Με 60% εκλέχθηκε εκ νέου ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έναντι του Χάρη Δούκα με ποσοστό 40% με τα μέλη του κινήματος που ψήφισαν να ανέρχονται στους 214.000 Η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, αν και αναμενόμενη, μεγαλώνει το βάρος – και τις ευθύνες – που πέφτουν πλέον στις πλάτες του, σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης πολιτικής πορείας της χώρας αλλά και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.
Παρά τη διασφάλιση της ηγεσίας του, η πορεία του Ν. Ανδρουλάκη μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ ως κεντρικό παίκτη στο πολιτικό σκηνικό. Πολλοί αναρωτιούνται αν μπορεί να προωθήσει ένα ουσιαστικά ανανεωμένο πρόγραμμα που να πείθει την κοινωνία ή αν απλώς παραμένει μια περισσότερο συντηρητική δύναμη που ανακυκλώνει παλιές τακτικές. Και αυτό εκ των πραγμάτων θα φανεί αρκετά σύντομα.

Ηδη η Αννα Διαμαντοπούλου, τόνισε με νόημα ότι: «ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης εκπροσωπεί το 60% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ούτε ο κ. Δούκας το 40%, καλώντας τον πρόεδρο του κόμματος να «διαβάσει» τη νέα ανθρωπογεωγραφία του εκλογικού σώματος του ΠΑΣΟΚ».

Είναι κοινός τόπος ότι η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Ανδρουλάκη έχει δείξει περιορισμένα αποτελέσματα μέχρι τώρα, με το κόμμα να μην έχει καταφέρει να ανακτήσει σημαντικό έδαφος στις εκλογικές αναμετρήσεις, ιδιαίτερα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και  της Νέας Δημοκρατίας δύο κόμματα που για τους δικούς του λόγους το καθένα, παραπαίουν. Παρόλο που ο ίδιος παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος της κεντροαριστεράς, οι θέσεις του δεν φαίνεται να έχουν εμπνεύσει μαζικά την κοινωνία, με το κόμμα να αντιμετωπίζει μια μάχη για επιβίωση και ανασύνταξη.

Από την άλλη πλευρά, η ήττα του Χάρη Δούκα είναι σίγουρα ένα πλήγμα για τον ίδιο, όμως δεν πρέπει να θεωρείται το πολιτικό του τέλος. Το αντίθετο. Ο Χ. Δούκας, ως Δήμαρχος Αθηναίων, έχει πλέον να αποδείξει τη δυναμική και το πολιτικό του ταλέντο, με σκοπό να κερδίσει την εκτίμηση των πολιτών τόσο μέσα στο ΠΑΣΟΚ όσο και ευρύτερα. Η υποψηφιότητά του στις εσωκομματικές εκλογές δείχνει ότι αποτελεί μια ανερχόμενη πολιτική προσωπικότητα με σοβαρές προοπτικές για το μέλλον. Οι φιλοδοξίες του σίγουρα δεν σταματούν εδώ, και είναι πιθανό να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του κόμματος ή έναν άλλο κεντρικό ρόλο στο μέλλον.

Η κατάσταση που δημιουργείται μετά από αυτές τις εκλογές αφήνει πολλά ερωτηματικά για το αν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορέσει να διατηρήσει την ενότητα και αυξάνοντας τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ ή αν το κόμμα θα συνεχίσει να κινείται στη σκιά οδεύοντας σε μια κατάληξη όμοια με αυτή στην οποία οδεύει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις