Σε έναν αγώνα δρόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έχουν επιδοθεί εδώ και μέρες οι μηχανικοί και οι ιδιοκτήτες. Στα γραφεία των μηχανικών οι ρυθμοί εργασίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, ενώ οι ιδιοκτήτες πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ολοκληρώσουν την διαδικασία και να μην κινδυνεύουν με πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα από τις 30 Σεπτεμβρίου και μετά, οπότε και η λήγει η προθεσμία.
Οι μηχανικοί έχουν ζητήσει παράταση στην προθεσμία για τα αυθαίρετα τουλάχιστον της κατηγορίας πέντε, όπου εντάσσονται και οι μεγαλύτερες παραβάσεις.
Ο πρόεδρος του συλλόγου τοπογράφων μηχανικών κ. Αποστόλου τόνισε πως «Συνήθως έχουν γίνει κατασκευές που έγιναν μετά την έκδοση της άδειας αλλά και καθ’ υπέρβαση της άδειας. Για παράδειγμα σε ένα ισόγειο κτίσμα 100 τετραγωνικών μέτρων, όπως προβλεπόταν από την άδεια, κάποιος κατασκεύασε και μια μικρή κουζίνα άλλων 20 τετραγωνικών μέτρων για να εξυπηρετείται καλύτερα και το οποίο δεν υπήρχε μέσα στην άδεια. Αυτή είναι η περίπτωση της κατ’ επέκταση κατασκευής. Υπάρχει όμως η καθ’ ύψος επέκταση, όπως να έφτιαξε κάποιος μια αποθήκη στην ταράτσα. Επίσης μπορεί να έχει μετατρέψει το υπόγειο σε κύρια κατοικία και αυτό θα πρέπει να δηλωθεί. Στις εξοχικές κατοικίες έχουμε περιπτώσεις με μπάρμπεκιου, πλακοστρώσεις που δεν περιλαμβάνονται στην οικοδομική άδεια. Ακόμη υπάρχουν και οι ημιυπαίθριοι χώροι που μπορεί να έχουν κλείσει. Όλα αυτά συνιστούν πολεοδομικές παραβάσεις που μπορούν να ενταχθούν στον νόμο των αυθαιρέτων. Και αν εντάξουμε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου αυτές τις πολεοδομικές παραβάσεις στο νόμο των αυθαιρέτων, θα στοιχίσει στον κόσμο λιγότερα χρήματα σε σχέση με το αν προσπαθήσουν να το κάνουν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου».
Ο κ. Αποστόλου ανέφερε πως «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις πολεοδομικών αυθαιρεσιών. Αρκετοί νομίζουν ότι δεν έχουν κάνει καμία αυθαιρεσία, αλλά, όταν μεταβαίνουμε στα σπίτια, τότε διαπιστώνεται πως εννιά στις δέκα περιπτώσεις έχουν κάποια αυθαιρεσία. Άλλωστε εμείς είμαστε οι πρώτοι που μεταβαίνουμε στα σπίτια για τα οποία, όταν πρόκειται οι ιδιοκτήτες να προβούν σε κάποια αγοραπωλησία, χρειάζονται τοπογραφικό διάγραμμα. Μεταβαίνουμε λοιπόν, μετράμε και βλέπουμε από ένα σύνολο στοιχείων, αν υπάρχει κάποια αυθαιρεσία».
Ο ίδιος σημείωσε πως το μεγαλύτερο ποσοστό παραβάσεων αφορούν επεκτάσεις και μετά ακολουθούν οι αποθήκες, οι πρόχειρες κατασκευές, όπως οι λαμαρινοκατασκευές, οι αλλαγές χρήσης, όπως το μπάζωμα υπογείων.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί είναι πως το σύστημα με την πλατφόρμα φορτώνεται συνεχώς και δεν μπορούν να συμπληρώσουν στοιχεία.
Επίσης ο κ. Αποστόλου τόνισε την ανάγκη της ενίσχυσης με προσωπικό της Πολεοδομίας καθώς για να δουν, αν υπάρχουν αυθαιρεσίες σε ένα οίκημα, θα πρέπει να λάβουν το σχέδιο από το αρχείο της πολεοδομίας, όπου το προσωπικό είναι ελάχιστο. Επίσης και το αρχείο της πολεοδομίας θα πρέπει κάποια στιγμή να ψηφιοποιηθεί.
Και τι θα γίνει με αυτούς που δεν τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου; «Σε αυτή τη περίπτωση οι ιδιοκτήτες που θα θελήσουν να κάνουν κάποια πράξη, όπως μεταβίβαση ή ενοικίαση, θα χρειαστούν βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες ή αν υπάρχουν, ότι αυτές έχουν τακτοποιηθεί σε κάποιο νόμο. Αν δεν έχουνε κάνει τακτοποίηση ή νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, κινδυνεύουν με πολύ υψηλή πρόστιμα.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αυτή την περίοδο βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή του παράβολου και του αντίστοιχου προστίμου.
Ο κ. Αποστόλου κατέληξε λέγοντας πως το κράτος θα πρέπει να δώσει μια παράταση στην προθεσμία για τα αυθαίρετα συν τοις άλλοις για να μπορέσουν και ιδιοκτήτες να ανταποκριθούν, καθώς δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν τώρα. Θέλουν να είναι νόμιμοι, αλλά ζητούν και λίγο χρόνο για να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα». Άλλωστε σύμφωνα με μηχανικούς το ελάχιστο ποσό για να οριστικοποιηθεί μια αυθαιρεσία ξεκινά περίπου από τα 800 ευρώ.
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις