Η επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς παρεμβάσεων τόσο σε θέματα καθημερινότητας όσο και σε ευρύτερα θέματα κυβερνητικής πολιτικής που θα εκδηλωθούν τις επόμενες μέρες.

Η αρχή γίνεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο όπου θα ανακοινωθούν τα μέτρα από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του πολίτη για την βία των ανήλικων που βρίσκεται σε έξαρση και ανησυχεί ιδιαιτέρως την κυβέρνηση.

Στον έλεγχο και την τιμωρία μπαίνουν πια και οι γονείς των ανήλικων σε περιπτώσεις κακουργημάτων, μαζί με την αύξηση των χρηματικών ποσών ως συνέπεια πλημμελούς εποπτείας, ενώ όσον αφορά τους ανήλικους μειώνεται από τα 15 στα 14 χρόνια η ηλικιακή προϋπόθεση εγκλεισμού σε αναμορφωτήριο.

Επιπροσθέτως θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία το panic button για ανήλικους με πιλοτική εφαρμογή στις ηλικίες 12 έως 18 ετών που θα ακούει στο όνομα saveYOUTH.

Για το θέμα της βίας των ανήλικων αναμένεται τοποθέτηση εκτός από τους δύο υπουργούς και του πρωθυπουργού καθώς τα περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων σε σχολεία έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Ένα δεύτερο θέμα που ανησυχεί εξαιρετικά την κυβέρνηση είναι οι εξελίξεις στη μέση Ανατολή και πως αυτές μπορούν να συνδυαστούν με μία νέα έξαρση του μεταναστευτικού.

Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει στην Βουλή ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε σχέση με το 2023 φτάνει στο 60%, ενώ τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται αφίξεις και από Λιβύη και Αίγυπτο προς Κρήτη.

Η κατάσταση στο νησί δεν εμπνέει ακόμα κίνδυνο όμως ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη δημιουργία ενός μικρού κέντρου υποδοχής μεταναστών στο νησί, προκειμένου να διαμένουν για 48 ώρες έως ότου μετακινηθούν οργανωμένα.

Ο πρωθυπουργός σε μια συμβολική κίνηση – μήνυμα προς όλους ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φυλάξει με κάθε τρόπο τα σύνορα της θα επισκεφτεί μέσα στην εβδομάδα εκ νέου τον Έβρο.

Πριν λίγες μέρες είχε βρεθεί εκεί και ο υπουργός προστασίας του πολίτη ο οποίος είχε δηλώσει ότι η επέκτασή του φράχτη θα ολοκληρωθεί στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του έτους καθώς η «σφράγιση» των 35 χιλιομέτρων από την περιοχή Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως την Κορνοφωλιά Σουφλίου είναι στην τελική ευθεία, αφού απομένει σχεδόν ένα χιλιόμετρο.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για την περαιτέρω επέκταση του φράκτη την οποία έχει χαρακτηρίσει ως εθνική επιταγή και θα επαναφέρει το αίτημα για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ακόμα ο κύριος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στον ρόλο του Έβρου στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης μέσα από την έναρξη λειτουργίας του FSRU, ενώ έχουν γίνει ήδη προπαρασκευαστικές συναντήσεις για την παρουσίαση του περιφερειακού σχεδίου ανάπτυξης για την Ανατολική Μακεδονία Θράκη.

Με την επιστροφή του από τον Έβρο ο πρωθυπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί και τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς την Παρασκευή είναι η εκδήλωση για την συμπλήρωση 50 χρονών από την ίδρυση του κόμματος και η ομιλία του κ. Μητσοτάκη μπροστά από το ιστορικό κτίριο της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Ρηγίλλης.

Το άγχος που υπάρχει ακόμα στην κυβέρνηση αφορά την παρουσία στην εκδήλωση των δύο πρώην πρόεδρων του κόμματος Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Μέχρι στιγμής οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν έχουν απαντήσει επισήμως εάν θα παραστούν ή όχι και όλοι κατανοούν ότι μία πιθανή απουσία τους θα βάλει εκ νέου φωτιά στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς βουλευτές και υπουργοί θα καλούνται να απαντήσουν στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές τι συμβαίνει με Καραμανλή και Σαμαρά, πολύ περισσότερο δε όταν προϋπάρχει η εκδήλωση για τα 50 χρόνια ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ όπου στην πρώτη θέση βρέθηκαν πρώην πρωθυπουργοί και αρχηγοί του κινήματος.

 

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις