωστόν, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στις πάμπολλες συνεντεύξεις που έχει δώσει, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αν και μάλλον δεν πείθει κανέναν.

Σε άρθρο του, στο «Βήμα της Κυριακής», ο Χ. Ροζάκης, αναφερόμενος στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, γράφει: «Το ζήτημα είναι πως μια πιθανότητα να εγκατασταθεί πλήρης εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία προϋποθέτει την πραγματική επίλυση των διαφορών μας με αυτήν. Διαφορετικά όλα τα άλλα είναι ημίμετρα και έχουν χρόνο λήξης, καθώς κάθε κίνησή μας στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς την προηγούμενη κοινοποίησή της στην Τουρκία ή χωρίς την άδεια της Τουρκίας, κινδυνεύει με στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή, όπως έδειξε το πρόσφατο επεισόδιο της Κάσου, όπου μια απολύτως νόμιμη ελληνική ενέργεια κινητοποίησε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό».

Ο Χ. Ροζάκης, πάντως, εκτιμά ότι στη Νέα Υόρκη «το πιθανότερο σενάριο είναι οι δύο ηγέτες να επιβεβαιώσουν την ευαρέσκειά τους για το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον ελληνα πρωθυπουργό να υπενθυμίζει στον τούρκο ομόλογό του το επεισόδιο στην Κάσο και να ζητάει να μην επαναληφθούν τέτοιες ενέργειες σε απολύτως νόμιμες δραστηριότητες της Ελλάδας, και να προχωρήσουν σε κάτι που πρέπει να δικαιολογήσει στην κοινή γνώμη της Τουρκίας και της Ελλάδας μια συνάντηση κορυφής από καιρό προγραμματισμένη. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτού του «κάτι» θα πρέπει να περιμένουμε να μάθουμε». Κοντολογίς, και ο ίδιος κάνει λόγο για ελληνοτουρκικό «παζάρι», και για «μασάζ» της κοινής γνώμης, προκειμένου να προχωρήσει ένα «ντηλ» Αθήνας – Αγκυρας.

Βραβεία και ταβέρνες

Εάν θα βγει κάτι ουσιαστικό από το ταξίδι Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και την επαφή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ή τελικώς πηγαίνει υπερατλαντική «εκδρομή» για να πάρει βραβείο από τον Μπουρλά της Pfizer (εμβόλια κορονοϊού, για τα οποία έχει καταγγελθεί η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, φωτογραφήσεις Μητσοτάκη μαζί του στην Ελλάδα, κ.ο.κ.), οσονούπω μένει να φανεί.

Το non paper του μεγάρου Μαξίμου αναφέρει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που θα τιμηθούν με το βραβείο «Global Citizen», το οποίο απονέμει το αμερικανικό think tank «Atlantic Council». Το βραβείο θα απονεμηθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, δρ. Αλμπερτ Μπουρλά, «ως αναγνώριση για την αξιοσημείωτη σταδιοδρομία του τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τις ηγετικές του ικανότητες στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και στις διατλαντικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες υποθέσεις». Μαζί του θα βραβευθούν η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος της Γκάνας, Νάκα Ακούφο-Αντο και η πρωτοπόρος στον τομέα της ψυχαγωγίας από τη Νότια Κορέα, Μίκι Λι.

Εν πάση περιπτώσει, ας μην γίνουμε κακοί. Εχουν γραφτεί πάμπολλα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο για το πως «σταδιοδρόμησε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχής γενομένης του διορισμού του στην Εθνική Τράπεζα. Αυτα τα βραβεία, όμως, περί «αξιοσημείωτης σταδιοδρομίας του τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα», δείχνουν περίτρανα με ποια κριτήρια δίνουν τα κάθε λογής think tank «βραβεία». Για να μην μιλήσουμε για τις «ηγετικές ικανότητες» Μητσοτάκη «στη διακυβέρνηση της χώρας» και την φτωχοποίηση της κοινωνίας, ή τις ικανότητές του στις «παγκόσμιες υποθέσεις», γιατί, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κάνουμε … χαρακίρι ως Ελληνες. Οσον αφορά τον Μπουρλά, να’ ναι καλά η Ούρσουλα, και οι «επενδύσεις» του στην Ελλάδα (!).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, θα απευθυνθεί σε ομογενείς σε εκδήλωση στην Αστόρια, ως λέγεται στην ταβέρνα «Anassa», θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς επενδυτές και με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων. Πάντως, μηδενικές, όπως φαίνεται από το έως τώρα πρόγραμμά του, είναι οι επαφές του πρωθυπουργού με τον αμερικανικό παράγοντα. Στην παρούσα συγκυρία, βέβαια, ανασταλτικός παράγων φαίνεται να είναι οι αμερικανικές εκλογές, τον Νοέμβριο, αλλά και την τελευταία φορά που είχε βρεθεί στις ΗΠΑ, ο Κ. Μητσοτάκης δεν είχε καμία ουσιαστική επαφή με την αμερικανική ηγεσία, αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους, δεδομένου ότι κυβερνητικά στελέχη του περιβάλλοντος Μητσοτάκη φέρονται να είναι στα μαχαίρια με κύκλους της Ομογένειας, οι οποίοι έκλειναν στον πρωθυπουργό τα υψηλόβαθμα ραντεβού του στην Ουάσιγκτον.

Με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, δεν φαίνεται να έχει κάποιο «βαρύ πρόγραμμα». Το αντίθετο. Πάντως, από τις ελάχιστες διμερείς συναντήσεις που έχει στο πρόγραμμά του, στο περιθώριο της 79ης Συνόδου Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενδιαφέρον έχει η επαφή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Θα δει, επίσης, τους υπουργούς Εξωτερικών της Βολιβίας, του Μπαχρέιν και της Σ. Αραβίας.

Κατά τα λοιπά, ο Γ. Γεραπετρίτης μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ο «υπουργός δεξιώσεων και δείπνων». Θα λάβει μέρος, λοιπόν, σε δείπνο εργασίας υπουργικού επιπέδου για τη Μέση Ανατολή (Αραβες, Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ), στην υπουργική συνάντηση της άτυπης ομάδας Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων, σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, παρόντος του νέου υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Andrii Sybiha (τον προηγούμενο, τον Κουλέμπα, τον «έφαγε» εσχάτως ο Ζελένσκι), και σε δείπνο εργασίας υπουργικού επιπέδου για το συντονισμό των δράσεων των εκλεγμένων και νεοεκλεγέντων μελών (Ελλάδα, Δανία, Πακιστάν, Παναμάς, Σομαλία) του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ε10 + Ι5).

Σύμφωνα με το non paper του μεγάρου Μαξίμου, κατά την παραμονή του Κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, θα έχει την -καθιερωμένη πλέον για τις γενικές συνελεύσεις του ΟΗΕ- συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Ωστόσο, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης με τον Λίβανο, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν και πότε θα μεταβεί στον ΟΗΕ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Πάντως, το Τελ Αβίβ, τελευταία, λέγεται ότι είναι «δυσαρεστημένο» με την Αθήνα, επειδή η Ελλάδα ψήφισε πρόσφατα υπέρ πρότασης της Παλαιστινιακής Αρχής, καταδικαστικής για το Ισραήλ.

Θα έχει, επίσης, διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, τον πρόεδρο του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, τον πρίγκιπα-διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντα Αλ Χαλίφα, τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ σεΐχη, Σαμπάχ Αλ Χαλίντ Αλ Σαμπάχ, και με τον πρόεδρο του Ιράκ, Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ.

neostrategy.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις