Ρωσικά στρατεύματα πήραν τον έλεγχο της πόλης Βούλενταρ στην περιφέρεια Ντονέτσκ, ένα προπύργιο που αντιστάθηκε σε σφοδρές επιθέσεις από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή το 2022

Τα ουκρανικά στρατεύματα έλαβαν εντολή να αποσυρθούν από την πόλη Βούλενταρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, για να μην περικυκλωθούν από τον ρωσικό στρατό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ανατολική στρατιωτική διοίκηση.

«Η ανώτερη διοίκηση έδωσε την άδεια για ελιγμούς προκειμένου να αποσυρθούν μονάδες από το Βούλενταρ για να διατηρήσουν προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό και να λάβουν θέσεις για περαιτέρω δράση», ανέφερε η ανακοίνωση.

#Breaking: 🇷🇺🇺🇦Russian military claims capture of Ukrainian town of Vuhledar

Source: Al Jazeera pic.twitter.com/C4GfQbw0E9

— Md.Sakib Ali (@iamsakibali1) October 2, 2024

Ρωσικά στρατεύματα πήραν τον έλεγχο της πόλης Βούλενταρ στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ένα προπύργιο που αντιστάθηκε σε σφοδρές επιθέσεις από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή το 2022.

Η προέλαση των δυνάμεων της Μόσχας, που ελέγχουν κάτι λιγότερο από το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, τονίζει τη μεγάλη υπεροχή της Ρωσίας σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό την ώρα που η Ουκρανία απευθύνει έκκληση για περισσότερα όπλα από τους Δυτικούς συμμάχους, οι οποίοι τη στηρίζουν.

Η ανατολική στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε ότι έδωσε εντολή για απόσυρση από την πόλη προκειμένου τα ουκρανικά στρατεύματα να μην περικυκλωθούν από τον ρωσικό στρατό και «να διατηρήσουν προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανέφερε τη Βούλενταρ στην ημερησία αναφορά του για τα πεδία των μαχών.

Ωστόσο, ρωσικά κανάλια στο Telegram δημοσίευσαν βίντεο στα οποία φαίνονται στρατεύματα να κρατούν και να υψώνουν ρωσικές σημαίες σε κατεστραμμένα κτίρια.

Η πόλη, που προπολεμικά είχε πάνω από 14.000 κατοίκους, έχει καταστραφεί, με τις πολυκατοικίες της σοβιετικής εποχής να μισοστέκονται διαλυμένες και σημαδεμένες από τα πυρά.

Η εφημερίδα Moskovsky Komsomolets ανέφερε ότι οι τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις από την 72η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, μια μονάδα γνωστή για την αντίστασή της, εγκατέλειψαν την πόλη αργά χθες.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι ο βασικός τακτικός στόχος της Ρωσίας είναι να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή Ντονμπάς –τις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ—στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 80% του Ντονμπάς, σημαντικό βιομηχανικό κόμβο όπου ξεκίνησε η σύγκρουση το 2014 όταν η Μόσχα στήριξε φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου στο Κίεβο και την κατάληψη της Κριμαίας από τη Μόσχα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις