Μετά από σχεδόν 10 μέρες όπου απουσίασε ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ επέστρεψε στο Μαξίμου και σήμερα έχει υπουργικό συμβούλιο με 7-8 παρουσιάσεις νομοσχεδίων.

Μια ματιά στην ατζέντα να ρίξει κανείς, διαπιστώνει αμέσως ότι λείπει ένα θέμα το οποίο το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας: Η ακρίβεια!

Αλλά φαίνεται ότι η κυβέρνηση μάλλον δείχνει ικανοποιημένη από τον έλεγχο των τιμών – γιατί άραγε;

Στο άλλο ζήτημα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης – μιας και η Αξιωματική είναι στα χαρακώματα- τις προσεχείς ημέρες θα έχουμε μια ακόμα ερώτηση από καμιά εικοσαριά βουλευτές.

Μάλλον θα περιμένουν να γίνει το πάρτι για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, έξω από τα (πρώην) κεντρικά της ΝΔ στη Ρηγίλλης, ώστε να μην επισκιάσει κάτι τέτοιο τη γιορτή.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το πάρτι, η συμμετοχή του Καραμανλή και του Σαμαρά δεν είναι ακόμα βέβαιη.

Μπορεί ο Κώστας της Ραφήνας να κάνει ένα πέρασμα.

Καραμανλής και προεδρία Δημοκρατίας

Μιας και η κουβέντα για Κώστα Καραμανλή να σας πούμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προταθεί από τον Μητσοτάκη για πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά και να υπήρχε, μου λένε ότι δεν θα αποδεχόταν την πρόταση.

Έτσι λένε, όρκο δεν παίρνω.

Να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη και εδώ είμαστε να δούμε στο τέλος Ιανουαρίου: Ο Μητσοτάκης, δεν θα προτείνει πρόσωπο για πρόεδρο της Δημοκρατίας που να προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ.

Κρατήστε το και βλέπουμε.

Μιας και κουβέντα για… εκλογές να σας πω, ότι σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Πρωθυπουργός τηρεί σιγή ιχθύος.

Τώρα, αν ανοίξει πολύ η κουβέντα ίσως την φρενάρει στις προσεχείς μέρες σε μια τηλεοπτική συνέντευξη.

Τα βήματα του Κασσελάκη

Ωρίμασε βίαια ομολογεί ο Κασσελάκης και διαβεβαιώνει ότι στόχος του παραμένει να βοηθήσει να μεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι να κάνει ένα νέο κόμμα.

Από τη χθεσινή παρέμβασή του, ένα πράγμα μου εντυπώθηκε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο: Ότι ανέφερε πέντε φορές το όνομα του Αλέξη Τσίπρα – με θετικό τρόπο, σχεδόν υμνώντας τον.

Αυτό κι αν είναι στροφή – και ωρίμανση, βίαιη ασφαλώς.

Δεν είχε όμως ισχυρή δόση αυτοκριτικής αυτή η παρέμβαση και ρώτησα εάν προτίθεται να αναγνωρίσει λάθη.

Μου είπαν ότι σε δεύτερη φάση θα το κάνει κι αυτό.

Και καλώς θα κάνει. Διότι η αυτοκριτική είναι ωριμότητα και γενναιότητα μαζί.

Διαπίστωσα και κάτι άλλο: Στα γραπτά τα πάει μάλλον καλά. Στα προφορικά έχει μία (καταστροφική ενίοτε) αδυναμία ο Κασσελάκης.

Όσο για το πότε θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, όρκο δεν παίρνω ότι θα είναι την Τετάρτη, που κυκλοφορεί εσχάτως ως «βέβαιη» πληροφορία.

Μπορεί να πάει και πιο μετά.

Γυρίστε πίσω

Όσο περνούν οι μέρες, παίρνω μηνύματα ότι αυτό το «σας καλώ να γυρίσετε πίσω», που είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, έχει παγώσει κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως κάποιους από τους «87», αλλά και από τον «ενδιάμεσο» κομματικό χώρο, που λέμε.

Το κάλεσμα του Σωκράτη είναι προφανές ότι απευθυνόταν στους παλιούς συντρόφους που φύγανε για τη Νέα Αριστερά – ή πήγαν σπίτια τους απογοητευμένοι.

Αλλά η επιστροφή, όπως έδειξε κι η παραβολή με τον Άσωτο, δεν είναι ποτέ εύκολη.

Για παράδειγμα, δεν βλέπω να υπάρχει ενθουσιασμός που μπορεί να γυρίσει ο… Τζανακόπουλος πίσω και να κάθεται δίπλα δίπλα στον Σπίρτζη ή στον Ρήγα – αυτό κι αν θα είναι βίαιη ωρίμανση εδώ που τα λέμε. Με όλη τη σημασία της λέξης «βίαιη».

Τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών στον ΣΥΡΙΖΑ ακτινογραφούν όλες τις τάσεις που μπορεί να αναπτυχθούν σε διάφορα δυνητικά εκλογικά σώματα, τα οποία θα προσέλθουν στις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου.

Μία εκτίμηση ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα θα έλεγα είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ του 23, ο Φάμελλος είναι αρκετά ισχυρός, ου μην και πρώτος, έστω και με βραχεία κεφαλή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ του 24 όμως, περνά πρώτος ο Κασσελάκης. Και στους (εντελώς) νέους ψηφοφόρους επίσης πρώτος είναι ο Κασσελάκης.

Ο Πολάκης διατηρεί αξιόλογες δυνάμεις και στις τρεις κατηγορίες.

Κρατήστε το, θα δούμε πολλές αναλύσεις επ’ αυτού.

Άννα, αυτή η άγνωστη

Και μιας και μιλάμε για δημοσκοπήσεις, συνεχίζονται τα αρνητικά μηνύματα για την Άννα την Διαμαντοπούλου από τις έρευνες που γίνονται για το ΠΑΣΟΚ.

Το πρόβλημα για την Διαμαντοπούλου είναι ότι ενώ τα πάει σχετικά καλά στις μεγάλες (και πολύ μεγάλες) ηλικίες, που κάτι θυμούνται από την παλιά καριέρα της στις κυβερνήσεις Σημίτη και Παπανδρέου (και του Γιώργου και του Ανδρέα!!!), στις ηλικίες 17-35 καταρρέει. Οι αντιδράσεις είναι του τύπου «ποια;».

Το πόσο θα επηρεάσει όλο αυτό θα δείξει. Αλλά καλό δεν το λες.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις