Το MKUltra περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα πειραματικών μεθόδων, πολλές από τις οποίες ήταν εγκληματικά επικίνδυνες και ανατριχιαστικές.

Το MKUltra είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα και ανησυχητικά κεφάλαια της ιστορίας της CIA. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι ανησυχίες για τον έλεγχο του νου και τις ψυχολογικές τεχνικές ανάκρισης ήταν σε άνοδο.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε πειραματικές μεθόδους που στόχευαν στην κατασκευή τεχνικών στρατιωτικής ανάκρισης και ελέγχου του νου, χρησιμοποιώντας ψυχοτρόπες ουσίες και ακραίες ψυχολογικές μεθόδους.

Το Πρόγραμμα MKUltra εγκρίθηκε επίσημα το 1953 ενώ επισήμως διακόπηκε το 1973.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης Αμερικανών και Καναδών πολιτών ως ακούσιων υποκειμένων δοκιμών, γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμάχες σχετικά με τη νομιμότητά του.

Το MKUltra χρησιμοποίησε ποικιλία μεθόδων για τον χειρισμό των ψυχικών καταστάσεων και των εγκεφαλικών λειτουργιών των υποκειμένων του. Οι τεχνικές περιλάμβαναν την κρυφή χορήγηση υψηλών δόσεων ψυχοδραστικών φαρμάκων (ιδιαίτερα LSD), καθώς και άλλων χημικών ουσιών, ηλεκτροσόκ, ύπνωση, απομόνωση, λεκτική και σεξουαλική κακοποίηση, και άλλες μορφές βασανιστηρίων.

Η εμβέλεια του MKUltra ήταν μεγάλη, με δραστηριότητες που διεξάγονταν ως “έρευνα” σε πάνω από 80 ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων κολλεγίων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, φυλακών και φαρμακευτικών εταιρειών.

Το πρόγραμμα MKUltra έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό το 1975 από την Επιτροπή Τσερτς του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και την Προεδρική Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τις δραστηριότητες της CIA (γνωστή και ως Επιτροπή Ροκφέλερ).

Ωστόσο, οι ερευνητικές προσπάθειες παρεμποδίστηκαν από τον διευθυντή της CIA Ρίτσαρντ Χελμς, ο οποίος διέταξε την καταστροφή όλων των αρχείων του MKUltra το 1973.

Οι έρευνες της Επιτροπής Τσερτς και της Επιτροπής Ροκφέλερ στηρίχθηκαν σε μαρτυρίες συμμετεχόντων και σε έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό εγγράφων που επέζησαν της διαταγής του Χελμς.

Σύμφωνα με τον John D. Marks στο βιβλίο του “The Search for the Manchurian Candidate”, η CIA επιδίωξε να αναπτύξει αυτές τις τεχνικές σε μια εποχή που οι φόβοι για τον κομμουνισμό κυριαρχούσαν.

Οι συνέπειες αυτών των τεχνικών είναι σοκαριστικές.

 

MKUltra: Το μυστικό πρόγραμμα πειραμάτων ελέγχου του μυαλού της CIA

MKUltra: Το μυστικό πρόγραμμα πειραμάτων ελέγχου του μυαλού της CIA istockphoto

 

MKULTRA: ΟΤΑΝ Η CIA ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ

Η δημιουργία του MKUltra

Το MKUltra ξεκίνησε το 1953, σε μια εποχή που η CIA ανησυχούσε ότι οι Σοβιετικοί και οι Κινέζοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν προχωρημένες τεχνικές ελέγχου του νου.

Ο διευθυντής της CIA, Allen Dulles, θεώρησε ότι ήταν απαραίτητο να εξερευνήσει νέες μεθόδους για να αντιπαρατεθεί στην απειλή αυτή, θεωρώντας πως σε μια διαμάχη, σε έναν “πόλεμο” όλα τα μέσα είναι αποδεκτά, ακόμη κι αυτά που ξεπερνούν τα όρια της ηθικής.

Η δημιουργία του MKUltra επισημάνθηκε ως ένα πρόγραμμα που θα ανέπτυσσε στρατηγικές ελέγχου του νου και ψυχολογικής χειραγώγησης, ενσωματώνοντας τεχνικές από διάφορες επιστήμες, όπως η ψυχολογία και η ψυχιατρική.

Οι στόχοι του MKUltra

Ο κύριος στόχος του MKUltra ήταν η ανάπτυξη μεθόδων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του νου και την προγραμματισμένη αλλαγή συμπεριφοράς των θυμάτων.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν “προγραμματισμένα” άτομα, ικανά να εκτελούν εντολές χωρίς αμφιβολία ή αντίσταση. Ουσιαστικά, θέλησαν να μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους υποχείριά τους.

Οι ψυχοτρόπες ουσίες, όπως το LSD, εξετάστηκαν για την ικανότητά τους να προκαλούν αλλαγές στη συμπεριφορά και τη μνήμη. Η CIA ήθελε να αναπτύξει μια σειρά τεχνικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην ανακριτική διαδικασία.

Οι σοκαριστικές μέθοδοι των πειραμάτων του MKULTRA

Το MKUltra περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα πειραματικών μεθόδων, πολλές από τις οποίες ήταν επικίνδυνες και ανατριχιαστικές.

Οι πιο γνωστές και διαδεδομένες μέθοδοι περιλάμβαναν:

1. Χρήση ψυχοτρόπων ουσιών: Το LSD ήταν το πιο γνωστό ναρκωτικό που χρησιμοποιήθηκε στο MKUltra. Οι συμμετέχοντες πολλές φορές δεν είχαν ενημερωθεί για τη χρήση αυτών των ουσιών. Οι πειραματιστές χρησιμοποίησαν το LSD σε μη ελεγχόμενες συνθήκες, προκαλώντας σοβαρές ψυχολογικές βλάβες σε πολλούς συμμετέχοντες. Ορισμένοι ερευνητές του προγράμματος πίστευαν ότι το LSD μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία ομολογίας κατά την ανάκριση.

2. Ψυχολογικές τεχνικές: Πειράματα που περιλάμβαναν την απομόνωση και την υποβολή σε στρες, με στόχο την εξάντληση των συμμετεχόντων. Αυτές οι τεχνικές χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογηθεί η αντίδραση των ατόμων σε καταστάσεις πίεσης. Οι ψυχολογικές τεχνικές αυτές είχαν ως στόχο να προκαλέσουν έντονο στρες και αναστάτωση στους συμμετέχοντες, μερικές φορές μέσω τεχνικών πλύσης εγκεφάλου.

3. Υποβολή σε ύπνωση: Ορισμένα πειράματα χρησιμοποίησαν την ύπνωση για να εξεταστεί η επίδρασή της στην μνήμη και τις αποφάσεις των συμμετεχόντων. Η χρήση ύπνωση εδραιώθηκε ως μέθοδος ελέγχου και είχε σοβαρές επιπτώσεις στους συμμετέχοντες, με ορισμένους να αναφέρουν εξαιρετικά βίαιες ψυχολογικές εμπειρίες.

4. Ηλεκτροσόκ: Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκε ηλεκτροσόκ για να τροποποιηθούν οι συμπεριφορές των συμμετεχόντων. Αυτή η μέθοδος προκάλεσε σοβαρές ψυχολογικές βλάβες σε αρκετούς συμμετέχοντες. Η χρήση ηλεκτροσόκ είχε στόχο την τροποποίηση συγκεκριμένων συμπεριφορών που θεωρούνταν ανεπιθύμητες.

5. Δοκιμές σε φυλακισμένους και ψυχικά ασθενείς: Πολλοί από τους συμμετέχοντες ήταν άτομα που βρίσκονταν σε ψυχιατρικά ιδρύματα ή φυλακές. Οι ακατάλληλες συνθήκες και η έλλειψη ενημέρωσης για τη συμμετοχή τους σε πειράματα δημιούργησαν σοβαρά ηθικά ζητήματα. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν τη δυνατότητα να συναινέσουν, γεγονός εγκληματικό

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις