Εσχάτως, μερίδα των ΜΜΕ, πλέκει το εγκώμιο στον διπλωμάτη που λέγεται ότι θα αναλάβει τα καθήκοντα του διπλωματικού συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, κάποιες οικονομικές ιστοσελίδες τον εκθειάζουν, επειδή είναι σύζυγος (!) της υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδας, της πιο στενή συνεργάτιδας του Στουρνάρα. Πάντως, μάλλον πρέπει να είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική οικογένεια, που έχει τα δύο πόδια της στο μέγαρο Μαξίμου και στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Αν και συνήθως, δημοσιογραφικά, μικρή σημασία έχει ποιος θα είναι ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού (παλιότερα, ουδείς έδινε ιδιαίτερα σημασία), τα τελευταία χρόνια, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει γίνει της μόδας να ασχολούνται αρκετά, και όχι μόνο οι παραπολιτικές στήλες των ΜΜΕ.

Εννοείται, βέβαια, ότι για τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, όλοι όσοι πέρασαν και περνούν από αυτό το πόστο είναι οι «καταλληλότεροι» και μπορούν να τα βγάζουν άνετα πέρα τους Τούρκους συνομιλητές τους. Αγιαστούρες, πάντως, που απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα, δεδομένου ότι είναι γνωστό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ πως ορισμένοι εκ των «διπλωματικών συμβούλων» στο Μαξίμου είναι, λίαν επιεικώς, κατώτεροι του μετρίου. Και, παρά ταύτα, έχουν κληθεί να χειριστούν κρίσιμες υποθέσεις, ειδικά στα ελληνοτουρκικά.

Ο φερόμενος ως ο νέος διπλωματικός σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη, Ι. Μ. Νικολαΐδης (δεξιά)

Το τελευταίο διάστημα, είχε πιάσει μεγάλη «φαγούρα» τις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων με το ποιος θα αναλάβει διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και θα «συνομιλεί» (και αυτός!) με την τουρκική πλευρά, με την οποία διάγουμε μήνα του μέλιτος. Προφανώς, σε κάποιους κύκλους, κυβερνητικούς και στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως και σε συγκεκριμένα πρόσωπα που επιθυμούσαν σφόδρα να «κτυπήσουν» τη θέση, υπήρχε ιδιαίτερη πρεμούρα. Ως εκ τούτου, υποθέτουμε, και η πλειάδα των δημοσιευμάτων, λες και θα βγάζαμε καινούργιο πρωθυπουργό.

Ως κυριώτερος «διεκδικητής», μέχρι πρόσφατα, εμφανιζόταν ο νυν πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Κώστας Κούτρας, ο οποίος προηγουμένως ήταν και πάλι στο μέγαρο Μαξίμου. Τώρα, λέγεται ότι αυτός βγήκε εκτός κούρσας, και ότι τα σκαλιά του μεγάρου Μαξίμου θα διαβεί ο Ιωάννης-Μιλτιάδης Νικολαΐδης. Τον οποίο, μάλιστα, παίρνει μαζί του συχνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο διπλωμάτης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ξέρει τουρκικά, ενώ μέχρι το 2023 ήταν διευθυντής του διπλωματικό γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. Μ. Βαρβιτσιώτη. Ο τελευταίος, ως γνωστόν, έχει περάσει στη δούλεψη μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων (εφοπλιστής Προκοπίου) στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τελευταίο πόστο του Ι. Νικολαΐδη ήταν στο ΝΑΤΟ ως μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας. Σταδιοδρόμησε, όμως, και επί Σαμαρά, όπως και τώρα με τον Κ.Μητσοτάκη.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας και η υποδιοικήτρια, Χ. Παπακωνσταντίνου

Το ενδιαφέρον στο «οικογενειακό βιογραφικό» του, είναι ότι είναι σύζυγος της Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, «ανθρώπου» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει … ανθόσπαρτες σχέσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Χ. Παπακωνσταντίνου, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της, είναι και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την περίοδο 2012-2014 υπηρέτησε ως γενική γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ συμμετείχε στην ομάδα διαπραγμάτευσης των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Δηλαδή, στην προκρούστειο κλίνη των μνημονίων της λιτότητας του κοσμάκη.

Εννοείται, βεβαίως, ότι η σχέση Στουρνάρα με Μητσοτάκη δεν έχει να κάνει με την επιλογή του διπλωμάτη στη θέση του διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού. Οπως και να’ χει, όμως, το να είσαι σε μια οικογένεια, όπου ο ένας είναι το δεξί χέρι του Στουρνάρα, και ο άλλος το δεξί διπλωματικό χέρι του πρωθυπουργού, δεν το λες και λίγο. Ισως και … διαβολική σύμπτωση. Μάλλον, πάντως, δεν βρίσκεται παρόμοια οικογένεια στην Ελλάδα.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις