Καμία ελπίδα για τους αμάχους, λουτρό αίματος η Μέση Ανατολή με την εγκληματική αδιαφορία των ΗΠΑ και της Δύσης

Ο Κύβος ερρίφθη για το Ισραήλ και πλέον ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι αυτός του ολοκληρωτικού πολέμου. Ο Ισραηλινός στρατός διεξαγάγει επιχειρήσεις σε δύο μέτωπα, προχωρώντας σε σφοδρές επιθέσεις τόσο στον Λίβανο, όπου έχουν υπάρξει σχεδόν 500 νεκροί το τελευταίο 24ωρο, ως επί το πλείστον άμαχοι, όσο και στη Γάζα όπου το Ισραήλ συνεχίζει την πολιτική της πλήρους εξόντωσης κάθε μορφής αντίστασης από τον Παλαιστινιακό λαό.

Ενώ το Ισραήλ έχει επικεντρώσει τις επιθέσεις του στο Λίβανο, σκοτώνοντας σήμερα περισσότερους από 490 ανθρώπους, η Γάζα δεν έχει γλιτώσει. Το υπουργείο Υγείας του θύλακα αναφέρει ότι 24 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 60 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δολοφονία μιας μητέρας και των τεσσάρων παιδιών της σε μια επίθεση στο Deir el-Balah στην κεντρική Γάζα.

Ο Ibrahim Fraihat, καθηγητής επίλυσης διεθνών συγκρούσεων στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, λέει: «Η διάχυση του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα στο Λίβανο ήταν αναμενόμενη, αλλά αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο είναι ο μαζικός αριθμός των νεκρών». «Σχεδόν 500 άμαχοι σκοτώθηκαν μέσα σε μία ημέρα. Το πιο εκπληκτικό είναι η σιωπή των δυτικών κυβερνήσεων. Δεν υπήρξαν πραγματικές δηλώσεις, δεν ασκήθηκε πραγματική πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθέσεις της», δήλωσε στο Al Jazeera.

 

 

«Αυτός είναι ο τρίτος πόλεμος που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του μετά την Ουκρανία και τη Γάζα. Στέλνει περισσότερα στρατεύματα και περισσότερα όπλα στο Ισραήλ, οπότε οι πράξεις μιλούν από μόνες τους», πρόσθεσε. Ο Fraihat είπε επίσης ότι ο πόλεμος στο Λίβανο ήταν το αποτέλεσμα της αποτυχίας του Biden στη Γάζα «επειδή υποστήριζε και ενθάρρυνε το Ισραήλ εκεί». «Ο υπουργός Εξωτερικών του, Antony Blinken, δεν πέτυχε τίποτα κατά τη διάρκεια των επτά επισκέψεών του στην περιοχή, ούτε καν μια ανταλλαγή αιχμαλώτων. Και ποιος ξέρει, ίσως να έρχεται και τέταρτος πόλεμος πριν ο Τζο Μπάιντεν φύγει από την προεδρία», είπε.

 

 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική εκστρατεία που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στο Λίβανο εδώ και μια γενιά. Ο δεδηλωμένος στόχος του Νετανιάχου ήταν ότι θέλει να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ και η στρατιωτική πίεση μπορεί να φέρει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Ισραήλ θέλει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία από θέση ισχύος και να διακόψει την ανανεωμένη σχέση μεταξύ του μετώπου του Λιβάνου και του μετώπου της Γάζας, μεταξύ της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Λωρίδα σχεδόν πριν από ένα χρόνο. Όμως η Χεζμπολάχ έδειξε ότι παραμένει ικανή να εξαπολύει πλήγματα βαθύτερα στο εσωτερικό του Ισραήλ, παρόλο που υπέστη μερικές από τις μεγαλύτερες απώλειές της. Αυτό οδήγησε το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σε όλη τη χώρα και η οποία θα περιλαμβάνει απαγόρευση κυκλοφορίας και αναγκαστικές εκκενώσεις.

Το Ισραήλ εφαρμόζει μια στρατιωτική στρατηγική που ονομάζεται δόγμα Dahiya, το οποίο αναφέρεται στα νότια προάστια της Βηρυτού. Το εφάρμοσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006. Πρόκειται για την άσκηση πίεσης στη Χεζμπολάχ με στόχο τις μη στρατιωτικές υποδομές, και φαίνεται ότι αυτό προσπαθούν να κάνουν τώρα. Αναμφίβολα αυτά τα πλήγματα έχουν επίσης ως στόχο την υποβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ομάδας, αλλά έχουν επίσης ως στόχο την εκτόπιση αμάχων ως όπλο πολέμου.

 

Το μήνυμα των Ισραηλινών είναι το εξής: «Αν δεν μπορούμε να επιστρέψουμε τους πολίτες μας στο βόρειο Ισραήλ, τότε οι πολίτες σας θα εκτοπιστούν». Και αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι να συγκεντρώνει αυτά τα χτυπήματα σε περιοχές όπου η Χεζμπολάχ έχει παρουσία, όπου ζουν υποστηρικτές της Χεζμπολάχ, στο νότιο Λίβανο και στα ανατολικά της χώρας.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις